fbpx

Од породилна соба до закрепнување: справување со постпартална депресија

Постпартална депресија е вид на депресија која може да се појави по породувањето. Тоа влијае на многу нови неискусни мајки и може да има значително влијание врз нивното ментално и емоционално здравје. И покрај тоа што е честа состојба, постпородилната депресија честопати е недоволно дијагностицирана и недоволно третирана. Ова ја прави од суштинско значење за идните мајки, нивните партнери и на здравствените работници.

Препознавање на знаците за предупредување: вообичаени симптоми на постпартална депресија

Симптомите на постпородилна депресија може да варираат од личност до личност. Сепак, вообичаените знаци вклучуваат чувство на тага, безнадежност или раздразливост. Новите мајки, исто така, може да доживеат промени во апетитот или режимот на спиење, замор, тешкотии со концентрирање и губење на интерес за активностите што претходно ги уживале. Некои жени може да искусат и наметливи мисли за штета на себе или на своето бебе. Ова може да биде вознемирувачко и поразително.

Барање дијагноза: Важноста на евалуацијата од давател на здравствена заштита

Дијагнозата на постпартална депресија обично вклучува сеопфатна евалуација од медицинско лице. Ова може да вклучува физички преглед, лабораториски тестови и темелна проценка на менталната и емоционалната состојба на жената. Здравствениот работник , исто така, може да побара од жената да пополни стандардизиран прашалник или алатка за скрининг на депресија за да помогне да се утврди присуството и сериозноста на симптомите на депресија.

Пат до закрепнување: достапни третмани за постпартална депресија

Третманот за постпородилна депресија може да вклучува комбинација на пристапи, вклучувајќи психотерапија, лекови и поддршка од семејството и пријателите. Специфичниот план за лекување ќе зависи од тежината на депресијата и од индивидуалните потреби и преференции на жената.

Силна волја: Придобивките од психотерапијата за постпартална депресија

Когнитивно-бихејвиоралната терапија (КБТ) и интерперсоналната терапија (ИПТ) се два типа на психотерапија кои се покажаа како ефикасни во лекувањето на постпартална депресија. КБТ е форма на терапија која се фокусира на промена на негативните мисли и однесувања. ИПТ е вид на терапија која се фокусира на подобрување на социјалните и меѓучовечките односи. Двата типа на терапија може да се направат поединечно или во групно опкружување и може да вклучуваат разговор со обучен терапевт еднаш или двапати неделно неколку месеци.

Рецепт за закрепнување: антидепресиви и постпартална депресија

Антидепресивите се уште една ефикасна опција за третман за постпартална депресија. Селективни инхибитори за повторно земање на серотонин (SSRIs) се најчесто препишана класа на антидепресиви. Овие лекови генерално се безбедни за употреба за време на доењето. Сепак, важно е да се разговара за ризиците и придобивките од земањето лекови со медицинско лице, бидејќи некои жени можеби претпочитаат да избегнуваат земање лекови додека дојат.

Моќта на поддршката: Градење мрежа за закрепнување од постпартална депресија

Поддршката од семејството и пријателите, исто така, може да биде суштинска компонента за закрепнување од постпородилна депресија. Приклучувањето на групата за поддршка на новите мајки, контактирањето со пријателите и семејството за помош во грижата за бебето и одвојувањето време за активности за грижа за себе, како што се вежбање и хоби, може да помогне да се подобри расположението и да се намали стресот.

Од темнина до светлина: Надминување на постпартална депресија

Постпарталната депресија е честа и може да се лекува. Тоа е состојба која може да има значително влијание врз новите мајки и нивните семејства. Со тоа што се свесни за симптомите и опциите за третман, жените можат да ја добијат поддршката и грижата што им е потребна за да закрепнат и да напредуваат. Ако вие или некој што го познавате доживува симптоми на постпородилна депресија, важно е да се обратите кај медицинско лице за сеопфатна евалуација и план за лекување.

Анонимно побарај совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.