fbpx

Влијанието на социјалните медиуми врз менталното здравје

Социјалните медиуми и нивното влијание врз менталното здравје

Социјалните медиуми станаа составен дел од нашиот секојдневен живот. Не е тајна дека можат  да влијаат позитивно и негативно на нашето ментално здравје. Со преку 4,5 милијарди активни корисници на социјалните медиуми ширум светот, важно е да разбереме како нашата употреба на овие платформи влијае на нашата благосостојба.

Од една страна, социјалните медиуми можат да бидат одлична алатка за поврзување со пријателите и семејството, наоѓање поддршка и ширење на свеста за проблемите со менталното здравје. Сепак, од друга страна, социјалните медиуми може да придонесат и за зголемени чувства на анксиозност, депресија и ниска самодоверба.

Темната страна на социјалните медиуми

Споредба со другите

Еден главен проблем со социјалните медиуми е постојаната споредба со другите. Гледањето пријатели, познаници, па дури и странци како објавуваат за нивните навидум совршени животи може да ги натера луѓето да се чувствуваат неадекватни. Дополнително, може да направи луѓето да се чувствуваат како да не се доволно добри во споредба со луѓето околу нив. Ова е особено точно кога станува збор за изгледот. Луѓето често ги објавуваат само најдобрите фотографии од себе и од својот живот. Иако сите го знаеме ова, сепак истото не става во непријатна ситуација. Чувството на незадоволство од изгледот на нашето тело и ниската самодоверба во споредба со другите може да не одведе далеку во погрешниот правец.

Сајбер-малтретирање и негативност

Друг фактор кој придонесува за негативното влијание на социјалните медиуми врз менталното здравје е постојаната изложеност на сајбер-малтретирање и негативност. Онлајн вознемирувањето и говорот на омраза често предизвикуваат чувства на лутина, тага и страв. Дополнително, малтретирањето може да биде особено тешко да се избегне, бидејќи социјалните медиуми се секогаш достапни. Покрај тоа, анонимноста што ја обезбедуваат социјалните медиуми им олеснува на луѓето да бидат сурови и да се вклучат во штетно однесување.

Осаменост и изолација

Постојаната употреба на социјалните медиуми може да доведе и до чувство на осаменост и изолација. Додека социјалните медиуми обезбедуваат можности за поврзување, тие исто така можат да бидат замена за интеракција лице в лице и значајни односи. Студии открија дека луѓето кои почесто користат социјални медиуми имаат поголема веројатност да се чувствуваат осамено и изолирано. Исто така, открија дека користењето на социјалните мрежи може да се меша во реалните односи.

Страв од пропуштање

На крај, бескрајното “скролање” на социјалните мрежи може да доведе до зголемено чувство на FOMO (страв од пропуштање) и анксиозност. Луѓето можат да чувствуваат притисок постојано да ги проверуваат своите уреди и да бидат во тек со она што се случува. Ова доведува до преоптоварување со информации и чувство дека пропуштаат важни настани или искуства.

Анонимно побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тила да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, еамоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил за потврда. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.

Позитивната страна на социјалните медиуми: заедница и поддршка

И покрај овие негативни ефекти, социјалните медиуми можат да имаат и позитивни ефекти врз менталното здравје. На пример, социјалните медиуми можат да обезбедат чувство на заедница и поддршка. Ова е од особена важност за луѓето кои се соочуваат со проблеми со менталното здравје. Постојат многу онлајн групи и форуми кои обезбедуваат безбеден и поддржувачки простор за луѓето да ги споделат своите искуства и да се поврзат со други кои разбираат низ што минуваат. Еве само една таква Фејсбук група во Македонија фокусирана на анксиозност, панични напади и депресија.

Дополнително, социјалните медиуми исто така можат да помогнат да се подигне свеста за менталното здравје. Со споделување лични приказни и искуства, луѓето можат да ги едуцираат другите и да помогнат во намалувањето на срамот и стигмата кои често ги придружуваат проблемите со менталното здравје.

Совети за користење на социјални медиуми на начин кој го поддржува менталното здравје

Значи, како можеме да ги користиме социјалните медиуми на начин кој го поддржува нашето ментално здравје? Еве неколку совети:

  • Ограничете ја употребата на социјалните медиуми: Поставете граници и ограничете го времето што го поминувате на социјалните медиуми секој ден.
  • Внимавајте на времето кое го трошите  на содржините што ги читате: Следете ги профилите и читајте содржини што ве воздигнуваат и инспирираат и не следете или исклучете ги профилите што ви влеваат негативна енергија или придонесуваат за негативни мисли и чувства.
  • Вежбајте грижа за себе: Најдете време за активности кои ви носат радост и ја поддржуваат вашата благосостојба. На пример обидете се со вежбање, читање и поминување време со саканите.
  • Поврзете се со другите во реалниот живот: Потрудете се да имате значајни, лице-в-лице разговори и искуства со другите.
  • Побарајте помош доколку чувствувате потреба: Ако се чувствувате преоптоварено или се борите со вашето ментално здравје, не двоумете се да побарате помош од професионалец. Психолозите можат да ви дадат поддршка и насоки што ви се потребни за да ја подобрите вашата благосостојба.

Како заклучок, социјалните медиуми можат да имаат и позитивни и негативни ефекти врз нашето ментално здравје. Сепак, на крајот зависи од тоа како ги користиме. Со тоа што внимаваме на времето кое го трошиме на содржините што ги читаме, ја практикуваме грижата за себе и бараме помош кога е потребно, можеме да ја искористиме моќта на социјалните мрежи за да го поддржиме нашето ментално здравје и благосостојба.