fbpx

Постојан стрес – причини и справување

Управување со стресот е битна вештина која секој треба ја знае. Стресот може да доведе и до физички симптоми како што се главоболки, мускулна напнатост, замор и проблеми со спиењето. Кога стресот станува хроничен, може да доведе до посериозни здравствени проблеми. На пример, може да доведе до срцеви заболувања, висок крвен притисок и дијабетес. Затоа, важно е да ги препознаете знаците на стресот и да преземете чекори за да го контролирате пред да стане хроничен.

Симптоми на стрес

Симптомите на стрес може да варираат од личност до личност, но некои од најчестите вклучуваат:

 • Чувство на преоптоварување и вознемиреност
 • Чувство на раздразливост и лесно вознемирено
 • Тешкотии со спиење или премногу спиење
 • Промени во апетитот или тежината
 • Тешкотии со концентрирање или донесување одлуки
 • Физички симптоми како што се главоболки, мускулна напнатост и стомачни проблеми
 • Чувство на умор и недостаток на енергија
 • Зголемена употреба на алкохол, тутун или други супстанции

Ако искусите некој од овие симптоми, тоа може да биде знак дека сте под премногу стрес. Преземете чекори за да се справите со него.

Начини за управување со стресот

Постојат многу начини за управување со стресот, а различни стратегии функционираат за различни луѓе. Еве некои од најефикасните начини за управување со стресот:

 • Вежбајте. Вежбањето е еден од најефикасните начини за намалување на стресот. Помага во ослободување на ендорфините, кои се природни поттикнувачи на расположението. Исто така помага да се намали мускулната тензија и да се промовира релаксација. Дури и само кратка прошетка може да помогне да се намали стресот и да се подобри вашето расположение.
 • Вежбајте техники за релаксација. На пример, длабоко дишење, медитација и јога, можат да помогнат да се намали стресот и да се промовира релаксација. Овие техники можат да бидат особено корисни кога се практикуваат редовно. Нивното редовно практикување може да помогне да го тренирате вашето тело полесно да се опушти.
 • Спијте доволно. Спиењето е од суштинско значење и за физичкото и за менталното здравје. Доволното спиење може да помогне да се намали стресот и да се подобри вашата целокупна благосостојба. Обидете се да се обидете да спиете 7-9 часа навечер и создадете релаксирачка рутина пред спиење за да ви помогне да се смирите пред спиење.
 • Поврзете се со другите. Социјалната поддршка е важен дел од управувањето со стресот. Поминувањето време со пријателите и семејството може да помогне да се намали стресот и да се подобри вашето расположение. Најдете време за социјални активности во кои уживате, како што се излегување на вечера или заедничко одење на час.
 • Вежбајте управување со времето. Чувството на преоптоварување и преголема посветеност може да придонесе за стрес. Така што практикувањето на управувањето со времето може да биде ефикасен начин за намалување на стресот. Поставете приоритет на вашите задачи и фокусирајте се прво на најважнит. Научете да кажувате не на работи кои не се суштински.

Антистрес терапија

Ако се борите сами да управувате со стресот, можеби ќе сакате да размислите да побарате помош од терапевт. Анти-стрес терапија е вид на терапија која е дизајнирана да ви помогне да управувате со стресот и да развиете здрави стратегии за справување.

За време на антистресната терапија, ќе работите со терапевт за да ги идентификувате изворите на вашиот стрес и да развиете стратегии за управување со нив. Ова може да вклучува учење техники за релаксација, практикување на свесност и развивање здрави навики како што се редовно вежбање и здрава исхрана. Вашиот терапевт, исто така, може да ви помогне да ги оспорите негативните мисли и да развиете попозитивен поглед на животот.

Ако размислувате за терапија против стрес, важно е да најдете терапевт кој има искуство во работа со прашања поврзани со стресот. Побарајте терапевт кој е специјализиран за намалување на стресот.

Побарај совет или насока од Виолета Илиоска

Постојан стрес виолета илиоска

Како терапевт со сертификат за обука на Автоген и анти-стрес терапија, имам на располагање различни алатки и техники за да им помогнам на клиентите да се справат со нивниот стрес. Комбинирам неколку пристапи, вклучувајќи Гешталт, психоанализа и трансакциска терапија, за да го прилагодам третманот на уникатните потреби и околности на секој поединец.

Можам да ги научам клиентите како да ги препознаат и регулираат нивните физиолошки одговори на стрес, вклучувајќи ги техниките за дишење и релаксација на мускулите. Терапијата против стрес се фокусира на идентификување на изворите на стрес и развивање стратегии за справување за ефикасно управување со нив.

Покрај тоа, гешталт терапијата ја нагласува важноста да се живее во сегашниот момент и да се истражуваат емоциите и искуствата. Психоанализата им помага на клиентите да добијат увид во несвесните модели на размислување и однесување кои можат да придонесат за стрес. Конечно, трансакциската терапија им помага на клиентите да ја разберат и подобрат нивната комуникација и односи со другите, што може да биде значаен извор на стрес.

Комбинирајќи ги овие пристапи, јас соработувам со клиентите за да ги идентификувам нивните стресни фактори, да развијам вештини за справување и да ги решам сите основни прашања што можат да придонесат за нивниот стрес. Обезбедувам безбеден и поддржувачки простор за клиентите да ги истражат своите мисли и чувства и да развијат стратегии за управување со стресот во нивниот секојдневен живот.

Генерално, мојата цел како терапевт е да им помогнам на клиентите да изградат еластичност и да развијат чувство на владеење над нивниот стрес, за да можат да живеат побалансиран и исполнет живот.

Тука сум за вас

Доколку имате прашање или ви е потребна насока или совет, пополнете ја формата подолу. Јас ќе ви дадам бесплатен пишан совет и доколку мислам дека има потреба заедно да работиме ќе ви понудам бесплатна или консултативна сесија со значителен попуст.

Заклучок

Стресот е нормален дел од животот и секој го доживува во одреден момент. Меѓутоа, кога стресот станува огромен и влијае на нашиот секојдневен живот, од суштинско значење е да се справиме со него пред да доведе до посериозни проблеми. Важно е да ги препознаете симптомите на стрес и да побарате помош доколку е потребно. Постојат многу техники за ослободување од стрес кои можат да бидат корисни, вклучувајќи вежбање, медитација и терапија.

Ако се борите со стрес, не двоумете се да побарате стручна помош. Терапевтот може да ви помогне да ги идентификувате основните причини за вашиот стрес и да развиете стратегии за справување прилагодени на вашите индивидуални потреби. Со соодветни алатки и поддршка, можете да научите ефикасно да управувате со стресот и да водите поздрав, посреќен живот. Запомнете, стресот не е знак на слабост, а барањето помош е знак на сила и грижа за себе.