fbpx

Справување со траумата од губење на саканата личност

Губење на саканата личност е едно од најболните искуства низ кои човек може да помине. Траумата на тагата може да изгледа огромна, оставајќи нè да се чувствуваме изгубени и сами во нашата тага. Траумата од загуба на блиска личност е составен дел од животот. Таа е неминовна и секому му се случува во некој животен циклус. Како психолог, работев со многу клиенти кои доживеале ваква загуба. Од прва рака знам колку тешко може да биде патувањето на исцелување. Во оваа статија, ќе го споделам моето лично искуство за работа со клиенти кои изгубиле блиска личност и како заедно го поминавме патот на тагата и исцелувањето.

Процесот на тагување

Важно е да се разбере дека тагата е природен одговор на загубата и дека не постои правилен или погрешен начин на тагување. Некои луѓе може да доживеат чувства на тага, лутина, вина и шок. Други може да почувствуваат чувство на вкочанетост или негирање. Некои дури може да доживеат физички симптоми, како што се замор или тешкотии со спиењето. Важно е да си дозволите да ги почувствувате и обработите овие емоции во ваше време и на свој начин.

На пример, откако ќе изгубите некој близок, може да се чувствувате виновни за работи што би сакале да сте ги направиле поинаку. Овие чувства можат да бидат огромни и може да доведат до жалење и самообвинување. Како терапевт, им помагам на клиентите да разберат дека овие чувства се нормален дел од процесот на тагување.

Разбирање на фазите на тагата: негирање, гнев, договарање, депресија, прифаќање

Една од првите работи што ги правам кога работам со клиент кој се соочил со губење на саканата личност е да ги објаснам различните фази на тага. Постојат многу различни модели на тага. Сепак, најчести се петте фази на тага развиени од Елизабет Кублер-Рос: негирање, гнев, договарање, депресија и прифаќање. Фазите на тагување имаат заштитна функција. На моите клиенти им објаснувам дека овие фази не се линеарни и можат да се појават по кој било редослед. Понекогаш, едно лице може целосно да прескокне фаза или да оди напред-назад меѓу нив. Разбирањето на овие фази може да ни помогне да идентификуваме каде се нашите клиенти на нивното патување. Дополнително, овој модел ни овозможува и да им дадеме рамка за разбирање на нивните емоции. Некогаш таквата рационализација може да биде од голема помош.

Еден краток совет. Доколку после 1-2 години, седите и сте болка кога помислувате или зборувате за загубата, тоа значи дека сте заглавени во некоја од фазите на тагување. Добро е да преземете чекор и да се справите со тоа. Разговорот со психолог може да ви помогне да продолжите понатаму.

Обработка на болката од загуба: Истражување на емоциите и сеќавањата

Можеби најважен аспект на работата на тагата е да им дадеме на клиентите безбеден простор да ја обработат нивната болка. Ова може да вклучи истражување на емоциите и спомените поврзани со загубата. Во мојата работа со клиент кој се соочи со губење на саканата личност, разговаравме за спомените што ги имаа со таа личност и за чувствата што се појавија кога размислуваа за нив. Ги истражувавме различните емоции што ги доживеале, како што се тага, лутина, вина и страв, и разговаравме за тоа како овие емоции влијаат на нивниот секојдневен живот. Создавајќи безбедна и поддржувачка средина за нив да ги изразат своите чувства, успеавме да го започнеме процесот на лекување.

Побарај совет или насока од Розалија Секулоска

тантрум Розалија Секулоска

Мојот пристап е насочен кон клиентот, што значи дека ги приспособувам моите методи за да ги исполнам специфичните потреби и цели на секој поединечен клиент. Доколку ви е потребна помош или насока, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.

Справување со предизвикувачи: наоѓање начини за управување со болните спомени

Додека работиме низ процесот на тага, клиентите може да наидат на предизвикувачи кои враќаат болни спомени од загубата. Овие предизвикувачи може да бидат што било од одредено место, мирис или звук до одредено време од годината. Справувањето со овие предизвикувачи е важен дел од лекувањето. Во мојата работа со клиент кој се соочи со губење на саканата личност, разговаравме за различни стратегии за управување со овие предизвикувачи. Зборувавме за начини да се смират себеси, како што се длабоко дишење или внимателност. Дополнително, разговаравме и како да се оддалечат кога се чувствуваат преоптоварени. Понатаму, истражувавме како да создадеме позитивни асоцијации со спомените. На пример, создавање кутија за меморија или правење активност во чест на личноста која била изгубена.

Наоѓање на значење и цел: Одиме напред со надеж и издржливост

Една од целите на мојата работа е да им помогнам на клиентите да најдат смисла во нивните животи по загубата. Ова може да вклучи истражување на различни начини за почитување на споменот на изгубената личност, како и наоѓање нови извори на радост и исполнување. Во мојата работа со еден клиент, разговаравме за начини да се создаде чувство на континуитет и поврзаност со личноста. На пример, започнување на дневник или учество во меморијален настан. Разговаравме и како да се оди напред со надеж и издржливост, дури и во средината на тагата. Помагајќи им на нашите клиенти да најдат смисла и цел во нивните животи, можеме да им помогнеме да почнат да заздравуваат и да одат напред.

Поддршка на некој што тагува

Ако познавате некој кој доживеал загуба, важно е да му дадете поддршка и разбирање. Тагувањето е личен процес и секој различно го доживува. Една од најважните работи што можете да ги направите е едноставно да бидете тука за нив и да слушате без осудување. Можете да понудите практична поддршка. На пример, помагање во обврски или готвење оброци, или само да бидете рамо за плачење.

Важно е да избегнувате да кажувате работи како „Знам како се чувствуваш“ или „Тие се на подобро место сега“. Овие изјави може да ги отфрлат чувствата и искуството на личноста. Наместо тоа, обидете се да ја признаете нивната болка и да ја понудите вашата поддршка. Исто така, важно е да се почитува нивниот процес и да не се брза со нив да „продолжат понатаму“ или „да преболат“. Тагата е патување и важно е да им се дозволи да одвојат време што им е потребно за да заздрават.

Справување со годишнината на загуба

Годишнината од смртта на некој близок може да биде особено тежок период за оние кои тагуваат. Важно е да го признаете и почитувате споменот на личноста на начин што ќе ви биде значаен. Ова може да вклучува посета на нивниот гроб, палење свеќа во нивна чест или правење активност во која уживале.

Исто така, важно е да посегнете по поддршка во овој период. Можеби ќе сакате да разговарате со пријателите и семејството или да присуствувате на група за поддршка или терапија. Во ред е да се чувствувате преоптоварени и емотивни, и важно е да се грижите за себе во овој период.

Кога е вистинско време да побарате стручна помош?

Доколку ви е тешко од загубата, блиските не се доволна потпора, убаво е да позборувате со стручно лице кое ќе ве води. Кога тогаш, понатаму во животот загубата иако мислите дека на некој начин сте ја прифатиле, верувајте остава траги.

Почитување на патувањето на тагата и наоѓање пат до исцелување

Важно е да се запамети дека тагувањето е личен процес и секој различно го доживува. Како терапевт, мојата цел не е да одземам нечија болка, туку да му помогнам да ја разберат и да се движат по неа. Справувањето со загубата е патување и во ред е да одвоите време потребно за тагување. Исто така, важно е да побарате поддршка од другите, без разлика дали тоа е преку терапија, групи за поддршка или разговор со пријателите и семејството. Запомнете, во ред е да побарате помош.

Побарај совет или насока од Розалија Секулоска

тантрум Розалија Секулоска

Мојот пристап е насочен кон клиентот, што значи дека ги приспособувам моите методи за да ги исполнам специфичните потреби и цели на секој поединечен клиент. Доколку ви е потребна помош или насока, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.