fbpx

Справување со панични напади и анксиозност

За многумина од нас, преовладувачките емоции со кои се среќаваме на дневна база се вртат околу стравот, нелагодноста и конструираат состојба позната како анксиозност. Овие емоции имаат тенденција да растат во нашите мисли, фрлајќи мрачна сенка врз нашите животи. За време на моментите на ранливост, се наоѓаме себеси зафатени од длабок страв: страв од губење на работата, страв од правење грешки на работа, страв од распад на односите, па дури и страв од критики и понижување. Панични напади и анксиозност се чести појави кај многу луѓе.

Иако специфичните стравови што нѐ прогонуваат можат да варираат, секој од нив претставува своја мини-криза, која заслужува длабинско истражување. Сепак, може да се дефинира оваа колективна состојба на умот преку сеопфатна анализа. Ние сме – над сè друго – опфатени од чувството дека нешто многу лошо ќе ни се случи.

Анксиозноста проникнува во нашите животи од валидни причини

Прво, нашата ранливост нè остава на работ, бидејќи нашите сложени системи на деликатни емоции се како темпирани бомби. Секојдневно сме изложени на различни расположенија и потенцијални стресори.

Второ, се соочуваме со недостаток на информации кога правиме значајни животни избори, навигација низ животот со ограничено водство, честопати чувствувајќи се како да управуваме слепи.

Трето, нашите хиперповрзани општества, водени од мобилната технологија и постојаното медиумско изложување, раѓаат завист и немир. Ова го држи нашиот ум во постојана состојба на копнеж.

Покрај тоа, напредокот на нашите кариери и финансиски ситуации се расплетува во немилосрдните, опасни и непредвидливи механизми на професионалниот живот. Ова дополнително ја поттикнува нашата вознемиреност.

И на крај, нашата самодоверба и емоционалната благосостојба зависат од љубовта и прифаќањето на другите поединци кои не можеме да ги контролираме и чии желби и аспирации можеби никогаш нема совршено да се усогласат со нашите.

Побарај совет или насока од Ивица Павлов

панични напади и анксиозност

Преку конверзација со терапевт добиваме шанса подобро да се разбереме себеси и да имаме исполнети и помалку анксиозни животи. Како психолог специјализиран за анксиозност и панични напади, тука сум да ве поддржам на вашето патување кон наоѓање олеснување и враќање на контролата врз вашиот живот. Преку сочувствителен и персонализиран пристап, ќе работам со вас за да ги разберам основните причини за вашата анксиозност и да развијам ефективни стратегии за справување со панични напади.

Со помош на терапии засновани на докази, како што се когнитивно-бихејвиорална терапија (КБТ) и техники на внимателност, ќе ве водам во предизвикување на негативните шеми на размислување, имплементација на техники за релаксација и градење на еластичност. Заедно, ќе ги истражиме механизмите за справување приспособени на вашите специфични потреби, создавајќи простор да се движите во ситуации под висок притисок со доверба. Ако имате какви било прашања или насоки, ве молиме пополнете го формуларот подолу.

Справување со анксиозност

Справувањето со анксиозноста може да биде предизвик, но со правилни стратегии, можете ефикасно да управувате и да го намалите нејзиното влијание врз вашиот живот.

Препознајте и прифатете ја вашата анксиозност

Признавањето и прифаќањето на вашата анксиозност како состојба е првиот чекор кон управувањето со неа. Разберете дека анксиозноста е нормална човечка состојба и дека таа не ве дефинира. Потсетете се дека е во ред да се чувствувате вознемирени и бидете сочувствителни кон себеси во тешки моменти.

Вежбајте техники за длабоко дишење и релаксација

Вежбите за длабоко дишење можат да помогнат да се смири вашиот нервен систем и да се намали анксиозноста. Вдишувајте бавно, длабоко, фокусирајќи се на здивот додека тој влегува и излегува од вашето тело. Комбинирајте длабоко дишење со прогресивна мускулна релаксација или техники на водени слики за да промовирате релаксација и да ја намалите напнатоста.

Предизвикајте ги негативните мисли

Анксиозноста често произлегува од негативни и ирационални мисли. Предизвикајте ги овие мисли со преиспитување на нивната валидност и докази. Заменете ги негативните мисли со пореални и позитивни. Техниките на когнитивно-бихејвиорална терапија (КБТ) можат да бидат корисни за идентификување и промена на шемите на негативно размислување.

Редовна физичка активност

Физичката активност е природен ослободувач од стрес и го подобрува расположението. Редовното вежбање може да го намали нивото на анксиозност и да ја подобри целокупната благосостојба. Најдете активности во кои уживате, како што се пешачење, трчање, јога, боречки вештини или танцување и вклучете ги во вашето секојдневие и навики.

Рутина за здрав сон

Недостатокот на сон може да ги интензивира симптомите на анксиозност. Погрижете се да дадете приоритет за квалитетен сон со воспоставување конзистентен распоред за спиење и создавање на релаксирачка рутина пред спиење. Избегнувајте стимуланси како кофеин или телефонски уреди пред спиење и создадете удобна средина за вашиот сон.

Ограничете го стресот и вежбајте грижа за себе

Идентификувајте и минимизирајте ги изворите на стрес во вашиот живот. Дајте приоритет на активностите за грижа за себе кои промовираат релаксација и емоционална благосостојба. Ова може да вклучува активности како што се читање, пливање, вежбање свесност или медитација, пишување дневник или хоби во коe уживате.

Побарајте поддршка

Разговарајте со блиски пријатели, членови на семејството или стручен терапевт за поддршка. Споделувањето на вашите чувства и искуства со другите може да обезбеди олеснување и поразлична перспектива од вашата. Можеби некој од нашите пријатели се соочува со истиот проблем. Дополнително, професионалната терапија или советување може да понуди функционални алатки и техники за ефикасно управување со анксиозноста.

Одржувајте балансиран начин на живот

Одржувањето на балансиран начин на живот е од клучно значење во управувањето со анксиозноста. Погрижете се да јадете здрава храна. да останете хидрирани и да ја ограничите потрошувачката на супстанции како алкохол или кофеин. Воспоставете здрави граници, поставете приоритет на вашите потреби и избегнувајте претерување.

Вежбајте свесност и релаксација

Одвојте моменти за пауза, фокусирајте се на вашето сегашно искуство и ослободете се од грижите за минатото или иднината. Вклучете се во активности за релаксација како што се длабоко дишење, медитација или прогресивна мускулна релаксација за да промовирате чувство на смиреност.

Побарај совет или насока од Ивица Павлов

Ивица Павлов панични напади и анксиозност

Преку конверзација со терапевт добиваме шанса подобро да се разбереме себеси и да имаме исполнети и помалку анксиозни животи. Како психолог специјализиран за анксиозност и панични напади, тука сум да ве поддржам на вашето патување кон наоѓање олеснување и враќање на контролата врз вашиот живот. Преку сочувствителен и персонализиран пристап, ќе работам со вас за да ги разберам основните причини за вашата анксиозност и да развијам ефективни стратегии за справување со панични напади.

Со помош на терапии засновани на докази, како што се когнитивно-бихејвиорална терапија (КБТ) и техники на внимателност, ќе ве водам во предизвикување на негативните шеми на размислување, имплементација на техники за релаксација и градење на еластичност. Заедно, ќе ги истражиме механизмите за справување приспособени на вашите специфични потреби, создавајќи простор да се движите во ситуации под висок притисок со доверба. Ако имате какви било прашања или насоки, ве молиме пополнете го формуларот подолу.

Паничните напади како анксиозно нарушување

Паничните напади често се дел од самоуништувачко однесување, создадено од чувството на губење контрола кои најчесто се случуваат во непогодни моменти. Во овие моменти чувстуваме како да постои дел во нас кој што намерно ни прави саботажа. Овие напади на паника може да придонесат огромна штета во секојдневниот и нормален живот.

Во моменти на паника и социјална анксиозност, има неколку клучни работи што треба да ги имате на ум. Прво, запомнете дека овие искуства им се случуваат на многу луѓе, без разлика на нивната вредност или карактер. Можеби се чувствувате како да е крајот, но не е. Второ, наместо да се борите со стравот, прифатете го и оставете го да помине природно. Избегнувајте да се борите против него како плима и одбијте да бидете понижени од паниката. Во ред е да имате моменти на ранливост и неуспех. Трето, кога ќе се врати смиреноста, размислете за сите основни чувства на недостојност или минати трауми кои можат да придонесат за анксиозноста.

Потврдете ја вистината дека имате целосно право да постоите и да уживате во животот. За ова, импресионирањето на другите не е услов. Кога паничните напади не стивнуваат, важно е да побарате поддршка од пријатели или стручни терапевти за дополнително да ги истражите овие емоции. Со психологот се разговара околу тоа што овие панични напади имаат заедничко и од каде доаѓаат суштински. И на крај, за време на екот на стравот, прифатете песимистичка перспектива која ве потсетува на тоа колку се всушност мали вашите грижи во големата шема на универзумот. Прифатете ги предизвиците наместо да ги избегнувате и одбијте да дозволите паниката да ви го диктира животот. Одговорете на нападите на паника со безусловна љубов кон себе.