fbpx

Што е “Gaslighting” и како да се продолжи после тоа?

Gaslighting e многу сериозна, деструктивна форма на психолошка манипулација која може да има длабоки траги врз жртвите. Тоа е манипулативна тактика што ја користат поединци за да имаат некаква контрола и моќ над другите. Вклучува искривување и менување на нечија перцепција за реалноста, предизвикувајќи да се сомневаат во сопствените мисли, емоции и искуства. Gaslighting може да се појави во различни односи, вклучително лични и професионални.

На секој од нас може да му се случи да има релација со сериозно манипулативна личност. Меѓутоа, нашата несреќа достигнува сосема ново ниво кога ќе наидеме на личности кои поседуваат способност сериозно да манипулираат, а на површина изгледаат невини и лојални. Овие мастер-манипулатори се вешти да измамат, криејќи ги своите вистински намери под маската на невиност. Тие не само што ни нанесуваат неправда, туку и нанесуваат нешто многу поштетно: го поткопуваат нашето разбирање за нашиот идентитет, ја нагризуваат нашата основна доверба во себе, па дури и привремено нè прават да се чувствуваме ментално нестабилни.

Gaslighting е термин изведен од филмот од 1944 година наречен „Gaslight“, во кој сопругот се обидува да ја излуди својата сопруга манипулирајќи ја нејзината перцепција за реалноста. Техниките на “гаснење“ се дизајнирани да го збунат и дестабилизираат чувството на идентитет кај жртвата.

Какви личности се геслајтерите?

Постојат личности кои биле длабоко ранети во раната младост. Тие понекогаш, може да поседуваат длабока желба за одмазда против секој што ќе им се приближи премногу за да ја ублажат сопствената неподнослива ранливост што произлегува од тешкотии во минатото. Имаат длабоко вкоренета несигурност и чувство на несоодветност. Со поткопување на самодовербата на жртвата, тие се обидуваат да се издигнат себеси и да ја ублажат сопствената несигурност и болка од трауматичното минато.

Побарај совет или насока од Билјана Стојановска

Билјана Стојановска - gaslighting

Овде сум да ја понудам мојата посветена поддршка на оние кои се соочуваат со gaslighting или слични форми на психичко малтретирање. Го разбирам длабокото влијание што може да го има врз вашето чувство за идентитет, емоционална благосостојба и севкупниот квалитет на живот.

Вообичаени знаци и тактики на gaslighting

Негирање и дискредитација

Геслајтерите често ги негираат своите постапки, со што жртвата ја доведува во прашање сопствената меморија и перцепција. Тие може да ги отфрлат грижите на жртвата како претерани, ирационални или неосновани.

Обвинување и префрлање одговорност

Тие често ја префрлаат вината на жртвата, правејќи да се чувствува виновна или одговорна за нивното однесување. Тие, исто така, се прикажуваат како жртви за да добијат сочувство или внимание.

Контрадикторност и недоследност

Геслајтерите честопати противречат на нивните сопствени изјави или претходни дејствија, предизвикувајќи конфузија и дополнително нарушувајќи ја довербата на жртвата.

Минимизирање

Геслајтерите ги минимизираат емоциите, искуствата или грижите на жртвата, правејќи ги да се чувствуваат како нивните чувства да се неоправдани или неважни.

Влијанието на gaslighting манипулацијата

Кога се соочуваме со тешкотии во врските, обично се потпираме на две објаснувања. Првото е да се сомневаме во себе, доведувајќи ја во прашање нашата сопствена разумност и емоционална стабилност. Второто е да се разгледа дали другата личност можеби е недолична, емотивно вознемирена или токсична. Сепак, често се потпираме на првото објаснувањe. Многу ни е полесно да веруваме дека сме, како што често тие ни сугерираат, нерационално склони кон гнев, премногу чувствителни, „луди“ или дека се жалиме без причина, наместо да сватиме дека сме заплеткани со сурова личност.

Без разлика колку сме вешти во справувањето со очигледните непријатели, многумина од нас не можат да ги препознаат оние кои влегуваат во нашиот личен живот со лоши намери. Иако можеме полесно да се справиме со противниците во професионални услови, сите ние сме многу ранливи кога се работи за интимна врска. 

За жал, оние кои се најподложни на gaslighting во љубовните врски се возрасни кои доживеале сличен пристап од нивните родители. Ова можеби звучи изненадувачки, но родителите можат да бидат вешти во зачувувањето на својата репутација како добар родител, а истовремено, секако најчесто несвесно, да проектираат сопствени неразрешени трауми и фрустрации кон своето збунето дете.

Поради тоа, gaslighting процесот има тешки психолошки и емоционални последици за жртвата.

Сомнеж во себе и збунетост

Го нарушува чувството за идентитет на жртвата, што доведува до постојано сомневање во себе и конфузија. Тие можат да ги преиспитаат своите сеќавања, перцепции, па дури и својот разум.

Анксиозност и депресија

Со gaslighting може да се развие анксиозност и депресија. Жртвите се борат да ги разберат своите искуства и да се справат со постојаната манипулација.

Изолација и социјално повлекување

Ова е честа појава кога геслајтерите ги изолираат своите жртви од пријателите, семејството и мрежите за поддршка. Оваа изолација може да го зголеми чувството на беспомошност и зависност од манипулаторот.

Ниска самодоверба

Со gaslighting се намалува самодовербата и самопочитта на жртвата, бидејќи тие го интернализираат негативното прикажување за нив. Жртвите може да се чувствуваат несоодветни, недостојни или неспособни да донесуваат здрави одлуки.

Справување со gaslighting

Закрепнувањето од оваа фора на психолошка манипулација е многу тежок процес. Бара освестување, поддршка, зголемување на самодовербата и многу други цели кои се поставуваат и постигнуваат во терапевтски процес.

Верувајте им на вашите инстинкти

Обновете ја довербата во вашата интуиција и инстинкти. Признајте дека вашите чувства и искуства се валидни, без оглед на тоа што се минимизирани или негирани од манипулаторот.

Побарајте поддршка

Обратете се до доверливи пријатели, семејство и професионалци кои можат да обезбедат потврда, емпатија и насоки. Можат да ви помогнат да ја промените перспективата и да ги разберете изобличувањата на манипулаторот.

Поставете граници

Воспоставете јасни граници со манипулаторот и комуницирајте за вашите потреби и очекувања. Бидете подготвени да реагирате ако вашите граници се прекршени.

Вежбајте грижа за себе

Најдете време да размислите за вашето искуство со gaslighting и да ги обработите вашите емоции. Ова може да вклучува пишување дневник, практикување саморефлексија и вклучување во терапија за да се надминат последиците.

Вклучете се во активности за грижа за себе кои промовираат психофизичка благосостојба и самосочувствo.

Ограничете го контактот или излезете од врската

Кога се соочуваме со gaslighting секогаш е неопходно да се прекине врската. Дајте приоритет на вашето ментално и емоционално здравје над одржувањето на токсичните врски. 

Верувајте во она што вашата несреќа во врската ви кажува за карактерот на манипулаторот. Вистинскиот тест не е да ги слушнете како ја објавуваат својата љубов кон вас, туку во тоа колку мир и љубов носат во нашите животи. Мора да прифатиме дека во светот некогаш навистина постојат опасни поединци кои навидум изгледаат грижливи. Можеби треба да бидеме помалку груби кон себе и покритични кон личностите кои искрено тврдат дека нè сакаат, но не успеваат да го покажат тоа.

На крај, вратете ја себеподдршката и изградете ја вашата самодоверба. Вклучете се во активности кои прават да се чувствувате силни и способни. Прославете ги вашите достигнувања и признајте ја вашата вредност.

Побарај совет или насока од Билјана Стојановска

Билјана Стојановска - gaslighting

Овде сум да ја понудам мојата посветена поддршка на оние кои се соочуваат со gaslighting или слични форми на психичко малтретирање. Го разбирам длабокото влијание што може да го има врз вашето чувство за идентитет, емоционална благосостојба и севкупниот квалитет на живот.

Затоа обезбедувам безбеден и неосудувачки простор каде што можете отворено да ги изразите своите мисли, емоции и грижи. Дополнително, имам знаење и искуство во психодијагностика, што ми овозможува да го проценам и разберам влијанието на манипулацијата врз вашето севкупно ментално здравје. Овој сеопфатен пристап осигурува дека ги решаваме не само непосредните ефекти од манипулација, туку и сите основни емоционални, когнитивни или бихејвиорални обрасци што можеби се развиле како резултат. Ако имате какви било прашања или сакате дополнително да разговарате за вашата ситуација, ве повикувам да го пополните формуларот подолу. Ќе понудам увид и насоки специфични за вашите потреби.