fbpx

Што е тоа што влијае на менталното здравје кај спортистите?

Спортистите се познати по нивната физичка способност, но под површината, како и секое човечко суштество носат ментални предизвици кои можат да влијаат на нивната благосостојба. Важно е да се развие разбирање за импликациите на менталните болести врз атлетските перформанси со цел да се започне со промоција на благосостојбата за да се избегнат овие ефекти. Иако вежбањето и атлетиката обезбедуваат повеќекратни придобивки за менталното здравје, како што се самодоверба и социјална поддршка, спортистите исто така доживуваат уникатен сет на стресори кои се поврзани со ментално нарушување. Што е тоа што влијае на менталното здравје кај спортистите?

Зголемени академски притисоци, подолги играчки сезони, притисок од тренерите за победа, комерцијализација на спортот, повреди, идентитет дефиниран со перформансите и очекувањата за идеална телесна слика се неколку примери. Дополнително, истражувачите открија дека помладите спортисти во голема мера недоволно ги користат услугите за ментално здравје, поради голем број причини, вклучувајќи постојани негативни стигми околу дијагностицирање ментална состојба.

Неизбежно е дека, грижата за менталното здравје влијае на перформансите на спортистите на различни начини во зависност од личноста и специфичниот предизвик. Стресот, анксиозноста, депресијата, нарушувањата во исхраната, траумата, употребата на супстанции и губењето на врските влијаат на атлетските перформанси.

Притисок од изведба

Стремежот за извонредност е темелник на животите на спортистите, но доаѓа со голема доза на притисок. Очекувањата што тренерите, соиграчите, спонзорите и навивачите ги поставуваат врз спортистите можат да послужат како мотивирачка сила, поттикнувајќи ги да го постигнат најдоброто од себе. Меѓутоа, кога овие очекувања стануваат огромни, тие можат да доведат до зголемен стрес и анксиозност. Рамнотежата помеѓу стремежот кон успех и давањето приоритет на грижата за себе е број еден правило за одржување на внатрешна благосостојба.

Физички повреди

Во светот на спортот повредите се несреќна реалност. Иако физичката болка е јасна последица, не треба да се потцени дека тоа влијае и на менталното здравје. Кога се соочуваат со повреда, спортистите често доживуваат нарушување на нивните рутини, аспирации, па дури и нивниот идентитет. Справувањето со повреди може да предизвика чувства на фрустрација, беспомошност и тага. Патувањето до закрепнување опфаќа не само физичка рехабилитација, туку и ментална отпорност.

Навигациски стрес од конкуренцијата

Натпреварувањето на највисоко ниво ги изложува спортистите на интензивен натпреварувачки стрес. Притисокот да се надминат ривалите и да се постигне најдоброто може да доведе до вознемиреност и нервоза пред натпреварот. За ефикасно да се справат со овој стрес, потревно е спортистите да се свртат кон техниките на внимателност, визуелизација и контролирано дишење. Овие стратегии можат да им помогнат конструктивно да ја канализираат својата нервна енергија и да ги подобрат своите перформанси под притисок.

Транзиција и пензионирање – што потоа?

Преминот од атлетската кариера, без разлика дали поради пензионирање или повреда, си носи значителни ментални предизвици. Спортистите често се борат со промената од нивниот спортски идентитет кон нова улога. Оваа промена може да предизвика чувство на неизвесност, загуба и потрага по цел. Соодветната ментална подготовка за оваа транзиција е значајна за да се обезбеди непречено прилагодување на животот надвор од спортската арена.

Борба со изолација

Посветеноста потребна за атлетска извонредност често значи долги часови тренирање и чести патувања, што доведува до социјална изолација. Спортистите може да се најдат дистанцирани од пријателите и семејството, што резултира со чувство на осаменост и исклучување. Негувањето односи надвор од спортскиот свет станува од витално значење за одржување на чувството за заедница и емоционална благосостојба.

Медиумска контрола и притисок од јавноста

Вниманието на медиумите е и благодет и предизвик за спортистите. Позитивниот ПР може да ја зајакне самодовербата на спортистот, но негативната критика може да ја разниша самодовербата и да предизвика стрес. Навигацијата со медиумите бара ментална отпорност и способност да се филтрираат надворешните мислења, фокусирајќи се на личниот раст и развој.

Борби за сликата на телото и нарушувања во исхраната

Одредени спортови приотизираат одредени типови на тело и тежини, што доведува до загриженост за имиџот на телото кај спортистите. Притисокот за исполнување на овие стандарди може да придонесе за телесна дисморфија, па дури и за нарушувања во исхраната. Потребно е промовирање на култура за телесна позитивност и прифаќање.

Постигнување рамнотежа

Одржувањето рамнотежа помеѓу ригорозните тренинзи, тешките натпревари и личниот живот може да биде огромно за спортистите. Занемарувањето на грижата за себе во потрагата по успех може да резултира со исцрпеност, состојба на физичка и ментална исцрпеност.

Спортскиот терапевт може да обезбеди непроценлива поддршка за спортистите нудејќи приспособени стратегии за управување со стресот, анксиозноста и притисокот во перформансите. Тие можат да им помогнат на спортистите да ги подобрат своите ментални вештини за подобрен фокус, поставување цели и еластичност. Дополнително, терапевтите помагаат со транзициите, справувањето со повредите и решавањето на проблемите со сликата на телото или нарушувањата во исхраната. Создаваат доверлив простор за спортистите да ги изразат своите емоции, промовираат поздрава комуникација и односи. Ова ја поттикнува свеста за менталното здравје во спортот. Преку нивната експертиза, играат клучна улога во промовирањето на севкупната благосостојба и успехот на спортистите во спортската арена.

Побарај совет или насока од Ева Барамачева

менталното здравје кај спортистите - Ева Барамачева

Обезбедувам насочена поддршка за спортистите кои се справуваат со повеќеслојните предизвици нагласени во статијата. Преку персонализирани сесии за советување, им помагам на спортистите да развијат стратегии за справување со притисокот во перформансите, да управуваат со стресот и анксиозноста, да се движат низ кариерните транзиции, да ги решат проблемите со сликата на телото и да градат ментална отпорност. Мојата експертиза се протега на поддршка за рехабилитација на повреди, подобрување на комуникациските вештини и поттикнување на позитивен начин на размислување за оптимални перформанси. Ако имате какви било прашања или барате насока, слободно пополнете го формуларот подолу.

Вашата благосостојба е многу важна, и јас сум тука да ве поддржам на вашето патување до ментален и емоционален успех.