fbpx

Како негрижливи родители можат да поттикнат самоомраза кај своите деца

Детството е критичен период во нашите животи, кој ја обликува основата на тоа кои стануваме како возрасни. Во овие години, ние сме целосно зависни од нашите родители или старатели за преживување и емоционална поддршка. Љубовта и грижата што ги добиваме во текот на нашите формативни години играат клучна улога во нашиот развој. Меѓутоа, кога родителите не успеваат да го обезбедат потребното негување и наклонетост, тоа може да остави длабоки и трајни ефекти врз самоперцепцијата на детето и да отвори пат кон самоомраза

Моќта на љубовта и восхитот

Бебињата се раѓаат во светот потполно раниливи, потпирајќи се целосно на своите родители за опстанок. Во замена за родителска нега, малите деца спремно им нудат на своите родители безусловно восхитување. Тие гледаат на овие личности со авторитет и стравопочит кон нивните способности и знаење. Во оваа фаза, не постои вродена желба да се сомневаат во постапките на нивните родители.

Кога децата се чувствуваат сакани и негувани, тие можат да се релаксираат и да се фокусираат на основните задачи од детството, како што се учењето нови нешта и разбирањето на светот околу нив. Меѓутоа, кога љубовта е оскудна или ограничена, животот на децата станува покомплициран. 

За жал, некои деца доживуваат ограничена љубов и грижа од нивните родители поради различни причини, најчесто поради оштетување и негрижливо детство кај самиот родител. Поради тоа, некогаш е многу важно овие трауми и обрасци, навремено да се решаваат со психотерапија. 

Самообвинување и интернализација

Многу дечиња се сведоци на родителски конфликт, занемарување, па дури и насилство. Сфаќањето дека нивната безбедност и благосостојба се загрозени, им влева чувство на сериозна опасност. Тие инстинктивно веруваат дека ако ситуацијата не се поправи, може да бидат напуштени или оставени.

Како одговор на оваа закана, децата почнуваат да се трудат повеќе. Тие ги интензивираат своите напори да шармираат, да бидат добри и да се усогласат со очекувањата на нивните родители. Го интернализираат верувањето дека сигурно самите тие се виновни за недостатокот на љубов и грижа. Наместо да ги испрашуваат или обвинуваат своите родители, кои се примарен извор на заштита и виновници, децата својата повреда ја претвораат во несакање кон себе. Најчест извор на самоомраза се овие причини. Наместо да се сомневаат во оние кои треба да ги штитат, децата се обвинуваат себеси, бидејќи се чувствува како побезбедна опција. Кај нив се создава образец на верување дека тие се проблемот наместо да ги преиспитаат постапките на нивните родители.

Трајното влијание на негативните искуства од детството

Несаканите искуства од детството опфаќаат низа негативни ситуации со кои децата може да се соочат, како што се злоупотреба, занемарување, одвојување од родителите или живеење во домаќинство со семејно насилство. Овие искуства речиси секогаш оставаат длабоки ефекти врз физичкото и менталното здравје на една личност како што старее. Поединците кои доживеале негативни искуства од детството се изложени на поголем ризик од депресија, анксиозност, злоупотреба на супстанции и вклучување во ризично однесување.

Растењето во сиромаштија е едно од најчестите негативни искуства со кои се соочуваат децата. Други распространети ситуации вклучуваат развод, одвојување од родител, сведоци на семејна злоупотреба или живеење со старател кој се бори со зависност или ментална болест.

Заборавената динамика и важноста на психотерапијата

Како што детството го отстапува местото на адолесценцијата и зрелоста, многу од овие динамики се заборавени. Сеќавањата на раните искуства може да станат магливи, а можеби нема целосно да ги разбереме корените на постоечката самоомраза. Наместо да го истражуваат своето минато, тие можат да прибегнат кон сентименталност или да ги отфрлат своите чувства како тривијални. Сепак, ослободувањето лежи во соочување, свесност и разбирање за нашите малку поразлични детски искуства. Овде психотерапијата игра огромна улога, бидејќи обезбедува простор за размислување, истражување и лекување. Преку терапија, стекнуваме подлабоко разбирање за своето минато, се идентификуваат моделите на самообвинување за да научиме како да им се спротиставиме на негативните самоперцепции. Со решавање на раните од нивното детство, можеме да се ослободиме од циклусот на самоомраза и да градиме поздраво чувство за себе.

Моќта на самосочувството

Еден клучен аспект за заздравување од раните од детството е негувањето на самосочувство. Признавањето дека вашата самоомраза не е личен неуспех, туку е последица на надворешни фактори. Затоа е потребно да се однесуваме кон себе со љубезност, разбирање и прифаќање. Сфаќајќи дека недостатокот на љубов и наклонетост во нашето минато не е по наша вина, можеме да почнеме да се откажуваме од самообвинувањето и да ја прифатиме љубовта кон себе.

Сега вие сте возрасниот.

Побарај совет или насока од Виолета Илиоска

самоомраза виолета илиоска

Неопходно е поединците кои доживеале негативни искуства од детството да побараат стручна помош. Терапевтите обучени за траума и прашања од детството можат да ја дадат потребната поддршка и насоки на патувањето кон исцелување. 

Преку терапија, можеме да работиме на вашите минати трауми, да добиете увид во моделите на самоомраза и да развиете поздрави механизми за справување.

Јас создавам безбеден простор каде што ќе работиме на вашето самооткривање и трансформација. Преку нашите заеднични терапевтски сесии, ќе ја истражиме сложеноста на вашето минато. Ќе стекнете вредни сознанија за верувањата и обрасците што го обликувале вашиот возрасен живот. Заедно, ќе навлеземе во длабочините на вашите искуства, ќе поттикнеме саморефлексија и ќе ве водиме кон сопствено емоционално разбирање и самосочувство. 

Ако имате било какви прашања или грижи, ве поканувам да го пополните формуларот подолу со какви било прашања. Тука сум да помогнам и да понудам совет.