fbpx

Како нашето детство го обликува нашиот возрасен живот

Нашите искуства од нашето детство, дури и навидум обичните, нè обликуваат и не ни оставаат друг избор освен да бидеме такви какви што сме. Сите ние сме помалку или повеќе комплицирани на наши уникатни начини.

Без соодветно разбирање на нашите рани искуства, ниту еден надворешен успех не може да компензира за психолошките сложености што ги носиме. Анксиозноста, недостатокот на доверба, стравот, паранојата, бесот и омразата кон себе некогаш, се вообичаени исходи од искривените и погрешно разбрани детства. Денес, ова често се смета за основен принцип на модерната психотерапија и сугерира дека нашите искуства од детството играат клучна улога во обликувањето на нашите комплексни, возрасни животи.

Нерамнотежа во детството и возрасниот живот

Нашите карактери се вкоренети во нашите искуства од детството и ги одразуваат размислувањата и инстинктите од тие рани години. Кога децата се соочуваат со малтретирање од страна на возрасните, тие имаат тенденција да го интернализираат искуството и веруваат дека нешто не е во ред со нив. Претпоставуваат дека понижувањето и запоставувањето е одраз на нивната сопствена безвредност. Потребно е значителна интроспекција и истражување за да се сфати дека повредата била незаслужена и дека други фактори биле во игра во возрасниот живот. Слично на тоа, децата често чувствуваат огромна одговорност да ја поправат скршеноста кај возрасните од кои зависат, што доведува до доживотно чувство на обврска.

Откривање на врската во возрасниот живот

Наследството од детството се протега во секој аспект од животот на возрасните. Можеби ќе бидат потребни години, за да ја сфатиме врската помеѓу нашите минати искуства и сегашни борби. Лошите врски, неуспесите во кариерата и чувствата на несреќа и тага, е потребно да се проследат наназад до нерешените прашања од детството. Со помош на терапевт, се работи со раните искуства од детството, за да се препознае тоа влијание и да почнеме реално да заздравуваме.

Несвесни модели на однесување

Од нашите искуства од детството, несвесно развиваме очекувања, внатрешни скрипти и модели на однесување кои опстојуваат до зрелоста. На пример, ако клучните личности во нашето детство не нè сфаќале сериозно, може несвесно да веруваме дека никој нема да го прави тоа. Ако требало да се грижиме за нестабилен возрасен или родител, можеби ќе бидеме привлечени да ги спасуваме другите во нашите возрасни релации. Ако му се восхитувавме на родител кој бил рамнодушен и незаинтересиран кон нас, веројатноста е дека постојано ќе одбираме дистанцирани и незаинтересирани партнери. Овие модели често остануваат незабележани, но значително влијаат.

Дополнително, поради нашите искуства од детството, ние често се наклонуваме кон една или друга крајност во различни аспекти од нашите животи. Можеме да бидеме претерано плашливи или претерано наметливи, крути или приспособливи, опседнати со материјален успех или невнимателни. Нашите ставови кон сексот може да се движат од опсесивна желба до страшно стравување од физички контакт. Можеби сме наивни или премногу груби, одбивни кон ризик или невнимателно го прифаќаме, многу независни или очајно се потпираме на другите. Опсегот на емоционални предизвици е огромен и носи уште поголема цена – Ја намалува нашата способност да ги искористиме нашите таленти, да уживаме во поисполнети животи и да бидеме пријатни карактери.

Основи на приврзаност: негување и емоционално поврзување

Раните искуства на поврзување со старателите ја поставуваат основата за нашата способност да формираме здрави врски подоцна во животот. Квалитетот на нашите примарни односи го обликува нашето чувство на сигурност, доверба и интимност. Сигурно поврзаните личности имаат тенденција да имаат поздрави односи со возрасните, додека оние со комплексна приврзаност може да се борат со емоционална интимност и поврзаност.

Нормализација на детските искуства

Децата често ги нормализираат искуствата од детството, дури и кога се штетни или несоодветни. Ова е затоа што имаат тенденција да ги штитат своите родители и имаат високо мислење за нив, понекогаш на сметка на сопствената благосостојба. Тие размислуваат на начин дека секогаш е подобро детето да се гледа себеси како недостојно отколку да прифати дека неговиот родител е нестабилен или неправеден. Оваа лојалност кон родителите дополнително го овековечува нормализирањето на трауматичните искуства од детството. 

Дисфункционалноста и опасностите во нашите семејства може да се појават како искривена верзија на реалноста што ја прифаќаме како нормална. Ни недостасуваат точки за споредба подоцна во животот, што може да спречи да ја препознаеме вистинската природа на нашето детство. Родителите кои покажуваат недолично однесување често знаат да проектираат чувство на нормалност, што значи дека никогаш нема да ги признаат сопствените абнормалности.

Размислување за семејството

Спротивно на нашите очекувања, треба потемелно да размислиме за нашите семејства. Не затоа што нужно ни се допаѓаат или ни недостигаат, туку затоа што тоа е неопходно за нашиот личен раст и заздравување. Познавањето на нашата семејна динамика ни помага да ги надминеме негативните влијанија што тие можеби ги имале врз нас. Наместо да се чувствуваме непријатно да ја истражуваме нашата семејна историја, треба да ја прифатиме како можност да разбереме како нашето семејство, како и сите семејства, придонесе за нашите борби и емоционални предизвици. 

Секогаш постои логика и историја зад нашите комплексни карактери и емоционални тешкотии.

Побарај совет или насока од Виолета Илиоска

виолета илиоска детство

Создавам безбеден простор каде што ќе работиме на вашето самооткривање и трансформација. Преку нашите заеднични терапевтски сесии, ќе ја истражиме сложеноста на вашето минато, со што ќе стекнете вредни сознанија за верувањата и обрасците што го обликувале вашиот возрасен живот. Без разлика дали сте доживеале сигурна средина или сте се соочиле со предизвикувачки и трауматски околности, мојот прилагоден пристап и мојата поддршка е секогаш тука.

Цврсто верувам во моќта на самосвеста и потенцијалот за личен раст. Заедно, ќе навлеземе во длабочините на вашите искуства, ќе поттикнеме саморефлексија и ќе ве водиме кон сопствено емоционално разбирање и самосочувство. Преку интеграција на различни терапевтски модалитети, ќе работиме заеднички за да се справиме со нерешените емоции, да ги залечиме старите рани и да негуваме еластичност.

Ако имате било какви прашања или грижи, ве поканувам да го пополните формуларот подолу со какви било прашања. Тука сум да помогнам и да понудам совет.