fbpx

Емоционална глад наспроти Физичка глад: Која е разликата?

Многумина од нас се заплеткуваат во сложената мрежа на нашиот однос со храната, борејќи се да разликуваат емоционална глад и физичка глад. Тоа е состојба во која силната желба да се разберат и да се решат овие нијанси се среќава со подеднакво силна принуда да се задржат познатите обрасци. Разбирањето на разликата помеѓу емоционална глад и физичката глад во интуитивното јадење може да биде тешко, бидејќи има доста преклопување помеѓу физичките и емоционалните сензации на секоја од нив.

Дефинирање на емоционална глад 

Емоционалната глад е еден од многуте начини да се справите со „проблемите“. Има луѓе кои сликаат, луѓе што се занимаваат со спорт, луѓе кои се лутат и плачат и такви кои јадат. Но, храната пружа задоволство само во одреден момент, не допирајки до суштината на проблемот. Зошто тогаш постои чувство дека со конзумирање на одредена храна се ќе биде во ред? Затоа што полниот желудник ни дава лажно чувство на сигурност. На прв поглед можеби ни се чини дека со полн желудник се ќе биде полесно, но во суштина тоа има спротивен ефект.

Емоционалната глад е желба што не потекнува од физичките потреби на нашето тело, туку од копнежот да се пополни емоционалната празнина.

Дали одредена категорија на луѓе е посклона на емоционална глад

Погрешно е мислењето дека луѓето со прекумерна тежина се поподложни. Исто се подложни и луѓето со нормална тежина, со тоа што кај нив можат да постојат периоди на рестрикција, кога заради вината што ја чувствуваат поради внес на многу калории и нездрава храна се лишуваат од храна, па од една крајност можат да преминат во друга или пак се изложуваат на интензивна физичка активност за да ги потрошат внесените калории. Со други зборови подложен е секој оној кој има лоша емоционална регулација, која подразбира контрола над интензитетот и изразувањето на сопствените чувства. Добра емотивна регулација обично значи и добро физичко и ментално здравје. 

Предизвикувачи на емоционална глад 

Во оваа состојба, предизвикувачите како стрес, здодевност, па дури и моменти на радост стануваат препреки. Можеби интензивно посакуваме промена во нашите навики за јадење, но истовремено се чувствуваме врзани со познатото, неспособни да се ослободиме од емоционалните врски што не одржуваат на место. Ова се вообичаени искуства на кои, кога им се пристапува со емпатија, ни овозможуваат да ги препознаеме и разбереме нашите емоционални потреби. 

Карактеристики на физичкa глад:

 • Физички сензации во желудникот
 • Физичките сензации се појавуваат полека.
 • Потребата за храна е помалку специфична, целта е да се постигне ситост.
 • Постои свесност за одбраните намирници и количината.
 • Кога ќе се постигне чувство на ситост, се престанува со јадење.
 • По постигнување на ситост се јавува задоволство.
 • Се јавува најчесто после неколку саати од последниот оброк

Карактеристики на емоционална глад:

 • Чувствата на глад се поврзани со појава или засилување на силни емоции, вклучувајќи анксиозност, стрес, лутина, тага или радост.
 • Гладдта доаѓа брзо и е интензивна, често во корелација со интензивна емоција.
 • Потребата е за специфична храна, најчесто нездрава (грицки, чоколадо, пица).
 • Отсуство на свесност за тоа што се јаде и колку.
 • Гладдта не престанува кога ќе се постигне ситост.
 • После јадењето се јавува чувство на вина, срам.
 • Се јавува независно од тоа  кога е последниот пат кога сте јаделе.

Нерешените емоции често ја придружуваат емоционалната глад, поттикнувајќи нè да најдеме утеха во познатата храна. Сочувствителниот пристап вклучува откривање на овие емоции со љубезност.

Побарај совет или насока од Наташа Ивановска

Емоционална глад наташа ивановска

Како терапевт, мојот пристап се фокусира на разоткривање на сложеноста на емоционалната и физичката благосостојба. Специјализирам да им помагам на клиентите да се движат низ нијансите на емоционалната глад, да се осврнам на основните предизвикувачи и да негувамe поздрав однос со храната. Без разлика дали се работи за декодирање на обрасците на емоционално јадење или разбирање на интеракцијата помеѓу емоциите и физичките сензации, јас обезбедувам приспособени стратегии за личен раст. Доколку резонирате со содржината и имате прашања или грижи, ве повикувам да го пополните формуларот подолу. Овде сум да понудам бесплатен писмен одговор.

Идентификување и справување со предизвикувачи на емоционална глад

Емоционалното јадење е практика да јадете не кога сте гладни, туку како одговор на предизвикувачки емоции. Овие емоции може да бидат негативни чувства како лутина или тага. Ова компулсивно однесување често се нарекува и јадење под стрес, бидејќи стресот е еден од неговите најчести предизвикувачи.

Различни животни ситуации може да резултираат со емоционална епизода на јадење, вклучувајќи ги следниве тригери:

 • Општ стрес
 • Предизвици во романтична врска, како раскинување
 • Ситуации под притисок на работа или училиште
 • Финансиски грижи
 • Здравствени состојби или симптоми, како хронична болест или замор
 • Конфликт со пријателите или семејството
 • Загриженост поврзана со родителството
 • Големи животни настани и промени како венчавка, промена на работа, преселување или губење на некој ваш близок

Саморефлексија

Принудата да останеме фиксирани во нашите навики често е вкоренета во нерешени емоции. Исто како што желбата за промена наидува на отпор, идентификацијата на предизвикувачите на емоционалната глад вклучува отстранување на слоевите на сомнеж, двоумење и самокритика. Саморефлексијата ни помага да се осознаеме себе си, да го следиме нашиот раст и да идентификуваме кои се чекорите кои сакаме да ги превземеме понатаму.

Навигација во заглавената состојба

Чувството на заглавување е како да сте фатени меѓу две спротивставени желби: желбата да се одговори на емоционалата глад и принудата да се одржи статус кво. Тоа е борба што се игра во нашите умови, доцна во ноќта, на сесиите за терапија и во тивките моменти на саморефлексија.

Ослободување: Патување кон благосостојба

Во навигацијата низ лавиринтот на емоционална и физичка глад, сочувството кон себе станува наш водич. Тоа е признание дека патувањето е сложено, исполнето со конфликтни желби и заплеткани емоции. Сочувството ни овозможува да му пристапиме на процесот со разбирање, а не со самоодвратност.

Превземање мали чекори кон промени

Ослободувањето од циклусот вклучува преземање мали, податливи чекори. Станува збор за признавање на желбата за промена, разбирање на емоционалните предизвикувачи и постепено воведување поздрави механизми за справување. Можеби патувањето е бавно, но секој чекор напред е победа.

Градење на емоционална отпорност

Градењето емоционална отпорност е патување кое бара трпение и разбирање. Потребно е време и заслужуваме простор да растеме со сопствено темпо. Барањето поддршка преку терапија, приклучувањето во групи за поддршка или истражувањето на ресурси за помош е чин на самосочувство, обезбедувајќи алатки за градење емоционална отпорност со емпатија.

Во сложената интеракција помеѓу емоционалната глад и физичката глад, самосвеста се појавува како клуч. Разбирањето на предизвикувачите и сигналите на двата типа на глад помага да правиме свесен избор за нашиот однос со храната.

Побарај совет или насока од Наташа Ивановска

Емоционална глад наташа ивановска

Како психолог, мојот пристап се фокусира на разоткривање на сложеноста на емоционалната и физичката благосостојба, усогласувајќи се со темите истражени во статијата. Специјализирам да им помагам на клиентите да се движат низ нијансите на емоционалната глад, да се осврнам на основните предизвикувачи и да негувамe поздрав однос со храната. Без разлика дали се работи за декодирање на обрасците на емоционално јадење или разбирање на интеракцијата помеѓу емоциите и физичките сензации, јас обезбедувам приспособени стратегии за личен раст. Доколку резонирате со содржината и имате прашања или грижи, ве повикувам да го пополните формуларот подолу. Овде сум да понудам бесплатен писмен одговор.