fbpx

Психологија на бои – Како боите влијаат на нашето расположение?

Што значи психологија на бои? Боите не се само визуелни дразби – тие се енергични гласници кои комуницираат со нашата потсвест, предизвикувајќи емоционални реакции и влијаат на нашата психолошка состојба.

Зошто бојата има такво влијание во нашите животи, влијаејќи на нашите тела и умови? Додека перцепциите на боите се донекаде субјективни, одредени ефекти на боја имаат универзални значења.

Боите во црвениот спектар, како што се црвената, портокаловата и жолтата, се топли и предизвикуваат емоции кои се движат од топлина до гнев. На сината страна, вклучително сината, виолетова и зелена, овие ладни бои често се поврзуваат со смиреност, но исто така може да предизвикаат чувства на тага.

Симболични универзални значења на бои

Црвена: страст, возбуда, љубов

Розева: Мека, воздржана, земјена

Виолетова: Мистериозна, благородна, гламурозна

Сина: Мудрост, надеж, разум, мир

Зелена: Природа, раст, свежина

Жолта: Надеж, радост, опасност

Портокалова: Топлина, добрина, радост

Бела: Вистина, рамнодушност

Црно: Благородно, мистериозно, студено

Психологија на бои – Како боите влијаат на нашата благосостојба

Подобрено справување со стресот и намалување на гневот

Украсувањето на вашата околина со смирувачки бои го олеснува управувањето со стресот и разрешувањето на агресивните емоции. Веселата, енергична и мотивирачка средина ја намалува подложноста на иритации, стресни фактори или негативни чувства.

Дури и посипување со живи додатоци или пукнатини на бои низ вашиот животен простор може да ви го подигне расположението.

Ублажени симптоми на сезонско афективно растројство (САД)

Изложеноста на живи, весели бои во текот на мрачните зимски месеци може да влее чувство на топлина и удобност дома. Ова се спротивставува на ниско-енергетските, очајни чувства кои често се доживуваат во зима, со пократките денови и ограничената изложеност на природни нијанси како сина, зелена и жолта боја. Некои студии сугерираат дека овие живи бои всушност може да го зголемат нивото на допамин.

Подобрен квалитет на спиење

Изложеноста на боите игра улога во регулирањето на вашиот деноноќен ритам, особено кога е под влијание на депресија. Иако истражувањата често се фокусираат на обоената светлина, со сина и зелена светлина што го попречуваат спиењето поради нивната поврзаност со дневната светлина, црвената или килибарната светлина покажа ветување за зголемување на производството на мелатонин и промовирање на спиењето.

Подобрено управување со енергијата

Радосните, живописни бои можат да ја подигнат менталната активност, оставајќи да се чувствувате освежени и охрабрени, што е особено корисно за оние кои се борат со депресија или летаргија. Спротивно на тоа, изложеноста на темни, придушени бои може да помогне во намалувањето на нивото на енергија кога некој се чувствува презаситен или избезумен.

Подобрена комуникација и динамика на односите

Опкружувањето со бои кои предизвикуваат позитивни емоции поттикнува отвореност за социјални интеракции и споделување со другите. Ова ги продлабочува врските со саканите и го поттикнува социјалниот ангажман. Спротивно на тоа, да се биде опкружен со темни или пригушени бои може да придонесе за намалена комуникативност.

Гешталт уметничка терапија: сликање со емотивни нијанси

Гешталт уметничката терапија, со својот акцент на холистичката самосвест, ги користи боите како алатка за самоизразување и интроспекција. Креативниот процес станува огледало што го одразува нашиот внатрешен пејзаж, а избраните бои стануваат вокабулар преку кој се артикулираат емоциите.

Мапирање на бои во гешталт арт терапија

Во контекст на Гешталт уметничката терапија, клиентите се охрабруваат интуитивно да избираат бои кои резонираат со нивните емоции во сегашниот момент. Овој спонтан избор на бои ги открива скриените аспекти на психата, обезбедувајќи вредни сознанија за емоционалната состојба и мисловните модели на клиентот.

Бојата како мост до несвесните чувства

Гешталт уметничката терапија препознава дека нашиот несвесен ум комуницира преку симболи и метафори. Боите, како симболични елементи, стануваат мост за пристап и разбирање на длабоко вкоренетите емоции. Истражувајќи ги асоцијациите и сеќавањата поврзани со одредени бои, поединците тргнуваат на патување на самооткривање и исцелување.

Надвор од областа на уметничкото изразување, влијанието на боите врз нашето расположение е длабоко вкоренето во невронауката.

Внимателноста се протега и на нашата околина. Размислете за боите во вашиот животен и работен простор. Воведете смирувачки блуз во областите на релаксација и живописни жолти во простори наменети за креативност и социјализација. Овие намерни избори на бои придонесуваат за хармонична и избалансирана атмосфера.

Побарај совет или насока од Цветанка Бурзевска

Цветанка Бурзеска - Психологија на бои

Вклучувам Гешталт уметничка терапија, каде клиентите ги изразуваат внатрешните борби преку уметноста. Овој комбиниран пристап ги истражува различните аспекти на проблемите со спиењето, нудејќи увид во емоционалните и психолошките димензии.

Бидете сигурни, со овие алатки и пристапи, можеме да го вратиме спокојството во вашите ноќи. Ако имате какви било прашања или сакате да разговарате за вашите конкретни проблеми подетално, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.

Без разлика дали се работи за прашања за ментално здравје, лидерски вештини или личен развој, мојата цел е да олеснам значајни промени и да промовирам благосостојба.