fbpx

Прекумерно размислување – како да се надмине?

Претераното размислување може да биде тешко да се надмине, бидејќи има тенденција да се сврти кон негативно размислување. Грижите за иднината, размислувањето за грешките од минатото и замислувањето на најлошите сценарија стануваат вообичаени шеми на размислување. Оваа негативност не само што влијае на менталното здравје, туку може да се манифестира и со физички симптоми како што се главоболки и нарушувања на спиењето. Прекумерно размислување исто така може сериозно да влијае на односите со другите. Претоставките и неточните заклучоци можат да доведат до расправии и конфликти а опседнувањето со секоја ситница што другиот ја прави или кажува може да значи дека погрешно го разбирате она што тој се обидува да ви го пренесе.

Ако сакате да стекнете контрола над прекумерното размислување, можете да започнете со практикување на свесност, предизвикување на негативните мисли, грижа за себе, практикување позитивни афримации за себе и поминување време со пријателите и семејството. Терапијата, без разлика дали е лично или онлајн, може да биде начин да се добие персонализиран увид и насоки за тоа како да се надмине прекумерното размислување и сите основни нарушувања на менталното здравје. Наоѓањето начин како да се стави крај на прекумерното размислување може да ви помогне да превземете одредена акција во својот живот, наместо само да размислувате за работите кои ве мачат.

Најчести причини за претерано размислување

 • Перфекционизам
 • Страв од неуспех
 • Недостаток на самодоверба
 • Трауматски искуства
 • Нерешени прашања и конфликти
 • Чувство на недостаток на контрола врз животот 
 • Преоптоварување со информации
 • Социјална споредба

Предизвикај ги негативните мисли

Оние кои претерано размислуваат се борат да донесуваат одлуки, плашејќи се од потенцијалните последици од секој избор. Оваа парализа не само што го попречува личниот раст, туку може да доведе и до пропуштени можности.

Кога размислувате прекумерно, активно предизвикувајте и прекројувајте ги негативните мисли. Кога сте фатени во циклус на песимизам, преиспитајте ја валидноста на тие мисли. Дали се засновани на факти или се искривени од страв и вознемиреност? Со директно решавање на негативноста, може да се смени целата перспектива и да негуваме различен начин на размислување.

Стратегии за намалување на прекумерното размислување

Присутност во секојдневните активности

Присутноста и свесноста не е ограничена само на медитација – може да се интегрира и во рутински задачи надвор од посветените сесии за медитација. На пример, додека ги извршувате задачите, фокусирајте се на малите детали и процесот, како што се миење садови или бришење на подот. Кога возите или пешачите, бидете прилагодени на околината – што гледате, слушате и чувствувате? Концентрирањето на овие надворешни елементи може да помогне во тивко внатрешно брборење и да донесе јасност.

Освен интегрирањето на свесноста во секојдневните активности, разни книги и апликации се прилагодени да ја подобрат присутноста. Бидејќи ефективноста варира од личност до личност, размислете да експериментирате со различни пристапи и алатки за да најдете што е најдобро за вас.

Ангажирање во пријатни активности

Стресот и претераното размислување често одат рака под рака. Создавањето можности за намалување на стресот и уживање во сегашниот момент може да ја намали склоноста да премислувате за други работи. За да се борите против прекумерно размислување, идентификувајте ги активностите во кои уживате и одвојте време за нив секојдневно. Примерите вклучуваат пеење, танцување, сликање, цртање, градинарство, трчање, фотографија, готвење, пишување и пешачење. Иако ова се популарни примери, истражете ги вашите интереси и вклучете повеќе од нив во вашиот секојдневен живот за да ги намалите опсесивните или негативните мисли.

Побарај совет или насока од Наташа Ивановска

прекумерно размислување наташа ивановска

Ако барате дополнителна помош додека се обидувате да го направите сето ова, онлајн терапијата може да ви помогне. Мојата цел е да создадам простор за поддршка и без осудување каде што ќе можете да ги истражите основните причини за вашето претерано размислување и да развиете практични механизми за справување. Ако се борите со претерано размислување или барате некаква насока, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.

Јога, таи-чи или друга физичка активност

Физичкото вежбање е многу ефикасна стратегија, особено за оние кои се борат да избегаат од своите мисли. Размислете за следните вежби:

Јога: релаксирачка форма на вежбање која промовира свесност, флексибилност и сила. 

Таи Чи: Боречка вештина која се фокусира на смиреност и јасност преку бавни, намерни движења, корисни за ментална и физичка благосостојба.

Трчање, пешачење или планинарење во природа: активностите на отворено ве исклучуваат од претерано размислување, а природата обезбедува придобивки за менталното здравје.

Пливање: релаксирачка и потенцијално интензивна вежба која исто така овозможува фокусирање на физичките сензации кога сте во вода.

Одберете активност која помага да се префрли фокусот од умот на сетилата на телото. 

Ладен туш

Не сите методи за борба против прекумерното размислување бараат посветено време; едноставни практики како ладен туш може да бидат ефективни. Слични шокови како брзо одење во ладно опкружување, ве враќаат во вашето физичко тело. Експериментирајте со овие методи и вклучете го она што функционира во вашата рутина за да се ослободите од претерано размислување, дури и само за момент.

Справување со тригери кои можат да доведат до прекумерно размислување

За ефикасно да се прекине циклусот на прекумерно размислување, може да биде корисно да се идентификуваат вообичаените предизвикувачи кои ве наведуваат до тоа. Ова може да вклучува одредени ситуации, луѓе или емоции кои имаат тенденција да ги поттикнат вашите загрижувачки мисли. Откако ќе ги идентификувате овие предизвикувачи, може да развиете план за справување со нив. Ова може да вклучува изнаоѓање начини за избегнување или минимизирање на изложеноста или развивање стратегии за управување со вашите мисли и емоции кога ќе се сретнете со активирање на мислите.

 • Вежбајте техники на свесност, длабоко дишење и обрнете внимание на вашите сетила.
 • Вклучете се во активности кои го хранат вашиот ум и тело, како што се вежбање, добра исхрана и релаксација
 • Идентификувајте ги вообичаените предизвикувачи кои можат да доведат до претерано размислување и развијте план за справување со нив
 • Одвојте време од секој ден за активности за грижа за себе, како што се пишување дневник, читање, слушање музика итн.
 • Вежбајте самоприфаќање и простување
 • Вежбајте позитивен самоговор и препознајте кога имате нереални и ирационални мисли
 • Поставете цели кои се остварливи и мотивирачки
 • Поминете време со пријателите и семејството кои ве поддржуваат и ви помагаат да останете позитивни
 • Избегнувајте да правите претпоставки или избрзани заклучоци
 • Направете паузи од активноста што ви предизвикува стрес или грижи и одвојте време за себе
 • Побарајте професионална поддршка, доколку е потребно, како советување или онлајн терапија
 • Фокусирајте се на позитивните работи во животот и практикувајте благодарност

Побарај совет или насока од Наташа Ивановска

прекумерно размислување наташа ивановска

Ако барате дополнителна помош додека се обидувате да го направите сето ова, онлајн терапијата може да ви помогне. Мојата цел е да создадам простор за поддршка и без осудување каде што ќе можете да ги истражите основните причини за вашето претерано размислување и да развиете практични механизми за справување. Ако се борите со претерано размислување или барате некаква насока, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.