fbpx

Чувство на тага како нормален апспект на животот

Современото општество има тенденција да ја нагласува радоста и добросостојбата, но мораме да признаеме дека во реалноста не ретко се присутни тагата и загубата како составен дел на нашето живеење. Во потрагата по среќа, ние често го занемаруваме фундаменталниот аспект на нашиот емоционален спектар: капацитетот да бидеме тажни. Прифаќањето на тоа чувство на тага e составен дел од постигнувањето вистински исполнет живот. Оваа статија ја истакнува важноста од прифаќањето на тагата и од нејзиното суштинско значење. Како нејзиното прифаќање може да ја подобри нашата благосостојба?

Последиците од потиснување на тагата како емоција

Сите ние тежнееме да бидеме среќни, но патот до вистинска среќа вклучува често занемарена вештина: да знаеш да бидеш тажен. Животот е полн со настани кои можат да ни предизвикаат болка, од мали секојдневни разочарувања до значителни загуби. Интуитивно, нашиот организам има способност природно да ги обработи овие чувства и да продолжи понатаму. Меѓутоа, нашата психолошка структура често не принудува да ги избегнеме овие непријатни емоции. Нашите умови, склони да избегнуваат болка, често влегуваат во состојба на негирање. Одбиваме да ја признаеме повредата што ја доживуваме.

Ова избегнување може да се манифестира во различни симптоми, како што се несоница, физичка напнатост и непријатност, па дури и однесувања кои предизвикуваат зависност, што доведува до површен вид среќа на која и недостасува длабочина и издржливост. Парадоксот е што во нашиот обид да избегаме од тагата, несвесно и ненамерно го поткопуваме нашиот капацитет за доживување автентична радост.

Негирањето на тагата често резултира со кршлив облик на радост, еден вид присилна позитивност што не остава простор за автентично изразување на болката. На пример, една личност во обид да ја потисне својата тага усвојува и манифестира претерано весело однесување, несвесно за сопствените и туѓите потреби да ја признаат и изразат тагата. Негирањето на тагата не само што влијае на нашето ментално здравје, туку и ја нарушува нашата способност да се поврземе со другите на значајно ниво.

Психолошкото влијание на непризнаената тага

Влијанието на непризнаената тага се протега надвор од индивидуалните односи за да влијае на нашето целокупно ментално здравје. Кога постојано ги негираме или ги потиснуваме нашите чувства на тага, се изложуваме за низа психолошки проблеми. Чинот на оттурнување на тагата не ја елиминира. Наместо тоа, ја закопува подлабоко во нашата психа, каде што може да предизвика долгорочна штета.

Признавањето и обработката на нашите емоции, вклучително и тагата, е КЛУЧНО за градење емоционалната цврстина. Соочувајќи се директно со нашите чувства, истовремено учиме да се движиме низ сложеноста на нашиот емотивен пејзаж. На овој начин развиваме вештини кои ни овозможуваат поефикасно да се справиме со идните предизвици.

Важноста на прифаќањето на тагата

За да постигнеме вистинска среќа, прво мора да ѝ дадеме простор на болката во нашите животи. Ова вклучува соочување и обработка на негативните чувства, дозволувајќи им да минуваат низ нас природно. Само тогаш можеме да го доживееме целиот спектар на нашите емоции, вклучувајќи ја и радоста. Потеклото на нашата неподготвеност да се соочиме со тага често произлегува од раните искуства со родителите (старателите). Веројатно е дека и самите тие тешко можеле да се справат со тагата. Препознавањето на оваа шема е првиот чекор кон прекинување на циклусот и поттикнување на поздрав емотивен живот.

Прегрнувањето на тагата не е само признавање на болката – се работи за раст и разбирање на сопствената личност. Болката, колку и да е непријатна, не учи на издржливост, емпатија и длабочина. Со тоа што си дозволуваме целосно да ја доживееме тагата, го отвораме патот за автентична радост и подлабоко вреднување на успесите и падовите во животот. 

Добриот живот не е имун на тага, туку оној во кој страдањето придонесува за нашиот развој и издржливост.

Побарај совет или насока од Марија Трајковски

тага марија трајковски

Јас сум тука да ви помогнам да ги разберете основните причини за вашите емоции, да развиете поздрави механизми за справување и да имплементирате практични стратегии за подобрување на емоционалната благосостојба. Со поддржувачки и емпатичен терапевтски однос, ве потткинувам да ги решиме основните проблеми, да ја подобрите сопствената емоционалната отпорност и да работите кон постигнување побалансиран и поисполнет живот.

Ако се борите со чувства на тага или депресија и верувате дека може да имате корист од професионалната поддршка, ве охрабрувам да побарате помош. Пополнете го формуларот подолу ако имате какви било прашања или барате насока.

Како да се процесира тагата

  • Земи си време за себе и процесирај ги тие емоции. Плачењето е само еден начин на кој ја ослободуваме тагата.
  • Припремај си топла бања или било што друго што те релаксира
  • Запиши ги твоите емоции доколку тоа е твој начин на изразување
  • Слушај меланхолична музика
  • Прошетај надвор без да го држиш телефонот во рака
  • Пушти си епизода од твојата омилена комична серија. Смеењето ослободува ендорфини.

Што е разликата помеѓу чувство на тага и депресија?

Депресијата и тагата се емоционални состојби кои често се мешаат. Но, значително се разликуваат во нивните причини, времетраење и влијание врз животот на една личност.

Тагата е нормална човечка емоција која секој ја доживува. Тоа е одговор на конкретни ситуации или настани кои се вознемирувачки, повредливи или разочарувачки. Се поврзува со одредена околност, како што е загуба, назадување или разочарување. Тагата е привремена и обично исчезнува кога личноста ќе се помири со својата ситуација и ќе ги прифати предизвиците како дел од животот. Како што поминува времето, чувството на тага се намалува и лицето продолжува нормално да си го живее животот.

Од друга страна, депресијата е нарушување на менталното здравје кое се карактеризира со подолготрајно постојано чувство на тага, празнина или безнадежност. Ова трае и е доволно силно за да го попречи секојдневното функционирање. Депресијата не е само реакција на некој животен настан, туку сложена состојба која вклучува различни биолошки, психолошки и социјални фактори. Може да предизвика значителни оштетувања во секојдневниот живот и да влијае на способноста за работа, учење, јадење, спиење и уживање во активности кои некогаш биле пријатни. Симптомите на депресија вклучуваат: постојана тага или лошо расположение, губење на интерес за активности, промени во апетитот или тежина, нарушувања на спиењето, замор, чувство на безвредност или прекумерна вина, тешкотии со концентрирање па се до самоубиствени мисли.

Депресијата е состојба која што е потребно да се третира на соодветен професионален начин.

Побарај совет или насока од Марија Трајковски

тага марија трајковски

Јас сум тука да ви помогнам да ги разберете основните причини за вашите емоции, да развиете поздрави механизми за справување и да имплементирате практични стратегии за подобрување на емоционалната благосостојба. Со поддржувачки и емпатичен терапевтски однос, ве потткинувам да ги решиме основните проблеми, да ја подобрите сопствената емоционалната отпорност и да работите кон постигнување побалансиран и поисполнет живот.

Ако се борите со чувства на тага или депресија и верувате дека може да имате корист од професионалната поддршка, ве охрабрувам да побарате помош. Пополнете го формуларот подолу ако имате какви било прашања или барате насока.