fbpx

Дали треба да работиме на себе или на светот?

Кога се справуваме со емоционални предизвици како што се депресија, анксиозност или проблеми во врската, советите честопати се наклонуваат кон само-подобрување. Без разлика дали тоа е преку терапија или лекови, ние сме повикани да се справиме со нашите внатрешни борби за подобро да се вклучиме со светот околу нас.

Иако овој пристап е многу коректен, некои од причините за ментални предизвици се поврзани со големи системски проблеми во нашите општества. Меѓу нив, акцентот на индивидуализмот, успех по секоја цена, негативноста на медиумите, маничното верување во совршена љубов, медитократијата..

Понекогаш, основните причини за нашите тешкотии се протегаат надвор од нашата индивидуална психа и во пошироката општествена рамка.

Kако модерниот свет нѐ “разболува”

Земете ја анксиозноста, на пример. Лесно е да се гледа како личен неуспех, но подетално испитување открива дека стравот би можел да биде и рационален одговор на хаосот и превирањата во нашиот модерен свет. Животот е помалку или повеќе тежок за некои од нас. Понекогаш, навистина се работи за “среќна ѕвезда”. Слично на тоа, депресијата може да не произлегува само од внатрешниот баланс на невротрансфмитери, туку и од општествените притисоци како што се неисполнета кариера, социјалната изолација и нереални очекувања.

Кога станува збор за врските, нереалните стандарди што ни се наметнуваат не се секогаш поврзани со нашите сопствени несоодветности. Очекувањето дека постои доживотна совршена љубов и компатибилност, поттикнати од општествените норми, носи разочарување и неуспех – затоа што не е реалност.

Во некои моменти треба да бидеме подготвени да признаеме искрено дека животот е колективно, а не само лично тежок – од причини кои се протегаат во политичката, идеолошката и егзистенцијалната сфера. Постојат случаи каде што некои од нас навистина можат да бидат жртви на околности надвор од наша контрола, како што се системско угнетување, злоупотреба или траума. Во такви случаи, барањето поддршка од доверливи поединци, професионалци или групи за поддршка може да биде клучно за лекување и закрепнување.

Што можеме ние да направиме?

Дури и ако модерниот светот не е фер и на моменти суров, погрешно е да се перцепираме себеси како жртва. Како постојано да сме на милост и немилост на надворешните околности, обвинувајќи ги другите или надворешните фактори за нашите предизвици и недостатоци. Преземањето одговорност за своите постапки и избори е од суштинско значење за личен раст и развој. Да се стане подобра личност е доживотно патување на самооткривање и постојано подобрување. Еве неколку доблести што можеме да ги земеме во предвид:

Самосвест и саморефлексија

Размислувајте за вашите мисли, емоции и однесувања. Вежбањето, медитацијата или едноставно тивката интроспекција може да ви помогнат да стекнете увид во вашите силни страни, слабости, вредности и аспирации. Да се познаваш себеси значи да се трудиш да не ги обвинуваш другите за своите неволји и расположенија. Да имаш чувство за тоа што ти се случува во себе, и што всушност му припаѓа на светот.

Јасни цели

Дефинирајте што значи да се биде „подобра личност“ за вас. Кога би можеле да одбирате, како би сакале да го живеете вашиот живот?

Емпатија, љубезност и сочувство

Емпатијата е капацитет за имагинативно поврзување со страдањата и уникатните искуства на друга личност. Активно слушајте без осудување, нудете поддршка и љубезност и вежбајте простување и разбирање. Негувањето сочувство поттикнува подлабоки врски и промовира хармонија во односите.

Способност да се жртвуваме

Сите ние сме подготвени да ги следиме нашите сопствени интереси, но исто така покажуваме извонреден капацитет, честопати, да се откажеме од сопствените радости за доброто на нашите најблиски. Без да ја прифатиме практиката на жртвување, не можеме да се надеваме дека ќе изградиме фиункционално семејство или подобар свет.

Постојано учење

Посветете се на доживотно учење и личен развој. Барајте можности да стекнете нови знаења, вештини и искуства преку читање, курсеви, работилници… Прифатете ги предизвиците и гледајте ги неуспесите како можности за раст и учење.

Живејте со интегритет и автентичност

Усогласете ги вашите постапки со вашите вредности и принципи, дури и кога е немате некоја добивка од тоа. Бидете искрени, доверливи и одговорни во вашите интеракции со другите. Прифатете ја автентичноста така што ќе бидете верни на себе и ќе ги изразите своите мисли, чувства и верувања отворено и со почит.

Негувајте здрави навики

Дајте приоритет на вашата физичка, ментална и емоционална благосостојба со усвојување здрави навики. Одржувајте урамнотежена исхрана, внесете редовно вежбање, спиење  и ефикасно управувајте со стресот. Практикувајте активности за грижа за себе кои го хранат вашиот ум, тело и душа, како што се хоби или поминување време во природа. Колку и да е тешко, никогаш не влегувајте во самодеструктивно однесување.

Најважно од сѐ, негувајте отпорност

Продолжете напред дури и кога работите изгледаат мрачни – пресвртите се нормални. Потсетете се дека човечката природа на крајот е тешка.

Придонесете за другите и светот

Сегашната состојба на светот е само слаб одраз на неговиот потенцијал. Најдете начини да направите позитивно влијание врз другите и светот околу вас. Волонтирајте, менторирајте или поддржувајте причини што се усогласуваат со вашите вредности и страсти. Малите дела на љубезност и великодушност може да имаат ефект – ширејќи позитивност и инспирирајќи ги другите да го сторат истото.

На крајот од денот, ако сакаме промена, мора да започнеме од себе…

Побарај совет или насока од Нина Тасевска

да работиме на себе нина тасевска

Во нашите заеднички сесии, приоритет ми е да негувам длабоко чувство за поврзаност и доверба, верувајќи дека исцелувањето и растот произлегуваат од вистинската човечка врска. Работам заедно со клиентите за да ги отпакувам основните причини за нивните борби, без разлика дали тие произлегуваат од лични искуства, општествени притисоци или комбинација од двете. Преку сочувствително истражување и размислување, откриваме модели, верувања и механизми за справување кои можат да придонесат за нивната неволја.

Мојата крајна цел како терапевт е да ги поттикнам клиентите да негуваат поголема самосвест, издржливост и емоционална благосостојба.

Ако ви е потребна поддршка, ве поканувам да го направите првиот чекор со пополнување на формуларот подолу.