fbpx

Негување на партнерска релација во семејство со мало дете

Децата се чувствуваат сигурни и сакани кога нивните родителите имаат блиска партнерска релација. Раѓањето на детето често ги продлабочува односите меѓу партнерите, но може да внесе и нова динамика, како што се различни очекувања, променливи потреби, помалку сон и ограничено време за комуникација и квалитетни заеднички моменти… Како може да се негува партнерската релација во семејство со мало дете?

Додека се фокусирате на вашето драгоцено бебе, вообичаено е да ги занемарите вашите потреби и потребите на вашиот партнер. Овој превид може да доведе до чувство на осаменост, огорченост и неисполнета врска. Ако не се реши ова постепено исцрпување на потребите, родителите може да станат претерано зависни од своите деца за радост и задоволство, создавајќи оддалеченост во брачната релација.

Со почетокот на родителството партнерските односи се ставени на неверојатен тест. Тука максимално доаѓаат до израз партнерските различности. Во оваа фаза доаѓа до редефинирање на поимот „љубов“ помеѓу партнерите а со тоа и до дефинирање на взаемните односи. Целосно влегување во родителската улога води до ризик од емоционална дистанцираност помеѓу партнерите или појава на конфликти. Од тие причини блискоста помеѓу партнерите треба да продолжи да се негува и понатаму и во оваа животна фаза. 

Бидете присутни и слушајте се еден со друг

Слушањето со внимателност и посветеност е клучна комуникациска вештина. Покажете активно слушање кога вашиот партнер сака да зборува, обрнувајќи целосно внимание на неговите зборови и говор на телото. Поттикнете ја отворената комуникација со поставување на отворени прашања и повторување на коментарите на вашиот партнер за да обезбедите разбирање.

Зборувајте за вашата врска

 • Споделете ја вашата среќа, радости, фрустрации и стравови со вашиот партнер за да создадете меѓусебно разбирање.
 • Користете изјави „јас“ наместо изјави „ти“ за да ги изразите своите чувства без да звучите критички.
 • Размислете за користење на изјавите „ние“ за да соработувате за заедничко решавање на проблемите.
 • Одвојте време за да разговарате за вашиот однос, бидејќи наоѓањето моменти помеѓу обврските за грижа за децата може да биде предизвик.
 • Омекнете ги повратните критики со зборови како „можеби“ : “Можеби треба да…”, наместо “Ти мораш да…”
 • Вашата загриженост изразувајте ја со нежен тон и запомнете дека емотивните вистини најдобро се учат во атмосфера на интимна безбедност.

Гледајте на вашата релација како навлегување во нова фаза наместо како оддалечување.

Управување со конфликти

Сосема е нормално паровите да имаат несогласувања и моменти на лутина – здравата доза на конфликти и изразување фрустрации е нормален дел од секоја релација. Нормализирајте ги различностите во мислењата и уважувајте ги.  Користете ефективни техники за слушање за да ги разберете перспективите на едни со други за време на несогласувањата.

Стремете се кон одлуки кои функционираат за двајцата партнери, особено за прашања кои се однесуваат на родителството. 

Блискоста доаѓа од споделување не само позитивни емоции, туку и изразување тага, ограничувања, иритации и неуспеси.  Потребно е прифаќање на овие автентични димензии кај својот партнер, кои без сомнение, сите ние ги имаме.

За ја задржите блискоста како пар…

 • Вклучете се во едноставни, но значајни активности за да покажете грижа и да ја одржувате емотивната блискост.
 • Планирајте активности каде што ќе поминувате квалитетно време заедно како пар (без децата).
 • Вклучете интересни разговори за да ја зајакнете вашата релација надвор од родителските улоги.
 • Дискутирајте и преговарајте за обврските, вклучувајќи ги работните аранжмани, родителското отсуство и домашните обврски.
 • Воспоставете јасни очекувања за да ја поттикнете тимската работа во родителството.

Вашиот сексуален живот…

Како и сѐ останато, така и сексуалниот живот претрпува промени кај двајцата партнери кога стануваат родители. И покрај предизвиците со кои се соочувате, поврзувањето со Вашиот партнер -сексуално -придонесува за лично исполнување и исполнување на партнерската врска. Од голема важност е покажување на разбирање, трпение и волја за надминување на големиот број на предизвици со кои се соочувате (умор, исцрпеност, намалено либидо).  

Барање професионална насока

Разберете дека промените во партнерската релација се природни, но постојаните проблеми може да бараат советување со психолог.

Ако често се расправате, избегнувате дискусии или се чувствувате исклучени, размислете да побарате помош од професионалец за заедно да се движите низ предизвиците.

Запомнете, негувањето на врската за време на раната фаза на родителство е заедничко патување кое бара трпение, разбирање и отворена комуникација. Со активно решавање на овие аспекти, можете да создадете еластична и просперитетна врска со вашиот партнер.

Побарај совет или насока од Александра Милевска

Како да разговарам со моето дете Александра Милевска

Како психолог, обезбедувам приспособена поддршка за оние кои се движат низ предизвиците наведени во статијата. Она кон кое се спремам е поттикнување ефективни комуникациски вештини, помагајќи им на паровите да се движат низ промените, да управуваат со конфликти и да најдат конструктивни начини да ги изразат своите емоции. Преку персонализирани сесии за советување, имам за цел да ги водам клиентите во разбирањето на перспективите на едни со други, развивање стратегии за справување и градење на издржлива основа за нивната релација како и градење на јасни граници кон пошироките семејни системи Ако се борите со сложеноста на родителството и сакате професионално водство, јас сум тука да понудам поддршка. Слободно пополнете го формуларот подолу ако имате какви било прашања или сакате да закажете консултација. Вашето патување до поздрава и поисполнета врска започнува со проактивен чекор.