fbpx

Ментално здравје

Твоето катче за ментално здравје

Родителство – Начини на справување со тантруми кај децата

Зошто постојат тантруми (бес) кај децата? Налутените деца се движат од лелекање и плачење до врескање, клоцање,...

Прочитај повеќе

Како да се надмине опсесијата кон невозвратена љубов?

Опсесијата е мисла која го запоседнува умот во континуитет. На опсесијата гледаме како “натрапник” кој може да...

Прочитај повеќе

Како потиснатите емоции нè разболуваат?

Една од најљубопитните и најризичните работи за тоа како сме изградени е колку е тешко да се...

Прочитај повеќе

Како да се надмине срамежливоста?

Срамежливоста може да биде огромна пречка, правејќи нè да се чувствуваме како да е непроменлив дел од...

Прочитај повеќе

Првиот чекор кон надминување на напади на паника

Напади на паника се прилично чести, но добрата вест е дека тие можат да се лекуваат. Околу...

Прочитај повеќе

Страв од интимност

Стравот од интимност денес можеме да кажеме дека е се повеќе застапен, особено кај младата популација. Таквата...

Прочитај повеќе

Што значи социопат?

Да, социопатите постојат! Познати во клиничката пракса како поединци со антисоцијално нарушување на личност (Anti-Social Personality Disorder...

Прочитај повеќе

Интровертите и јамката на осаменост

Интровертноста се карактеризира со поголема удобност во фокусирање кон своите мисли, чувства отколку кон надворешниот свет. Интровертите...

Прочитај повеќе

Справување со срам

Срамот е емоција која вклучува негативна самоевалуација – верување дека нешто фундаментално не е во ред со...

Прочитај повеќе

Како чувството на неизвесност предизвикува анксиозност

Секој човек се грижи, но за некои од нас, страдањето е на сосема друго ниво и значително...

Прочитај повеќе