fbpx

6 совети за подобро управување со животните транзиции за време на КОВИД-19

На крајот на 2019 година, како што размислувавте за годината што претстои, се обложувам дека немавте на ум „пандемија без крај“. Сепак, тука сме. Животот каков што го знаевме и како што се надевавме и замислувавме дека ќе биде, е целосно свртен наопаку.

Одеднаш, нашиот работен живот, социјалниот живот и семејниот живот изгледаат сосема поинакви. Ние мора да носиме маска каде и да одиме. Ние мора да се дистанцираме од другите. Забранети се големи собири. Многумина од нас не ги виделе своите пријатели и семејство – барем под нормални околности – многу месеци.

Невозможно е да се знае кога ќе заврши сето ова. Дали ќе бидат 6 месеци? 12 месеци? Подолго од тоа? Вестите постојано се менуваат и може да биде тешко да се знае на кои експерти да им се верува. Ова е нов вирус со кој се соочуваме – што значи дека никој досега не го сретнал – па нема вистински начин да се знае како сè ќе се игра и како оваа криза конечно ќе се реши.

Како што видовме, сепак, без оглед колку е тешко да се прилагодиме на овие чудни времиња, животот сепак продолжува. Многумина од нас мораа да се соочат со големи животни транзиции – да започнат факултет, да стапат во брак, да пречекаат ново бебе, да се преселат, да ја сменат работата или да тагуваат за изгубени најблиски – дури и среде толку многу неволји.

Па, како да управувате со големи транзиции во животот за време на КОВИД-19?

Може да биде исклучителен предизвик да управувате со силните емоции што доаѓаат со големи транзиции, покрај тоа што се борите со стресорите на живеење за време на пандемијата. Еве неколку едноставни начини на кои можете подобро да се справите со главните животни транзиции и пресврти за време на кризата КОВИД-19.

1. Исклучете ги вестите

Да, сите ние сакаме да останеме информирани и сите сакаме да бидеме во тек со она што се случува со КОВИД, но постои точка на поплавување каде што инфорамциите се премногу за нашето ментално здравје. Особено кога имате работа со животна транзиција, апсорпцијата на тешки вести од ден на ден може да ве исцрпи и да биде штетна за вашата емоционална благосостојба.

Поминувајте ден или два секоја недела без да ги проверувате вестите. Или, ако мора да го сторите тоа, ограничете го на еднаш дневно. Вашето ментално здравје ќе ви биде благодарно.

2. Работете на живеење во моментот

Еден од проблемите со пандемијата КОВИД-19 е тоа што многумина од нас се хипер-фокусирани на минатото (Што можевме да сториме за да го спречиме ова? Дали ги преземав сите мерки на претпазливост што требаше да ги имам?) и иднината (Кога е ова ќе биде крај? Дали ќе се разболам?) што ретко живееме во моментот. Ова може да биде неверојатно тешко!

На некој начин, да поминете низ голема животна транзиција ќе ве присили да живеете во моментот, а ова може да ви помогне да се движите низ емоциите кои моментално ги доживувате како резултат.

Ако ви треба дополнителен поттик за „живеење во моментот“, пробајте апликација за медијација на вашиот телефон или пробајте да прошетате (без вашиот телефон!). Сè што ќе ве натера да се фокусирате на овде и сега, може да биде корисно и хранливо.

3. Почитувајте ги вашите тешки чувства

Дури и видовите на транзиции што може да изгелдаат позитивни, како што се брак, преселување или добредојде на ново бебе, имаат свој сет на стрес. Ако имате работа со транзиција која е инхерентно стресна, како што е преселување или губење на некој близок, може да бидете преплавени со крајно предизвикувачки чувства.

Почитувајте ги тие чувства и однесувајте се со сочувство. Размислете како би го утешиле драгиот пријател ако поминува низ она низ кое поминувате и третирајте се со истата љубезност. Може да биде лесно да се почувствувате како вашите чувства да не се важни со оглед на превирањата со кои се соочува остатокот од светот во моментов – загубите и болката што ги доживеа како резултат на пандемијата – но тоа не е случај. Чувствата на секоја личност се важни сега. Еден вид страдање не победува над друг.

4. Побарајте поддршка за ментално здравје

Скоро на сите во моментов им е потребна поддршка од ментално здравје. Живеењето низ пандемија може да има значително влијание врз нашето ментално здравје. Дури и ако не сме биле лично погодени од самиот вирус, скоро сите сме доживеале неволји – без разлика дали тоа е губење на работното место, исклучување од најблиските, грижа или страв. Додадете голема животна транзиција на сето тоа и би било изненадувачки да не ви треба дополнителна поддршка за ментално здравје!

Една од сребрените жички на пандемијата е дека теле-здравствените услуги за терапија станаа многу подостапни и прифатени. Сега постојат толку многу начини за виртуелно поврзување со грижлив, лиценциран професионалец за ментално здравје. Платформите за виртуелна терапија, како што е Разговор.мк, ви овозможуваат да разговарате со терапевт и тие ви нудат флексибилност и удобност за да можете да ја вметнете терапијата во вашиот напорен живот.

5. Пронајдете нови начини на поврзување

Еден од најважните начини на кои луѓето поминуваат низ големи животни премини е со поддршка од други. Поврзувањето со нашите пријатели и семејство овие денови, изгледа многу поразлично. Нормално е да се чувствувате изневерени или осамени од промените.

Некои од нас се спротивставија на новите начини на виртуелно поврзување, како што се видео разговор. Но, штом еднаш ќе се отворите за идејата, може да откриете дека тоа е навистина прекрасен и витален начин да се осигурате дека ќе бидете поврзани со вашите пријатели и семејство. Поврзувањето на овој начин не само што ви овозможува да ги „видите“ најблиските кои живеат близу, туку ви отвора низа можности повторно да се поврзете со оние што можеби не сте ги виделе со години поради географската оддалеченост.

Вие исто така може да барате начини за да се поврзете со вашите пријатели и членови на семејството, како што е надворешен состанок со маски и социјално дистанцирање. Што и да одберете, само знајте дека е од витално значење да се обратите до најблиските за време на транзиција, особено во пошироко турбулентни периоди како ова.

6. Знајте дека не сте сами

Можеби најважното нешто што треба да се запамети е дека не сте сами. Звучи клише, но тоа е вистината. Секој еден од нас се обидува да помине низ нашите животи за време како никој друг. Многумина од нас мораа да се справат со дополнителен стрес при голема животна транзиција или нарушување, како резултат на секојдневниот хаос на пандемијата.

Можеби ќе ви даде одредена утеха да знаете дека не сте единствените кои ги сметаат овие околности неверојатно предизвикувачки. Но, ќе го поминете ова – сите ќе го поминеме. Грижете се за себе и запомнете дека пандемиите не траат засекогаш, дури и кога се чувствува дека никогаш нема да завршат.


Ви треба начин да се справите со стресот на овие непредвидливи времиња?