fbpx

Која е разликата помеѓу напад на анксиозност и напад на паника?

Познавањето на разликата помеѓу напад на анксиозност и напад на паника е повеќе од прашање на семантика: може да го обликува текот на вашето ментално здравје. Ако не знаете што доживувате, ќе биде тешко да се најде соодветен третман или да се развијат корисни техники за релаксација и вештини за справување. Можеби ќе потрошите време за решавање погрешни проблеми.

Со разбирање на симптомите на напади на анксиозност наспроти напади на паника, можете поефикасно да го подбрите вашето ментално здравје и прашањата што стојат зад нападите. Да почнеме со разбирање на позбунувачкото од двете: напади на анксиозност.

Што се нападите на анксиозност? – Клинички наспроти разговорни поими

„Анксиозен напад“ не е официјален клинички израз. Најновото издание на „Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања“ [DSM-5], книга за која се придржуваат огромното мнозинство на професионалци во менталното здравје, не го наведува во списокот. Наместо тоа, терминот „напад на анксиозност“ е разговорна фраза измислена од луѓе кои патат од анксиозност.

Дефиниција за напад на анксиозност

„Анксиозен напад“ е всушност разговорен израз што луѓето кои патат од анксиозност го создадоа за да опишат интензивни или продолжени периоди на вознемиреност. Иако нападот на анксиозност е поинтензивен од самото чувство на анксиозноста, тој не е толку силен како нападот на паника.

Луѓето почнаа да го користат терминот затоа што се чувствуваа како вознемиреност да го напаѓа нивниот живот со прекинување на периоди на смиреност. Многу клиенти го користеле терминот во терапија, па професионалците за ментално здравје станале свесни за тоа и започнале да формираат подетални дефиниции.

Дефиницијата и разликата помеѓу нападот на анксиозност наспроти нападот на паника станаа појасни и порафинирани со текот на времето. Како и да е, сè уште не постои официјална дефиниција за напад на анксиозност.

Со спроведување на истражување, интервјуирање на експерти за анксиозност и споредување на дефиниции од различни страни со клиничко искуство, формулиравме јасна дефиниција:

Анксиозен напад е интензивен и/или продолжен период на вознемиреност. Анксиозен напад е потешко чувство од едноставното чувство на вознемиреност, но помалку сериозно од нападот на паника. Може да трае од неколку минути до часови, па дури и денови и недели.

Симптоми на напад на аксниозност

Анксиозен напад може да вклучува еден или повеќе од следниве симптоми:

 • Немир
 • Лесно заморување
 • Тешкотија да се концентрирате или вашиот ум да остане празен
 • Раздразливост
 • Физички симптоми како што се напнатост во мускулите
 • Тешкотија во контролирање на грижите
 • Проблеми со спиењето (тешкотии при заспивање или останување во сон или немирен, незадоволителен сон)

За разлика од нападите на паника, нападите на анксиозност не се нужно знаци на анксиозно растројство. Анксиозноста е природен одговор на одредени стимули или ситуации, а нападите на вознемиреност се само поинтензивни форми на таа емоција.

Нападите на вознемиреност често предизвикуваат обрасци на избегнување или прекумерна претпазливост. На пример, некој што доживеал напади на вознемиреност поради социјална анксиозност може да избегне места или ситуации што го вознемириле.

Што чувстуваш за време на напад на анскиозност?

Нападите на анксиозност можат да направат да се чувствувате немирно, заморено, или може да почувствувате физички симптоми како мускулна напнатост. Други симптоми може да вклучуваат тешкотии во концентрацијата, чувство на раздразливост или проблеми со спиењето. Анксиозен напад може да биде застрашувачки; може да изгледа толку страшно што дури може да ве натера да мислите дека ќе умрете. Бидете сигурни, нападите на вознемиреност не се опасни и чувството ќе исчезне.

Додека не помине, може да почувствувате некои од вознемирувачките симптоми разгледани претходно. Важно е да запомните дека она што го чувствувате е привремено, знајте дека ќе го поминете. Иако може да биде крајно непријатно во моментот, ќе ја вратите присебноста доволно брзо. Некои стратегии за справување за време на нападот вклучуваат длабоки вдишувања низ стомакот и гласно зборување со себе. Двете работи имаат смирувачки ефект врз напливот на непомирлива паника и под стресното дишење што може да го почувствувате за време на нападот.


Побарај совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење или совет со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.


Дефиниција за паничен напад или напад на паника

Паничните напади се лесни за дефинирање бидејќи постои клинички консензус за дефиницијата.

Еве официјална дефиниција од ДСМ:

„Паничен напад е ненадејна епизода на интензивен страв што предизвикува сериозни физички реакции кога нема реална опасност или очигледна причина“.

Симптоми на напад на паника или паничен напад

Понекогаш луѓето што страдаат од напади на паника мислат дека имаат срцев удар затоа што чувството може да биде толку нагло и моќно. Некои брзаат кон болницата или се јавуваат на брза помош бидејќи не сфаќаат дека тоа е всушност напад на паника, кој наскоро ќе стивне. Тие обично имаат барем неколку од следниве симптоми кои траат 10-15 минути:

 • Чувство на претстојна пропаст или опасност
 • Страв од губење контрола или смрт
 • Брзо чукање на срцето
 • Потење
 • Треперење или тресење
 • Отежнато дишење или стегање во грлото
 • Гадење
 • Грчеви во стомакот
 • Болка во градите
 • Главоболка
 • Вртоглавица, зашеметеност или слабост
 • Вкочанетост или чувство на пецкање
 • Чувство на нереалност или одвојување

Со напади на паника луѓето обично чувствуваат чувство на непосредна закана. Ова ги тера да одговорат со плачење за помош или обид да избегаат во какви било тешки ситуации.

Понекогаш луѓето имаат само еден или два напади на паника во животот. Тие обично се случуваат под екстремни количини на стрес или притисок.

Панични нарушувања

Почесто повторување на напади на паника е обично симптом на панично растројство. Ако мислите дека имате панично растројство, размислете да соработувате со професионалец за ментално здравје за да олесните дел од товарот. Посета на терапевт, без оглед дали е лично или преку Интернет, исто така ќе биде добар начин да ја процесирате својата вознемиреност и да научите вредни техники за релаксација.

Одредени трауматски настани на крајот можат да предизвикаат некому да развие панично растројство. На пример, сведочење на ненадејна смрт. Сведочењето на ненадејна смрт е толку трауматично што може да направи луѓето да се чувствуваат како да умират во секој момент и во секое време, предизвикувајќи напади на паника.

Зошто треба да се осигураме дека луѓето ја разбираат разликата

Додека спроведувавме истражување за овој напис, наидовме на повеќе од десетина професионалци за ментално здравје кои погрешно веруваа дека изразите „напад на анксиозност“ и „напад на паника“ се синоними. Бидејќи „нападот на анксиозност“ не е клинички израз, тие претпоставуваа дека тоа е синоним за „напад на паника“. Ова ги натера да ги користат термините наизменично, што честопати може да го збуни проблемот уште повеќе.

Луѓето кои се справуваат со напади на анксиозност или напади на паника, често прават слични грешки. Некои страдаат од напади на паника, но го користат терминот „напад на анксиозност“ за да ги опишат своите симптоми и обратно.

Оваа конфузија е причината зошто потенцијалните клиенти за терапија и другите кои страдаат од анксиозност треба да се едуцираат повеќе за оваа тема или да работат со специјалист за анксиозност кој навистина ги разбира разликите. Ако не ги разбирате термините и нивните разлики, може да завршите со третман на панично растројство што всушност го немате. Во најлошо сценарио, дури може да станете зависни од некој лек што не ви е потребен. Затоа е од витално значење да побарате информации за вашата специфична состојба и да работите со некој што е запознаен со предизвиците што ги претставува вашата единствена состојба.