fbpx

Ефекти од когнитивно-бихејвиорална терапија

Ако депресијата им отежнува на некои невработени луѓе да најдат работа, еден вид терапија може да помогне, сугерираат истражувањата. Се работи за когнитивно-бихејвиорална терапија или КБТ.

Истражувањето во Охајо, САД

Во новата студија, 41% од невработените или невработените лица кои се подложени на когнитивно бихејвиорална терапија (КБТ) најдоа нова работа или отидоа од скратено на полно работно време до крајот на 16-неделниот третман за депресија.

Исто така, забележани се слични резултати и кај оние кои имале потешкотии да се фокусираат на работните задачи поради депресија. Тие рекоа дека третманот помага значително да се намалат овие проблеми.

„Во најголем дел, истражувачите се фокусираа на тоа дека терапијата ги ублажува симптомите на депресија“, рече Даниел Струнк. Тој е коавтор на студијата и професор по психологија на Државниот универзитет во Охајо.

„Но, намалувањето на симптомите не е единствената цел што луѓето ја имаат кога ќе започнат КБТ. Многумина се надеваат дека ќе најдат работа или ќе ја подобрат својата продуктивност на моменталното работно место. Тука откривме дека терапијата може да им помогне на луѓето да ги постигнат овие цели “, додаде тој.

Стронк ја спроведе студијата со Јони Езава и Грим Бартелс, кои беа дипломци во државата Охајо кога беше спроведена студијата.

Детали

Истражувањето е објавено на интернет овој месец во списанието Когнитивнo бихејвиорална терапија.

Во студијата учествувале 126 лица. Тие учествувале на 16-неделен курс на КБТ на Клиниката за третман и истражување на депресија во Охајо.

КБТ подучува вештини за справување кои им помагаат на пациентите да се спротивстават и ги модифицираат нивните негативни верувања.

„Идејата се базира на фактот дека луѓето со депресија секогаш ги имаат овие премногу негативни ставови за себе и за својата иднина“, рече Стронк.

„На пример, ако невработен пациент не добие една работа, тие помислуваат дека никој никогаш нема да ги вработи.“

Резултати

Во оваа студија, 27 пациенти се обидуваа да го подобрат статусот на вработување на почетокот на третманот. Односно, да се вработат или да одат од скратено на полно работно време.

Единаесет од нив (41%) успеаја до крајот на 16-те недели. „Тешко е да се каже точно колку е добра оваа стапка на успех, бидејќи не знаеме колку би имале работа без лекување“, рече Струнк.

„Но, наодите беа охрабрувачки и сугерираат дека КБТ има влијание“.

КБТ има јасно влијание и за оние кои имаа работа и на почетокот на третманот објавија дека депресијата им штети на нивната ефикасност.

„Вработените пациенти пријавија на крајот од третманот дека биле многу поуспешни во концентрирањето и извршувањето задачи на своите работни места“, рече тој.

Наодите покажаа дека еден начин на кој КБТ го имал овој ефект е со намалување на „негативниот когнитивен стил“ на пациентите или степенот до кој пациентите гледаат на негативните настани на премногу песимистички начини, според Струнк.

„КБТ им помага на пациентите да ги надминат овие ставови, подучувајќи ги дека искуството на депресија не е нивна вина и дека можат да преземат чекори за да ја подобрат нивната концентрација и да ја завршат работата поуспешно дури и кога доживуваат депресивни симптоми“, рече Струнк.

Истражувачите го продолжуваат истражувањето на КБТ со нови пациенти од Охајо на Клиниката за третман и истражување депресија.

Побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Доколку преферирате, можете да останете анонимни.