fbpx

Имате проблеми во комуникацијата со вашиот партнер?

Комуникацијата, без разлика дали е со вашиот партнер или со некој важен во вашиот живот, е нешто клучно за развој или одржување на која било врска. Комуникацијата понекогаш целосно се трга на страна или се зема здраво за готово. Ефективно комуницирање е нешто што ретко се случува природно за многу луѓе. Често е нешто на што луѓето треба да работат во нивната врска. И покрај тоа што е тешко, ефективната комуникација со вашиот партнер е можна и вреди. Воспоставувањето на оваа здрава комуникација во врската е неверојатно важно од многу различни причини.

Зошто е важна комуникацијата во врската?

Да се намалат конфликтите и да се решаваат брзо

Конфликтот во врската е нешто со што секој пар ќе се справи во одреден момент. За волја на вистината, не сите конфликти се лоши. Сепак, треба да се реши здраво и брзо. Кога конфликтот не може да се реши, а едниот или обајцата партнери намерно се повредуваат едни со други, станува нездраво. Јасно е дека ова не е здрав пристап кога комуницирате со личноста што ја сакате најмногу. Најважно за да се реши конфликтот е да се комуницира здраво. Јасно да му кажете на вашиот партнер што направиле за да ве повредат и како би претпочитале да продолжат. Ова ќе ви помогне неверојатно во вашата врска. Кога имате одлични комуникациски вештини, вие и вашиот партнер ќе можете брзо и здраво да го решите конфликтот.

Кога сте во врска на далечина

Добрите комуникациски вештини се неверојатно важни кога врската мора да биде на далечина од која било причина. Можеби треба да работите во различни градови или да поминувате долги периоди со семејството далеку од вашиот партнер. Без оглед на причината за врска на далечина, тоа може да предизвика оптоварување на вашата врска. Доколку недостасува добра комуникација, паровите можат да станат далечни и да се чувствуваат исклучени едни од други. Комуникацијата е многу важна кога не можете да ја гледате другата личност дневно, неделно, па дури и подолго. Ова е затоа што треба да изберете да комуницирате со лицето свесно. Додека кога сте со нив лично, многу е полесно да комуницирате ефикасно.

Кога имате врска на далечина со вашиот партнер, мора да вложите дополнителен напор во истата. Врската не е нешто што можете едноставно да го проверувате чат-пат и да претпоставите дека сè ќе биде добро. Развојот на врската, без разлика дали станува збор за нова врска или стара врска, може да зависи од намерата и темелноста на која луѓето комуницираат.

Побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас.

Вашиот партнер е ваш најдобар пријател

Инвестирањето во врска може да донесе толку многу придобивки во вашиот живот. Лицето со кое сте во врска е веројатно вашиот најдобар пријател. Со други зборови, одлично пријателство е потребно за одлична врска. Но, терминот „најдобар пријател“ има значење само ако врската се развива како одминува времето. Вашиот партнер може да ви биде најдобар пријател, но ако не комуницирате правилно со нив, може да станете далечни, а вашата комуникациска врска може да се изгуби. Важно е да комуницирате со вашиот партнер, за да можете двајца да го развивате вашето пријателство, што исто така ја подобрува вашата врска.

Ќе се запознате подобро и ќе ја пробиете површината

Барем малку здрава комуникација обично е подобра од никаква комунијација. Сепак, малите муабети понекогаш не можат да бидат ништо повеќе од некоја забава. Комуникацијата е одлична алатка да се нурне длабоко во некого и во тоа што тој или таа навистина е. Може да ви помогне да разберете зошто се такви какви што се. Можеби имате неколку пријателства на ниво на површина, но треба да бидете на подлабоко ниво со вашиот партнер. На крајот на денот, врската на ниво на површина нема да ве задоволи.

Можеби е тешко да се отвори нешто што ќе го затворите внатре. Заедничките бариери за отворање кон луѓето се предизвикани од детска траума, нарушувања во исхраната, претходни нездрави односи и многу повеќе. Сепак, никогаш не знаете дали вашиот партнер поминал нешто слично и може да ви помогне во патувањето. Значи, да се потрудите да се отворите за овие работи може да биде корисно. Ако чувствувате дека имате нешто што ја блокира вашата способност длабоко да се поврзете со партнерот, се препорачува да побарате советување. Професионален советник, како еден од Разговор.мк, може да ви помогне да ги срушите сите внатрешни бариери што ги имате и да дојдете до позначајна врска.

Како подобро да комуницирате со вашиот партнер?

Учењето како подобро да комуницирате со вашиот партнер може да ја одведе вашата врска на едно ново ниво. Важно е да се напомене дека секоја личност комуницира многу различно. Затоа, имајте го ова на ум кога истражувате нови методи на комуникација.

Научете го нивниот љубовен јазик

Можеби е корисно да ја прашате личноста со која сте во врска со кој е неговиот љубовен јазик. Љубовните јазици би можеле да бидат важен фактор што треба да се земе предвид бидејќи тие се во директна корелација со комуникацијата. Нечиј љубовен јазик може да биде афирмацијата. Значи, начинот на кој комуницирате игра улога во тоа како афирмирате некого. Во овој случај, тоа би било вербално. Друг метод на комуникација е физички допир. Ако се однесувате неподвижно или далечно, како ќе се чувствува другата личност? Да научите како вашиот партнер сака да прима љубов и да дава љубов, неверојатно ќе и помогне на вашата врска.

Формирајте пријателство со вашиот партнер

Како што споменавме погоре, пријателството е основа на задоволителна романтична врска. Значи, комуникацијата и намерното формирање на врска со вашиот партнер ќе биде од голема корист. За да се формира врска пред се, чувствата обично се обработуваат и потоа се комуницираат за да се осигура дека двете страни се на иста страница. Може да биде тешко и збунувачки да се движите низ сосема нова врска ако другата личност не може да комуницира каде се наоѓа. Не можете да формирате цврста основа на нешто нејасно. Важно е за двајцата луѓе, на почетокот, да ги дефинираат своите цели, потреби и визија за нивната врска. Дури и ако сè не е напишано во камен, општ разговор може да осигура дека сè оди во добра насока и тече непречено.

Потсетете ги дека сè уште се грижите

Кога сте во врска, може да биде многу важно да комуницирате дека сè уште се грижите за вашиот партнер. Ова звучи како нешто што очигледно, сепак, кога животот тече, изразувањето чувства и емоции може едноставно да се заборави или изгуби. Вредно е да одвоите секунда за да го потсетите вашиот партнер дека се грижите за нив и дека се грижите што се случило во текот на нивниот ден. Давањето поддршка е уште поважно ако вашиот партнер се бори со нешто како што е невработеност, нарушување во исхраната или има семејни проблеми. Дури и ако не си ги кажувате експлицитно едни на други своите чувства секој ден, љубовта или наклонетоста може да се покажат преку мали дела. Можно е да се „комуницира“ преку ситници. Ова може да вклучува работи како готвење на нивниот омилен оброк за нив, пишување картичка и слично.

Следете што им се случува во животот

За да бидете во тек со случувањата во животот на вашиот партнер, двете страни треба да комуницираат работи што се случиле во текот на денот. Овие работи не звучат клучно на прв поглед. Сепак, малите појави во нечиј живот можат да бидат голема работа. Ако деталите се изгубат, на вашиот партнер можеби ќе му/и биде тешко да разбере точно како се чувствувате. На крајот на денот, малите нешта во животот можат да ве направат она што сте. Дали сакате вашиот партнер да ги пропушти ситниците што ве прават единствени?

Научете ги нивните претпочитани методи за комуникација

Претпочитаните методи за комуникација за различни луѓе може да се разликуваат. Средствата за комуникација може да вклучуваат лично вербално зборување, испраќање пораки, видео повици… Во кој метод и да уживате, треба да биде изразен така што вашиот партнер може да комуницира со вас на начин пријатен за вас. Со сигурност има и добри и лоши страни на секој метод.

Вербалната и невербалната комуникација можат да играат голема улога во врската. Секако, вашиот глас може да зборува една работа, но ако говорот на вашето тело укажува на нешто друго, може да се испратат мешани сигнали. Важно е да бидете свесни за невербалните видови комуникација. Ова може да вклучува работи како што се нивото на контакт со очите, изразите на лицето, држењето на телото, гестовите на рацете, тонот на гласот… Понекогаш може ненамерно да направите чуден израз на лицето или да се држите на дистанца.

Покажете почит кон вашиот партнер

Да се биде почитуван додека комуницирате, може да и помогне на другата личност да биде поподложна на слушање на она што имате да го кажете. Дури и само почитувањето генерално комуницира и покажува дека имате некакво ниво на чувства кон таа личност. Ова може да биде романтично или само на ниво на пријателство.

Избегнувајте испраќање мешани сигнали

Дали го кажувате тоа што го мислите? Важно е да пренесете што точно мислите кога сте во врска. Мешаните пораки се нејасна комуникација и можат да предизвикаат многу конфузија меѓу луѓето. Транспарентноста помага да се отстранат напнатоста или конфликтот затоа што луѓето можат да се спуштат на подлабоките нивоа на разговор. Кога комуницирате со вашиот партнер, обидете се да бидете што е можно потранспарентни и да избегнувате испраќање мешани пораки.

Важноста на комуникацијата во врската

Се надевам, овој текст ви даде неколку идеи за тоа како да комуницирате ефикасно во вашата врска. На крајот на денот, кога и двајцата во врска имаат намера да комуницираат ефикасно, вашата врска веројатно ќе има големи придобивки. Не заборавајте да бидете трпеливи за подобрување на комуникацијата, бидејќи тоа е научена вештина. Ефективно комуницирање не се случува преку ноќ. Значи, бидете трпеливи со себе и вашиот партнер за време на овој процес.

Побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас.