fbpx

6 цитати за вознемиреност и што можеме да научиме од нив

Анксиозноста е природен одговор на телото на стрес. Повеќето од нас ја доживуваат од време на време. Од вознемиреност и несигурност на прв “дејт” до нервоза пред голема презентација. Сепак, во големи колични, вознемиреноста може да ја инхибира нашата способност да живееме среќен и здрав живот.

Подолу, најдете шест цитати за вознемиреност од кои сите можеме да научиме.

Со тек на време, нашата вознемиреност се зголемува и станува неподнослива со нашето верување дека ако бевме само попаметни, посилни или подобри, ќе можевме да се справиме со сe. – Брене Браун

Вие сте доволни добри какви што сте

Една од лагите што може да ни ја каже анксиозноста е дека само треба да сме подобри на некој начин. Само да сме подобри и нашите непријатни чувства магично би исчезнале. Потоа се создава циклус, каде што доживуваме уште поголема вознемиреност за тоа што сметаме дека е наша маана.

Како што вели Браун во овој цитат, овој вид размислување на крајот ја прави нашата анксиозноста неподнослива. Ако сакаме да започнеме да управуваме со овие чувства на поздрав начин, верувњето дека сме доволни какви што сме е добро место за почеток.

Многу луѓе на кои им завидувате, за кои можеби сметате дека се попаметни или покомпетентни од вас, веројатно и самите доживуваат вознемиреност и стрес. Вистината е дека никој не е совршен и вашата вознемиреност не е резултат на вашите согледани недостатоци.

Следниот пат кога ќе се најдете во некоја од овие негативни мисловни јамки, пронајдете самосочувство. Потсетете се дека правите се најдобро што можете.

Анксиозноста е како стол за клацкање. Ви дава нешто да правите, но не ве носи многу далеку. – Џоди Пикулт

Дејствувањет може да биде противотров за вознемиреност

Како што стануваме сè позагрижени за сите работи што треба да ги направиме, понекогаш стануваме презаситени и се чувствуваме замрзнати. Нашата листа на обврски продолжува да расте и лесно е да се најдеме во позиција каде што целата енергија ја користеме на загриженоста.

Цитатот на Пикулт нè потсетува дека, иако грижата го одржува нашиот ум зафатен, таа неизбежно нè остава токму таму каде што започнавме. Поминува повеќе време, се собираат повеќе задачи и нашата вознемиреност се држи околу нас.

Преземање акција, без разлика колку е мала, е ефикасен начин за справување со анксиозноста. Ако одлучите дека денес ќе постигнете само едно нешто на вашата листа, можете да го користите тој моментум за да ви помогнеме да завршите нешто друго следниот ден. Бавен, постојан напредок и славњето на себеси ќе помогне да се намали дел од стресот.

Запомнете дека и да кажете НЕ на некоја обврска од листата значи акција. Можеби веќе со недели ја „чистите вашата соба“, но откако повеќе ќе размислите за тоа, сфаќате дека да имате уредена просторија и не е толку важно за вас. Елиминирање на задачите што особено не ги сакате или не треба да ги правите може да има позитивен ефект.

Колку сте поискрени и поотворени, толку помалку страв ќе имате. Отвореноста ќе направи да не чувстувате анксиозност дека сте откриени пред другите. – Далај Лама 

Пробувајте да бидете автентични

Анксиозноста може да се манифестира како страв од правење или кажување погрешна работа. Кога сме преокупирани со тоа дали луѓето не сакаат или не, секоја интеракција станува минско поле, а ние се стремиме како да ја претставиме „најдобрата“ верзија на нас самите.

Овој вид на вознемиреност е втемелен во верувањето дека ако им дозволиме на луѓето да го видат нашето вистинско, неуредно, несовршено јас, нема да бидеме прифатени и сакани. Може да изгледа страшно да покажеме кои сме всушност, но како што вели Далај Лама, овој страв ќе се намали колку повеќе практикуваме да бидеме искрени и отворени.

Да се биде автентичен со другите може да предизвика поголема вознемиреност на краток рок. Сепак, на долг рок, ќе негувате повеќе вистински односи. Без постојан воздржаност од „Дали ми се допаѓам?“ во вашата глава, ќе можете да се поврзете со нови луѓе од место што го почитува вашето вистинско јас.

Стравот да не бидете видени вистински е реален и може да се изгледа како многу голем. Дозволете си да бидете видени доволно пати и ќе гледате како стравот почнува да исчезнува.

Не би се грижеле толку многу за тоа што мислат другите за вас, ако сфатите колку ретко всушност тоа го прават. – Еленор Рузвелт

Разберете го ефектот на “рефлектор”

Поранешната прва дама зборува за “ефектот на рефлектор”, што се однесува на нашата тенденција да прецениме колку другите луѓе нè забележуваат. Ова верување дека другите секогаш нè гледаат и судат е централно за социјалната анксиозност на многу луѓе.

Со цел да го разоткриете ова верување и подобро да го разберете ефектот на рефлекторите, размислете за сите луѓе што сте ги виделе оваа недела – на улица, во самопослуга, на час. Можете ли да се сетите како изгледаат? Дали поминавте многу време размислувајќи за нив откако ќе се разделите?

Ние сме со нас 24/7, па разбирливо е зошто можеме да станеме хипер-свесни за начинот на кој изгледаме и постапуваме. Но, кога ќе почнете да мислите дека и другите луѓе се исто толку свесни за овие работи, како и вие, запомнете дека тие се зафатени да размислуваат за себе – и дека ќе заборават било што срамно што сте направиле до утре.

Анксиозноста се роди во истиот момент како и човештвото. И бидејќи никогаш нема да можеме да ја совладаме, ќе мора да научиме да живееме со неа- исто како што научивме да живееме со бури. – Пауло Коељло

Прифатете ја вашата анксиозност

Можеби размислувате: „Но, јас сакам да се ослободам од мојата вознемиреност! Зошто би го прифатил тоа? “ Парадоксот е дека спротивставувањето на вашата вознемиреност само прави таа да се размножува.

Во моменти кога нашата вознемиреност е зголемена, лесно е да посакате таа да исчезне веднаш. Тоа е непријатно чувство и честопати доаѓа во несоодветни моменти. Сепак, во моментот кога ќе почнете да се осудувате себеси за чувството и да се вознемирувате дека нема да исчезне, создадовте секундарен проблем: вознемиреност за вашата вознемиреност.

Да научите да живеете со вознемиреност, може да значи да откриете кои механизми за справување функционираат за вас во моментот. Некои луѓе сакаат длабоко да вдишат и да ги бројат здивовите додека одат. Други користат техника на заземјување, наоѓајќи пет работи што можете да ги видите, четири работи што можете да ги слушнете, три работи што можете да ги допрете, две работи што можете да ги мирисате и едно нешто што можете да го вкусите.

Единствениот начин да се стигне до другата страна на тунелот е да се помине низ него, а не околу него. – Лори Готлиб

Предизвикајте ги тенденциите за избегнување

Кога се чувствуваме вознемирени за нешто, понекогаш е полесно да го избегнеме целосно. Ова може да функционира на краток рок. На крајот, сепак, најверојатно ќе сфатите дека избегнувањето работи што ја предизвикуваат вашата вознемиреност не е секогаш можно. Исто така, може да ве спречи да живеете исполнет, радосен живот.

Затоа, според зборовите на Готлиб, треба да поминеме низ тунелот, а не околу него. Да се помине низ тунелот може да значи правење работи што се застрашувачки за вас, сè додека стравот не се смири или научите како да управувате со него, или обете. За некои од нас тоа може да значи започнување на терапија за да можете да ги истражите основните причини за вашата вознемиреност.

Каков и да изгледа тунелот, не го поминувајте целиот свој живот обидувајќи се да го обиколите. Иако можеби е попредизвикувачката патека, ќе излезете од другата страна посилна, поотпорна и благодарна што не дозволивте вознемиреност да продолжи да ја води претставата.