fbpx

Како да се ослободите од социјална анксиозност

За луѓето со социјална анксиозност, интеракцијата со другите во социјални ситуации не доаѓа лесно и во некои случаи, делува застрашувачки. Во оваа статија, ќе ја разгледаме социјалнита анксиозност како концепт и ќе дадеме корисни совети. Останете со нас.

Што е социјална анксиозност?

Социјалното анксиозно растројство е повеќе од само чувство на срамежливост или нервоза. Поинтензивно е чувството дека најверојатно може да се посрамотите доколку сте изложени на дружење, па затоа се соочувате со осакатувачки страв од понижување пред другите. Ве остава да се прашувате зошто само јас поминувам низ ова, особено кога гледате други како се забавуваат и се справуваат во таква ситуација.

Американската асоцијација за психијатрија го дефинира социјалното анксиозно растројство како ментално растројство во кое има постојан страв од една или повеќе социјални ситуации каде што може да се појави срам, а стравот или вознемиреноста не се во пропорција со реалната закана од социјалниот статус, како што е утврдено според културните норми на лицето. Тоа е хронична ментална состојба која не само што ги спречува луѓето да стекнуваат пријатели. Оваа состојба влијае на секоја сфера од животот на луѓето со социјална анксиозност. Некои ситуации каде што може да се манифестира вклучуваат:

 • Одење на интервју за работа
 • Кога треба да разговарате со вашиот супервизор за одредена теза
 • Кога мора да го предупредите вашиот сосед за грабеж што се случува во областа
 • Примање на награда пред луѓето
 • Кога одите на забава за роденден на пријател
 • Ако за прв пат се среќавате со член на семејство или пријател

Можеби е апсурдно за некои без ваква состојба да сфатат зошто некој би бил вознемирен и исплашен од ситуациите погоре, но ова е реалност за оние кои имаат социјално растројство. Потребна им е целата помош што можат да ја добијат за да ја надминат оваа ситуација.

Манифестации на социјалната анксиозност

Тинејџерските години обично се прва возраст кога социјалната анксиозност започнува. Без потребната грижа истата може да напредува како што старееме. Стануваме возрасни кои не можат да излезат или имаат потешкотии на работа и секојдневни активности затоа што мислат дека би се посрамотиле.

Па, како се манифестира социјалното анксиозно растројство?

Симптомите на вознемиреност од социјална анксиозност може да се појават на неколку начини кои вклучуваат емоционални, бихевиорални, социјални и физички манифестации. Некои симптоми се:

 • Физички симптоми: потење, руменило, гадење, тремор, болка во градите, сува уста, вртоглавица, несигурен глас.
 • Бихевиорални симптоми: Имајќи круто држење на телото, страв да не бидете судени, тешко сте во директен контакт со очите на соговорникот, преголема самосвест, страв дека луѓето ќе забележат дека сте вознемирени, прекумерна анализа на перформансите по социјалните интеракции.
 • Социјални симптоми: Избегнување социјални дружења, избегнување ситуации што водат кон конфронтација, избегнување ситуации кога сте центар на вниманието, избегнување на јадење пред другите, тешко започнување разговор.

Иако некои симптоми може да варираат, центарот на нарушувањето сè уште е постојан страв за социјални интеракции. Да бидете ослободени од социјална вознемиреност бара да го признаете тоа, да имате одличен систем за поддршка и пред сè да бидете усогласени и трпеливи со вашето патување. Подолу се дадени неколку одлични совети кои можат да помогнат во борбата против ова нарушување.

Ако мислите дека имате некои симптоми што наликуваат на социјално анксиозно растројство, направете го нашиот тест и побарајте совет од професионално лице.

Совети за ослободување од социјална анксиозност

Побарај помош

Понекогаш, социјалната анксиозност може да биде огромна и честопати луѓето со социјална анксиозност остануваат да се чувствуваат расеани поради тоа. Ако некој навистина може да помогне тогаш тоа се професионални лица кои поминуваат години во едукација за овие состојби.

Не очајувајте и не затворајте се. Има многу можности да ги испуштите фрустрациите и да се стремите кон подобро.

 • Секогаш можете да се сретнете со професионалец за ментално здравје за вашите стравови и вашата состојба.
 • Ако премногу се срамите да побарате стручна помош од лекар, можете да започнете со контактирање на телефонски линии за помош за решавање на проблемот.
 • Може да посетите групи за ментално здравје кои се грижат за луѓе со социјална анксиозност.

Побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Доколку преферирате, можете да останете анонимни.

Имајте систем за поддршка од блиските

Бонус е ако оние што ги сакате и кои се грижат за вас разберат колку е тешка борбата со социјална вознемиреност, особено за вас. Ова е одлично бидејќи тие ги ве знаат вас и знаат за вашата борба со ова нарушување.

 • Тие би можеле да ве придружуваат за да побарате стручна помош
 • Да дојдат со вас на состанок со групата за поддршка
 • Да ви се помогнат кога сте фрустрирани и не знаете што да правите
Приклучете во на група за поддршка

Има нешто во тоа да видите многу луѓе на исто патување со вас. Некако, веќе не се чувствувате толку сами. Значи, дали приклучувањето кон група за поддршка на социјална вознемиреност го прави вашето закрепнување многу полесно и забавно? Да!

Првично, да се биде во соба полна со странци може да изгледа страшно. Но, ова се луѓе кои имаат исти борби како вас, помислата дека и вие исто така сте овде ги мотивира и нив. Сепак, вие / тие сте постојан потсетник дека вие / тие не се сами. Да имате храброст да одите на состанок е масивен чекор во вистинската насока.

Престанете да сте толку строги кон себе

Секој поминува низ една или друга работа. Во вашиот случај, тоа е социјално растројство на анксиозност. Ако продолжите да се ставате под непотребен притисок за да бидете подобри, поставувајќи нереални очекувања и претепувајќи се доколку се случи некое пропаѓање за време на социјална ситуација, може да го попречите вашиот процес на раст, па дури и да ја влошите ситуацијата.

Никој не рече дека ќе биде лесно. Бидете трпеливи со самите себе. Некои денови може да бидат безгрижни, некои тешки, но не се откажувајте. Можете да се провлечете низ се.

Хранете се здраво и вежбајте

Грижата за вашиот ум го вклучува и телото. Има нешто во врска со јадење балансиран оброк, соодветно пиење вода и редовно вежбање што ве прави да се чувствувате на врвот на светот. Како да имате сè под контрола.

Здравиот живот го храни не само вашето тело, туку и вашиот ум. Затоа, кога следно барате да го прескокнете појадокот, размислете повторно. Јадењето здраво става крај на стресното јадење, што може да ве предиспонира за дебелина и нарушувања во исхраната.

Вежбањето исто така ви помага да бидете во форма, па дури и да стекнете поголема доверба во себе и вашето тело. Ако се пријавите за во теретана, исто така правите масивен чекор надвор од вашата комфорна зона бидејќи би биле изложени на луѓе. Кој знае, може да стекнеш пријател или двајца додека си таму.

Водете дневник

Детално опишете ги вашите борби или работи што ве насмеале или ги насолзиле вашите очи. Исто така, запишете како можете да ги подобрите вашите навики или како следен пат ќе се справите со некоја неприродна социјална ситуација.

Славете ги вашите победи

Кога правите нешто како на пример излегување или соочување со непријатни социјални ситуации, славете го тоа. Колку и да е мал напорот што сте го дале, дадете си признанија. Купете ја таа кошула за вас, оној прекрасен пар обетки, купете сладолед за себе, изедете парче торта. Славете ги вашите победи, колку и да се мали.

Пред сè, сторете го тоа за вас

За какви било промени што сакате да ги направите, немојте да имитирате никого или да го правите тоа за некој да ве сака. Вие сте исто толку важни и заслужувате да правите работи само затоа што сакате или ви се допаѓаат.

Ако сакате да го промените вашиот изглед, направете го тоа затоа што сакате не затоа што некој велел дека треба.

Бидете трпеливи и обидете се да го надминете стресот, веќе сте на пат кон закрепнување.

Побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Доколку преферирате, можете да останете анонимни.