fbpx

Самодоверба – Клучот за исполнување на личниот потенцијал

Довербата во личната вредност како човек е скапоцен психолошки ресурс и генерално високо позитивен фактор во животот кој е во корелација со постигнувањата, добрите односи со другите и општото задоволство од животот. Поседувајќи малa самодоверба кон себе може да ги наведе луѓето да станат депресивни, да потфрлат во својот потенцијал или да толерираат токсични врски и ситуации.

Подобрување на тоа како се чувствувате за себе

Луѓето кои доживуваат постојани критики од важни други – семејството, претпоставените, пријателите, наставниците – може да имаат чувство на ниска самодоверба.  

Искуството на секоја личност е различно, но во текот на животот, се чини дека самодовербата расте и опаѓа на предвидливи, систематски начини. Истражувањата сугерираат дека самодовербата расте, во различни степени, до 60-годишна возраст, кога останува стабилна пред да почне да опаѓа во староста.

Самопочитта може да влијае врз животот на безброј начини, од академски и професионален успех до врски и ментално здравје. Самопочитта, сепак, не е непроменлива карактеристика; успесите или неуспесите и лични и професионални, можат да поттикнат флуктуации во чувството на самопочит.

Што предизвикува ниска самодоверба?

Семејниот живот исполнет со неодобрување може да ја следи личноста во возрасен живот. Ниската самодоверба, исто така, може да стане проблем поради лошата училишна средина или нефункционалното работно место. Слично на тоа, несреќната врска исто така може да ја смени самопочитта на една личност.

Некои од многуте причини кои може да доведат до намалена самодоверба може да вклучуваат:

 • Несреќно детство каде родителите (или други значајни луѓе како наставниците) биле крајно критични. 
 • Слаби академски перформанси.
 • Тековен стресен настан од животот, како што е прекин на врска или финансиски проблеми.

Како може да го зајакнете чувството на самопочит?

Ниту една личност не е помалку вредна од друга личност и никој не се смета за поважен. Знаењето на овој детал е клучно. За да се чувствувате посигурни и да имате здрава самодоверба, помага да ги оставите настрана стравовите дека вредите помалку од другите.

Самоактуализацијата претставува потрага по постигнување на целосниот потенцијал. Концептот е вкоренет во теоријата основана во 1943 година од Абрахам Маслов. Психологот постави хиерархија на психолошки потреби. Во основата на мотивационата пирамида на Маслов лежат физиолошките потреби, како што се воздухот што го дишеме и храната што ја консумираме. Откако ќе се задоволат тие потреби, можно е да се бараат потреби за безбедност, љубов и припадност и самопочит.

Само-актуелизација се јавува кога се исполнети основните потреби или се во процес на исполнување и станува возможно да се настојува да се додаде значење и лично и социјално исполнување на постоењето-преку креативност, интелектуален раст и социјален напредок.

Како што самиот Маслов изјавил: „Она што човек може да биде, тој мора да биде. Оваа потреба можеме да ја наречеме самореализација“.


Анонимно побарај совет од Билјана Стојановска

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Билјана ќе може да го види предизвикот со кој се соочувате и да сподели мислење или совет со вас. Секако, Билјана може да понуди и значителен попуст за прва консултативна сесија со неа. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија доколку сте сериозно за надминување на предизвиците.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од Билјана.


Знаци на силна самодоверба

Самоуверената личност лесно се забележува и привлекува внимание. Но, постои здрава рамнотежа помеѓу премалку и премногу самопочит. Еве неколку знаци дека поединецот ја има вистинската доза.

 • Не е роб на совршенството
 • Ја знае разликата помеѓу доверба и ароганција
 • Не се плаши од повратни информации
 • Не ги задоволува луѓето или бара одобрување
 • Може да постави граници
 • Не се плаши од конфликт
 • Способна е да изрази потреби и мислења
 • Отворен  е, но не е наметли
 • Не се чувствува инфериорно
 • Се прифаќа себеси
 • >Не се плаши од неуспех
 • Ja става самоактуализацијата на прво место

Еве некои начини како да ја негувате вашата самодоверба кога е ниска:

 • Користете позитивните афирмации
 • Идентификувајте ги вашите компетенции и развијте ги
 • Научете да прифаќате комплименти
 • Освестете ја вашата вистинска вредност

Подобрување на вашата самодоверба

Постојат голем број начини на кои можете да ја подобрите вашата самодоверба.

1. Идентификувајте ги и оспорете ги вашите негативни верувања

Првиот чекор е да ги идентификувате, а потоа да ги оспорите вашите негативни верувања за себе. Обрнете внимание на вашите размислувања за себе. На пример, може да се најдете себеси мислејќи „не сум доволно умен да го направам тоа“ или „немам пријатели“. Кога ќе го направите тоа, барајте докази што се во спротивност со тие изјави. Запишете и изјава и докази и продолжете да гледате назад за да се потсетите дека вашите негативни верувања за себе не се вистинити.

2. Идентификувајте го позитивното за себе

Исто така, добра идеја е да запишете позитивни работи за себе, во што сте добри или убави работи што луѓето ги кажале за вас. Кога ќе почнете да се чувствувате помалку вредно, погледнете назад на овие работи и потсетете се дека има многу добро во вас.

3. Создадете позитивни врски – и избегнувајте ги негативните

Веројатно ќе откриете дека постојат одредени луѓе – и одредени врски – што прават да се чувствувате подобро од другите. Ако има луѓе што прават да се чувствувате лошо, обидете се да ги избегнете. Воспоставете односи со луѓе кои прават да се чувствувате добро и избегнувајте ги врските што ве влечат надолу.

4. Дајте си одмор

Не мора да бидете совршени секој час секој ден. Вие дури и не мора постојано да се чувствувате добро за себе.

Самопочитта варира од ситуација до ситуација, од ден на ден и час до час. Некои луѓе се чувствуваат опуштено и позитивно со пријателите и колегите, но непријатно и срамежливо со странци. Други може да се чувствуваат целосно сигурни во себе на работа, но се борат со социјалните ситуации надвор од работа (или обратно).

Дај си пауза. Сите ние имаме моменти кога се чувствуваме малку потиштени или потешко го одржуваме своето верување во себе.

Клучот не е да бидете премногу строги кон себе. Бидете љубезни кон себе и не премногу критични.

Избегнувајте да се критикувате себеси пред другите, бидејќи тоа може да ги зајакне вашите негативни гледишта – и, исто така, да им даде на другите луѓе (можеби лажно) негативно мислење за вас.

Можете да си помогнете да се зајакне вашата самодоверба со тоа што ќе си посветите задоволство и ќе прославите секогаш кога ќе успеете да направите нешто тешко, или само да управувате со особено лош ден.

5. Станете поасертивни и научете да кажувате „Не“

Луѓето со ниска самодоверба честопати им е тешко да застанат за себе или да им кажат не на другите.

Ова значи дека тие можат да станат преоптоварени дома или на работа, бидејќи не сакаат да одбијат никого за ништо. Сепак, ова може да го зголеми стресот и да го направи уште потешко да се управува.

Затоа, развивањето на вашата асертивност може да помогне да се подобри вашата самодоверба. Понекогаш постапувањето како да верувате во себе, всушност може да помогне да се зголеми самодовербата!

6. Подобрете го вашето физичко здравје

Многу е полесно да се чувствуваме добро за себе кога сме задоволни со телесниот изглед и здрави. Меѓутоа, луѓето со ниска самодоверба честопати се занемаруваат себеси, бидејќи не чувствуваат дека „заслужуваат“ да бидат згрижени.

Обидете се да вежбате повеќе, да јадете добро и да спиете доволно. Исто така, добра идеја е да одвоите време да се опуштите и да направите нешто што сакате да го направите, отколку нешто што некој друг очекува да го направите. Можеби ќе откриете дека вакви едноставни промени можат да направат огромна разлика во вашиот живот.

7. Преземете ги предизвиците

Луѓето со ниска самодоверба често избегнуваат предизвикувачки и тешки ситуации.

Еден начин да ја подобрите вашата самодоверба всушност може да биде да преземете предизвик. Ова не значи дека треба да направите сe сами – дел од предизвикот може да биде да барате помош кога ви е потребна – но бидете подготвени да пробате нешто што знаете дека ќе биде тешко да се постигне. Поделете ја целта на помали чекори и одете постепено кон неа. Ова ги предизвикува вашите негативни верувања и затоа ќе ја подобри вашата самодоверба.

За почеток, сепак:

 • Бидете свесни на само-разговорот (Што си кажувате на себе?)
 • Престанете да се споредувате со другите.
 • Побарајте поддршка од психолог, за да ве води низ процесот на зголемување на самодобербата, преку подобрување на сликата за себе и себе-прифаќањето, се до исполнување на вашите потенцијали, кои можеби во моментот не можете да ги видите сами. 

Анонимно побарај совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење или совет со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.