fbpx

6 Чести заблуди околу советувањето

За жал, поради стигмата што се уште постои околу менталното здравје, голем број на луѓе не ги гледаат бенефитите што советувањето може да го има за нив.

Еве шест заблуди за започнување на терапија или советување со цел да помогнеме во запирање на стигмата.

1. Нешто мора да биде погрешно со нас

Честопати постои претпоставка дека луѓето кои одат на терапија или советување биле дијагностицирани со сериозна ментална болест. Тоа едноставно не е точно. Многу луѓе бараат советување затоа што претрпеле трауматично искуство, не се среќни на работа, сакаат помош за поставување и постигнување цели или сакаат попозитивна врска со себе и со другите.

Најголемата стигма што се уште е поврзана со терапијата е идејата дека нешто треба да биде погрешно со некоја личност за да побара помош. Едноставно, не е. Понекогаш е важно да стекнете и совладате вештини кога сте релативно стабилни, за да можете да ги користите кога работите се побурни. Многу луѓе започнуваат со советување за да се чувствуваат посигурно и поудобно во својот живот.

2. Советувањето значи дека сте слаби

Во општество што ја величи индивидуалноста, вие сте условени да мислите дека барањето помош е знак на слабост. Верувајќи дека треба да направите се сами (и тоа да го направите перфектно) може да објасни зошто истражувањата покажуваат дека перфекционизмот е на историско највисоко ниво. Перфекционизмот може значително да влијае на вашето ментално здравје. Многу студии покажуваат дека е поврзан со вознемиреност, депресија, нарушувања во исхраната и самоубиствени идеи.

Барањето помош и инвестирањето во вашето ментално здравје и благосостојба е исто важно како и одењето во теретана. Никогаш не би погледнале со презир кон некој што оди во теретана за да остане физички подготвен. Зошто да го сторите тоа за некој што оди на советување да остане ментално фит?

3. Постои “вистинско” време за советување или терапија

Луѓето честопати чекаат за „вистинското“ време за да побараат совет. Како и да е, честопати нашите изговори за ненаоѓање терапевт како што се време, пари или незнаење од каде да започнеме се само итар начин да избегнеме сериозен поглед на нашата несреќа.

Луѓето започнуваат со терапија кога ќе стигнат до точка во својот живот каде ќе одлучат дека треба да направат некаква промена. За некои, тоа вклучува одлучување дека е вистинско време за нив да започнат со терапија. За другите, можеби тоа е фактот дека нивната болка и страдање станале преголеми – и тие одлучуваат дека можеби сакаат помош за справување со работи како тага и вознемиреност.

4. Советувањето е за „поправање“ на проблемите

Многу луѓе го гледаат советувањето како „поправање“ на проблемите. Сепак, советувањето е многу помоќно од едноставно намалување на болката. Покрај тоа што се чувствувате подобро, почнувате да го проширувате вашиот емоционален капацитет. Дополнително, советувањето помага да ги развивате вештините што ви се потребни за да го олесните сопственото лекување.

Вашиот терапевт ќе ви даде алатки кои ќе ви помогнат да се чувствувате подобро опремени да се справите со стресот во вашиот живот. Ова е причината зошто советувањето е помоќна и покорисна отколку што многумина мислат.

5. Советувањето е “срамно”

Сите сакаме нашето семејство и пријателите да не разберат и да ги поддржат нашите одлуки. Сепак, многумина се уште имаат застарени идеи за тоа што е советувањето со психолог и зошто некој би имал потреба од тоа. Запомнете дека не мора да оправдувате барањето поддршка на никого.

КАко чувствувате дека е нешто за што сакате да разговарате, тогаш отвореноста и директноста може да ви бидат од помош“ Нема потреба да се срамите од вашето ментално здравје, исто како што не би се срамеле од скршеница на раката. Не мора нужно да споделите зошто барате советување и поддршка. Наместо тоа, можете едноставно да споделите дека барате советување за да се чувствувате подобро опремени да се справите со животните стресови.

6. Вашиот терапевт секогаш знае што е најдобро за вас

Иако вашиот терапевт може да има повеќе професионална обука, вие се уште сте експерт за вашиот сопствен живот. Вие треба да одлучите дали советувањето е соодветно за вас, дали одреден терапевт е соодветен за вас и дали советите што ги добивате се соодветни за вас.

Ако размислувате дали сте за советување, поставете си ги следниве прашања:

  • Што можеби сакате да постигнете?
  • Каков резултат барате од советувањето?
  • Што би сакале да промените или гледате поинаку во вашиот живот?

На крајот на денот, советувањето е тука за да се чувствувате како најдобрата верзија од себе. Само вие знаете како се чувствувате и што мора да направите за да стигнете до таму. Затоа, излезете, копајте длабоко и оставете си да замислите како би било да го живеете животот.