fbpx

Анксиозност во романтична врска: знаци, причини и совети како да ја надминете

Врските можат да бидат прекрасни. Тие можат да бидат исполнети, радосни, но и стресни. Всушност, само неколку работи во животот можат да ни предизвикаат анксиозност како што може една романтична врска. Иако одреден стрес е нормален во животот, признавањето кога работите стануваат тешки и учењето како да се справите со анксиозност во романтична врска може да ви помогне да воспоставите здрави, функционални и наградувачки врски во годините што доаѓаат. За среќа, советувањето за врски преку интернет е лесно достапно ако сте подготвени да започнете.

Прочитајте за да дознаете повеќе за причините за анксиозност во романтичната врска, кои можат да бидат некои од знаците и ефектите и што е најважно, што да направите ако се чувствувате вознемирени во врската.

Што е анксиозност во романтична врска?

Анксиозноста во врската може да дојде од тешкотиите што ги имате во вашата врска: можеби сте загрижени дали вашата врска ќе трае или не. Можеби не сте сигурни дали можете да му верувате на вашиот романтичен партнер. Можеби дури и се борите со проблеми со посветеноста. Списокот продолжува. Сите овие грижи можат да придонесат за анксиозност во романтична врска.

Важно е да се разбере дека анксиозноста е нормална. Меѓутоа, постои точка каде што станува пречка за каков било раст меѓу двајца луѓе. Ако чувствувате дека вашата анксиозност се меша во вашата врска, можеби е време да побарате помош.

Кога не се лекува или не се признава, анксиозноста во врската понекогаш може да резултира со:

 • Недостаток на мотивација, и лично и професионално
 • Емоционална вознемиреност за еден или двајцата партнери
 • Емоционална исцрпеност
 • Екстремен замор
 • Физички грижи како вознемирен стомак, главоболки, врат и мускулна напнатост

Причини за анксиозност во романтична врска

Постојат многу вообичаени причини за анксиозност во врската. Нивното разбирање може да ви помогне да сфатите како подобро да се движите низ стресот што можеби го чувствувате во вашите интимни односи.

Минати искуства

Негативните искуства од минатото можат да создадат одговори во иднина секогаш кога ќе почувствувате слична закана или страв. Луѓето кои биле повредени во минатото може да станат разбирливо претпазливи во иднина. Тогаш има смисла дека ако вие или вашиот романтичен партнер сте имале некоја траума во минатото, ќе треба да научите да го носите овој страв во вашите следни или сегашни врски.

Стил на приврзаност

Стилот на приврзаност се формира во годините на нашето детство. Секој што бил запоставен од родителите или старателите додека растел, може да открие дека ја доведува во прашање безбедноста во односите со возрасните.

 • Анксиозен стил на приврзаност: Да се преиспитувате колку се силни чувствата на вашиот партнер за вас, или дали можете да му верувате, е вообичаено кога не сте ја добиле таа основна љубов и поддршка како дете. Оние кои развиваат ваков стил на приврзаност може да се прашуваат за својата самодоверба, да се колебаат или често да внимаваат и да се грижат за луѓето што ги сакаат да го изгубат интересот за нив.
 • Безбеден стил на приврзаност: Од друга страна, кога родителите постојано ја изразуваат својата наклонетост и љубов кон своето дете, вообичаено е да се формира безбеден стил на приврзаност. Децата со безбедни стилови на приврзаност може да станат прилепени за возрасните во нивниот живот или да имаат потреба од уверување за љубовта во која било врска, вклучително и романтичните во иднина.

Советувањето со психолог може да ви помогне да го откриете вашиот стил на поврзаност. Преку апликацијата на Разговор.мк можете да разгледате над 80 лиценцирани психолози и да го одберете идеалниот за вас.

Комуникациски вештини

Слабите комуникациски вештини можат да влијаат на речиси секој аспект од вашиот живот. Незнаењето како да комуницирате или обидот да се справите со некој кој не може соодветно да се изрази, понекогаш може да биде фрустрирачки и поразителен. Тоа може да влијае на вашата нова врска сега и во иднина. Учењето како да водите искрени разговори и да споделувате чувства на здрав начин може да ја промени играта кога станува збор за знаење како да се справите со анксиозност во романтична врска.

Ниска самодоверба

Многу луѓе страдаат од ниска самодоверба и негативно размислување. Недовербата во вашата способност да се справите со ситуации или да се чувствувате сигурно во врска може да има значително влијание врз вашата анксиозност.

Негативното размислување поради ниската самодоверба може да ве натера да се сомневате:

 • Како вашиот партнер се чувствува за вас
 • Колку заслужувате да бидете во сигурна, љубовна врска
 • Колку можете да му верувате на партнерот
Тенденција за испрашување

Нормално е да се преиспитуваат мотивите во секоја врска. Со тоа кажано, ако вашата тенденција да го испрашувате вашиот партнер почне да се меша во тоа како вие двајцата комуницирате, тоа може да биде повеќе проблем отколку што мислите.

Дали поставувате многу прашања за изборите или одлуките што ги носи вашиот партнер? Дали поминувате невообичаено време грижејќи се за намерите на вашиот партнер? Ако е така, можеби дозволувате вашата склоност кон прашањата да стане водечки фактор во вашата врска, што можеби не е здраво.

Кои се знаците на анксиозност во врската?

Постојат десетици знаци дека доживувате анксиозност во врската, и физички и емоционални.

Кои се физичките знаци на анксиозност во романтична врска?
 • Брзо дишење
 • Зголемен пулс
 • Потење
 • Треперење
 • Чувство на слабост
 • Тешкотии со концентрирање или фокусирање
Кои се менталните знаци на анксиозност во романтична врска?
 • Преиспитување на чувствата на вашиот партнер (дури и ако тој ви покажува љубов) – Вашиот партнер изгледа лудо заљубен во вас и постојано прави љубезни гестови кон вас, па зошто сè уште се прашувате колку ве сака? Ако се сомневате во чувствата на вашиот партнер до точка на фиксација, може да имате анксиозност во врската.
 • Се прашувате колку му значите на вашиот партнер – Дали се прашувате колку би му недостигале на партнерот доколку ве нема? Дали се прашувате каква поддршка би можеле да ви понудат ако се мачите? Дали се грижите дека ве користат? Сите овие се знаци дека можеби чувствувате анксиозност во врската.
 • Самосаботирање – Ако сметате дека не сте достојни за вашата врска, веројатно активно се обидувате да најдете начини да се самосаботирате. Ова може да биде дури и потсвесен чин, каде што не мора да сфаќате дека го правите тоа. Состанокот со бившиот во тајност, постојаното обвинување на партнерот за погрешно постапување, тепачки или наоѓање други начини за создавање конфликт, сето тоа може да произлезе од вознемиреноста што ја чувствувате во вашата врска.
 • Недостаток на доверба – Ако имате основен недостиг на доверба кон вашиот партнер и откриете дека постојано барате знаци на неверство или нечесност, можеби всушност сте развиле анксиозност во врската.
 • Непропорционално преувеличување – Дали вие: правите поголема работа отколку што веројатно би требало? Се чувствувате претерано повредено за работи кои можеби биле ненамерни? Сето ова може да резултира од анксиозност во врската.

Кои се ефектите од анксиозност во романтична врска?

Чувството на вознемиреност во врската може да има негативно влијание врз двете страни. Ако сфатите дека секогаш се грижите, тие емоции може да се навлезат во секој аспект од вашата врска. Некои од главните ефекти на анксиозноста во врската може да бидат:

Депресија

Долгорочната анксиозност во врската лесно може да се претвори во депресија ако не се реши.

Зголемена анксиозност

Еден од потешките делови во врска со анксиозноста е тоа што таа може да се зголеми и по интензитет и по зачестеност. Само ова треба да биде мотивирачки фактор за да ве натера да се справите со анксиозноста во врската сега.

Конфронтација

Недовербата што може да ја предизвика анксиозноста во односите може да резултира со неоправдана конфронтација и конфликт помеѓу вас и вашиот партнер.

Опседнатост со контрола

Слично како конфронтацијата, опседнатоста со контрола може да биде начин да се обидете да управувате со вашата анксиозност во врската. На крајот на краиштата, ваквото однесување може да има многу негативно влијание врз врската. Ова може да прерасне во последниот клин меѓу вас и вашиот партнер.

Самоисполнувачко пророштво кое на крајот ја завршува врската

Понекогаш, анксиозноста во врската и сите симптоми што доаѓаат заедно со неа на крајот може да резултираат со самоисполнување на пророштвото. Ако не сме внимателни, нашите мисли стануваат наши постапки, а нашите постапки стануваат наша реалност.

Како да се надмине анксиозност во романтична врска?

Има некои добри вести за разбирањето како да се справите со анксиозноста во врската. Откако ќе можете да го идентификувате и признаете, можете да најдете начини да го надминете. Ајде да истражиме неколку совети за да научиме како да се справиме со анксиозноста во врската.

Разговарајте со терапевт или советувач

Терапијата може да биде одлична за секаков вид на стрес. Тоа важи и за анксиозноста во врската. Терапијата за поединци и за парови е откриена како ефикасна во помагањето кога едното или двете лица во врска доживуваат анксиозност. Терапевтите можат да ви помогнат да се справите и да ја надминете вашата анксиозност. По овој прв чекор, тие можат да ви помогнат и да се фокусирате на градење посилна врска со вашиот партнер.

Фокусирајте се на вашите мисли

Учењето да управувате со тоа како мислите може да биде првиот чекор во надминување на анксиозноста во врската. Особено ако имате негативни мисли или проблеми со самодовербата, или ако имате тенденција да правите претпоставки за мотивациите и намерите на вашиот партнер, можете да научите како да го промените вашето мисловно однесување за да ја подобрите вашата врска.

Бидејќи анксиозноста во врската е толку често резултат на конзистентна, прекумерна загриженост, тераписките пристапи како когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ) можат да бидат многу успешни во градењето вештини за заздравување на вашата врска.

Управувајте со вашите физички симптоми

Грижата за себе е секогаш одлична практика, без разлика во каква состојба на умот сте. Неопходно е да научите да управувате со вашите физички симптоми со тоа што ќе ги препознаете и ќе преземете чекори за да ги спречите.

Ако откриете дека имате зголемен пулс, забрзано дишење или треперење, техниките на внимателност како длабоко дишење, медитација, па дури и вежбање можат да помогнат. Доволно спиење и здрава исхрана се други начини на кои можете да управувате со физичките реакции што ги имате на вашата анксиозност.

Фокусирајте се на вашите постапки

Да се ​​биде свесен за вашето однесување значи дека можете да го промените. На пример, ако знаете дека имате проблеми со довербата и однесувањето поради овој проблем, треба да научите да ја пренасочувате вашата енергија. Покрај тоа, можете да дознаете зошто не му верувате на вашиот партнер. Пронаоѓањето продуктивни и здрави начини за справување со недостатокот на доверба може да ви помогне во многу аспекти од животот.

Вежбајте позитивна комуникација

Лошата комуникација може да биде еден од најголемите фактори на стрес во врската. Терапијата може да помогне и во ова. Способноста за ефективно комуницирање може да ја ублажи анксиозноста, бидејќи учите како да се справите со неа пред да излезе од контрола.