fbpx

5 новогодишни цели за подобро ментално здравје

Со 2022 година на хоризонтот, многу луѓе почнуваат да размислуваат за тоа како би сакале да се подобрат себе и својот живот. Класичните новогодишни цели што ги слушаме секој јануари вклучуваат работи како што се повеќе вежбање и поздраво јадење, и иако ова се одлични цели, има многу други начини да ја подобрите вашата благосостојба во 2022 година.

Вашите новогодишни одлуки не мора да бидат светкави – всушност, тие може да бидат целосно невидливи за другите. Оваа нова година, посветете се на подобрување на вашето ментално здравје преку неколку мали промени во начинот на кој размислувате и се однесувате.

Еве 5 идеи за да започнете.

Посветете се на љубезен само-разговор

Сите ние имаме глас во нашата глава. Овој глас постојано зборува во текот на денот и реагира на она што е пред нас. Овој глас, исто така, го обликува нашиот самоидентитет и како се чувствуваме за себе. Кога последен пат сте испитувале како тој глас ви зборува?

За многумина од нас, нашиот стандарден самоговор е критичен и негативен. Брзо се осудуваме себеси и се фокусираме на она што го сметаме за погрешно со нас. Наместо да бидеме наша најголем/а навивач/ка, ние на крајот се обесхрабруваме себеси.

За среќа, со одреден напор, можеме да го смениме нашиот самоговор за да бидеме пољубезни и сочувствителни. Во новата година, кога ќе забележите дека гласот во вашата глава е груб, одвојте миг да препознаете што се случува. Следно, обидете се да ја преформулирате мислата; често може да биде корисно овде да размислите што би му рекле на близок пријател во истата ситуација.

Со текот на времето, „Јас сум толку глупав“ може да се претвори во „учам и растам“. „Секогаш се плеткам“ може да стане „Сите прават грешки“. И „Не можам да го направам ова“ може да се префрли на „Ова е тешко, и сè што можам да направам е да го дадам најдоброто од мене“.

Практикувајте благодарност

Без разлика на вашата индивидуална ситуација, 2021 година веројатно ви беше потешка од просечната година. Дури и среде загуба, неизвесност и вознемиреност, сè уште можеме да најдеме начини да практикуваме благодарност за сето добро во нашите животи.

Практикувањето на благодарноста има мноштво докажани придобивки, вклучувајќи намален стрес и зголемена издржливост, среќа и самодоверба. Исто така е поврзано со подобрени односи и подобро физичко здравје.

Практикувањето на благодарноста може да има различни форми, па затоа најдете го оној кој функционира за вас. Клучот овде е да се направи нешто што не станува скучна работа, туку наместо тоа предизвикува вистински чувства на благодарност. Ова може да биде нешто како запишување 1-3 работи за кои сте благодарни секое утро или вечер. Или може да биде пишување белешки за благодарност до посебните луѓе во вашиот живот, или правење медитација фокусирана на благодарност.

Научете да кажете не

Нашето време и енергија се нашите најскапоцени ресурси. Имајќи го тоа на ум, размислете како сакате да ги потрошите овие ресурси во 2022 година. Кои активности, луѓе и интереси се ваши приоритети?

Откако ќе сфатите на што сакате да се фокусирате, неизбежно ќе има други работи кои ќе се натпреваруваат за вашето внимание. Ова е местото каде што вештината да се каже „не“, цврсто и љубезно, станува клучна.

Имате право да кажете не. На покани, на барања, на сè за што немате простор во моментот. Многумина од нас беа условени да бараат одобрение од другите по секоја цена, но угодувањето на луѓето е сигурен начин брзо да се изгори. Наместо тоа, одвојте малку време да размислите пред да кажете „да“ веднаш на нешто.

Исто така, важно е да се запамети дека не треба да ги објаснувате или квалификувате вашите “не” ако не сакате. Луѓето може да се обидат да ве обвинат за вашите одлуки, но вие можете да останете цврсто, знаејќи дека секој има право учтиво да одбие нешто за што нема време или не сака да го направи.

Приоретизирајте ја радоста

Откако ќе научите како да кажете не кога тоа е вистинскиот избор за вас, ќе бидете во подобра позиција да и дадете приоритет на радоста со времето и енергијата што ќе ги вратите. Понекогаш сме толку зафатени од повторувањето на нашите секојдневни рутини, или сме хипер-фокусирани на нашите обврски, што забораваме да се вклучиме во активности кои ни носат вистинска радост.

Давањето приоритет на радоста изгледа различно за секого. Може да биде едноставно како слушање песна што ја сакате во автомобил или да си подготвите шолја чај пред да легнете. Можеби изгледа како да поминувате време во природа, да читате одлична книга или да повикате стар пријател. Можеби тоа значи да земете ново хоби – како уметност или музика – или да го гледате омилениот филм.

Активната работа за негување радост нè потсетува колку животот може да биде забавен и посебен, не само за време на викендите или кога сме на одмор, туку секој ден. Радоста може да се појави спонтано и да не изненади, а тоа е задоволство, но можеме да бидеме намерни во обидот да внесеме повеќе радост во секој ден.

Побарајте помош

За крај, признајте дека во 2022 година не треба да правите се сами. Ние сме социјални суштества; ние сме наменети да бидеме поврзани едни со други и да работиме меѓусебно зависно. Наместо сè да понесете сами, размислете кој би можел да помогне.

Многумина од нас често се чувствуваат срамежливи или засрамени кога прашуваат некого за помош. Исто како што луѓето имаат право да кажат не ако не можат или не сакаат да помогнат во моментот (како што беше споменато претходно), вие имате целосно право да прашате. Вие и вашите потреби не сте товар. Веројатно има многу луѓе во вашиот живот кои би сакале да ви помогнат кога ќе им се даде шанса.

Ако се борите со вашето ментално здравје и поддршката од најблиските не е доволна, барањето стручна помош е една од најљубезните работи што можете да ги направите за себе. Размислете да контактирате со лиценциран терапевт од Разговор.мк за да видите дали терапијата е соодветна за вас.

Нашата благосостојба не е рамка што ја проверуваме или цел што ја постигнуваме. Со одредена намера, размислување и помош од оние кои не сакаат, можеме да се соочиме со сите наши несовршености.