fbpx

Како да ги поправите проблемите со доверба во врската

Довербата е проблем во нашето општество. Според Истражувачкиот центар Пју, близу 71% од Американците веруваат дека луѓето денес имаат помала интерперсонална доверба еден во друг отколку пред две децении. Што значи ова за врските? За жал, довербата може да биде проблем и таму. Знаењето како да се справите со прашањата за доверба во врската може да биде предизвик. Без разлика дали вие имате проблеми со довербата или имате работа со партнер кој ги има, треба да научите како да се справите со тоа ако недостатокот на доверба го спречува напредокот во вашата врска.

Неможноста да му верувате на вашиот партнер може да биде исцрпувачко, оданочувачко и преголемо. Тоа може да предизвика напнатост, да ги уништи убавите времиња и да создаде целокупно чувство на анксиозност во врската.

Некои проблеми со довербата може полесно да се надминат од другите. Сепак, без оглед на тоа со што се занимавате, познавањето на знаците и причините може да ви помогне подобро да разберете како да ги решите проблемите со довербата во врската. Дознајте повеќе за тоа како можете да ги надминете проблемите со довербата и дали онлајн советувањето за односи и врски може да биде најдобрата опција за вас и вашиот партнер.

Кои се вообичаените проблеми со доверба во врската?

Постојат различни видови и нивоа на прашања за доверба. Некои се почести од другите.

Љубомора: Љубомората може да предизвика уште поголеми проблеми во врската. Ако една личност е љубоморна, таа може да чувствува потреба постојано да знае каде е нивниот партнер. Или, уште полошо, можеби нема да сакаат да останат без својот партнер. Тие може да се чувствуваат загрозени од трети лица и имаат тенденција да бидат задушувачки, препотентни, посесивни и често лесно можат да се налутат.

Пистантрофобија: Пистантрофобија е страв да се биде во можност да им верувате на другите. Почеста е во романтичните партнерства и може да резултира со прекумерен и ирационален страв за партнерот или за одредена ситуација. Важно е да се истакне дека пистантрофобијата не вклучува рационален мисловен процес. Оние кои го доживуваат, веројатно никогаш не наишле на некоја од опасностите или заканите од кои се плашат. Како и да е, нивната перцепција е толку реална што би можеле да се обидат да се справат со проблемот преку избегнување или дистанцирање.

Скршен „бирач на партнер“: Скршениот избирач на партнер резултира со некој кој не си верува себеси. Недостигот на доверба навистина нема никаква врска со нивниот партнер. Сепак, тоа сепак може да предизвика голема штета на врската. Тие секогаш ќе се прашуваат дали нешто подобро е зад аголот.

Повеќе погрешно отколку правилно: Луѓето кои гледаат на работите вака ќе се фокусираат на пронаоѓање на сè што е „погрешно“ со нивниот партнер или врска. Тие се премногу критични и постојано наоѓаат причини зошто врската не е добра и никогаш нема да биде успешна. Партнерот дури и не треба да има направено нешто конкретно погрешно. Тие често имаат само општо чувство на недоверба, што може да биде проблематично од очигледни причини.

11 знаци дека имате проблеми со довербата

Се прашувате дали имате проблеми со довербата во врската? Прво, ако се прашувате за тоа, има добри шанси да имате нешто на кое вреди да работите. Постојат неколку однесувања што може да укажат дека можеби имате проблем со довербата.

Претпоставувате дека вашиот партнер се обидува да ве повреди

Ако имате проблеми со довербата, можеби сте склони да претпоставите дека другите – особено романтичните партнери – прават работи намерно за да се обидат да ве повредат. Можеби се чувствувате како да е тешко да прифатите комплименти, нежни гестови, па дури и само љубов. Може да ви биде тешко да поверувате дека вашиот партнер прави работи од вистинска љубов кон вас, а не од некоја задна намера.

Склони сте да избегнувате посветеност

Луѓето со проблеми со довербата во нивните односи може да имаат тешко време да се посветат на партнерот. Вашиот интензивен страв од отворање кон другите може да ве кочи, особено во врските. Се плашите од ранливоста да бидете отворени и можеби навистина верувате дека доверлива или длабока врска не е можна.

Се изолирате од другите луѓе

Понекогаш проблемите со довербата може да се пренесат во толку интензивна фобија за посветеноста што може да имате потреба да си заминете дури и при најмало чувство на незадоволство или проблеми во врската. Ако мислите дека не можете да му верувате на вашиот партнер, може да стане потешко да комуницирате со него на подлабоко ниво. Понатаму, воспоставувањето и негувањето на нови врски може да стане огромно и нешто што можеби ќе почнете активно да го избегнувате.

Често започнувате со караници со партнерот

Чувството како да не можете да му верувате на партнерот може да предизвика намерни превирања во вашата врска. Понекогаш дури може да откриете дека започнувате кавги или расправии за глупави, ситни работи. Проблемите со довербата можат да лежат под површината додека не се манифестираат во многу поголеми, често неповрзани работи кои можат да имаат негативно влијание врз вашата врска.

Таинстветни сте

Не е невообичаено луѓето кои имаат проблеми со довербата и самите да бидат таинствени. Основното образложение овде е да не сакаш да се отвориш и да бидеш ранлив од страв дека нема да бидеш прифатен или сакан ако го покажеш своето вистинско јас. Стравот од отфрлање на крајот може да ве натера да се обидувате да бидете совршени цело време. Ова не е одржливо на подолг рок.

Имате вродено верување дека вашиот партнер се обидува да ве повреди или измами

Проблемите со довербата можат да доведат до верување дека некој во вашиот живот сака да ве повреди. Во зависност од основната причина за вашето колебање да верувате, може да се убедите себеси дека не заслужувате љубов, па може да верувате дека секако вашиот партнер би бил подготвен да ве повреди или измами во одреден момент.

Не сакате да се отворите пред партнерот

Ако имате проблеми со довербата, можеби ќе ви биде тешко да се отворите кон другите. Ова може да биде тешко кога сте во романтична врска. Стравот дека ќе бидете отфрлени или дека вашите идеи и мислења нема да бидат ценети може да ве натера да се плашите да бидете отворени и искрени со партнерот.

Се чувствувате премногу заштитнички

Може да биде вообичаено луѓето со проблеми со довербата да чувствуваат потреба да бидат премногу заштитнички. Ова може да биде потреба да се заштитите себеси или оние со кои сте најблиски. Тенденцијата да се замисли најлошиот можен исход или да се биде одбранбен кон луѓето за кои се грижите, може да биде нуспроизвод на вашата неспособност да верувате.

Имате проблеми со интимноста

Има смисла дека довербата може да влијае на тоа колку сте интимни со вашиот партнер. Недостатокот на доверба и стравот од интимност може да доведат до чувство дека не можете да се поврзете со луѓето во вашиот живот. Ако вашето ниво на интимност е под влијание на прашањата за доверба во врската, тоа може да предизвика проблеми и во други области од врската.

Имате драматични врски

When there’s Кога постои недостиг на доверба во врската, тоа може да предизвика многу нестабилни интеракции меѓу две лица. Ако имате тенденција да имате многу драматични врски и често се карате со вашиот партнер, тоа може да се должи на вашите проблеми со довербата.

Чувствувате ужас во интимните моменти со партнерот

Да се биде интимен, по дефиниција, значи дека доживувате интензивна блискост со некој друг во лична врска. Ако не можете да и верувате на таа личност, имањето интимни интеракции може да доведе до чувство на ранливост што може да ви предизвика екстремен притисок. Ако е до точка кога се чувствувате преплашени кога сте интимни, можеби е време да погледнете зошто се чувствувате толку несигурно со вашиот партнер.

Чести причини за проблеми со довербата

Проблемите со довербата можат да бидат предизвикани од многу различни искуства или работи во животот. Дел од знаењето како да се справите со прашањата за доверба во врската е разбирањето зошто ги имате проблемите.

Искуства и трауми од детството

Трауматските искуства во детството може да доведат до проблеми со довербата во текот на вашиот живот. Ако сте биле малтретирани, запоставени или генерално малтретирани како дете, може да откриете дека имате проблеми да им верувате на луѓето дури и кога сте возрасни.

Социјално отфрлање

Луѓето кои доживуваат социјална изолација или отфрлање може да почнат да градат ѕид како средство за самоодржување. Особено ако е вклучено малтретирање, можеби во одреден момент сте научиле да не им верувате на другите од страв дека ќе бидете повредени. Во секое време, ова отфрлање и болка може да доведат до проблеми со самодовербата, што игра голема улога во тоа како можете да им верувате на луѓето.

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН)

Луѓето кои имаат посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) доживеале трауматски настан во нивниот живот и имаат поголема веројатност да се плашат од опасност во иднина. Исходот од ова може да вклучи страв од доверба на другите.

Ако имате ПТСН, не е невообичаено да ја преживувате траумата што сте ја доживеале одново и одново во вашиот мозок. Ова може да предизвика анксиозност, што може да доведе до потреба да се изолирате и да не комуницирате со другите. Сите овие работи заедно можат да играат улога во вашето колебање да верувате.

Разни состојби во менталното здравје

Некои состојби или симптоми на менталното здравје понекогаш може да доведат до проблеми со довербата во врската. Неколку кои се вообичаени вклучуваат:

  • Анксиозност
  • Проблеми со поврзување (attachment issues)
  • Заблуди или халуцинации
  • Депресија
  • Страв од напуштање
  • Параноја
  • Посттрауматски стрес
  • Шизофренија

Како да се работи преку проблеми со довербата во врската

Иако проблемите со довербата можат да ги отежнат работите, има добри вести. Ако барате совети како да се справите со проблемите со довербата во врската, знајте дека можете да добиете помош. Следниве идеи се начини на кои можете да ги надминете проблемите со довербата и да започнете да заздравувате, за да можете да развиете здрави, среќни и искрени односи каде што можете да му верувате на вашиот партнер.

Почнете да се фокусирате на самооткривање

Само-откривањето е корисно секогаш кога се обидувате да заздравите или да пораснете. Разбирањето на изворот или коренот зошто имате проблеми со довербата е чекор 1 од процесот. Само знаејќи зошто се однесувате така, можете да почнете да ги менувате вашите реакции на ситуации и да започнете да живеете на поздрав и попродуктивен начин.

Обработете ја вашата болка

Откако ќе го разберете коренот на вашите проблеми, можете да започнете да ја обработувате болката што произлегла од нив. Без разлика дали вашата неспособност да верувате произлегува од повреда, предавство, злоупотреба или нешто друго во вашето минато, признавањето на искуството е клучно за да можете да продолжите од него.

Научете да бидете ОК со ризиците

Кога се плашиме да веруваме, можеби се двоумиме да преземеме ризици. Одбивноста кон ризикот е здрава во некои случаи, но кога ја попречува вашата способност да растете во врската, може да стане проблематична. Ако барате конкретни идеи за тоа како да ги поправите проблемите со довербата во врската, фокусирањето на можноста да преземете ризик може да биде голем дел од процесот.

Секогаш кога ќе верувате некому, постои ризик да бидете повредени. За да имате здрава врска, треба да ја разберете и да се чувствувате удобно со таа идеја. Двете одат рака под рака, па ако се фокусирате на тоа да бидете во ред со преземањето ризик, можеби ќе можете да му верувате на вашиот партнер се повеќе и повеќе секој ден.

Работете на комуникација со партнерот

Комуникацијата е неопходна во секоја врска. Кога прашањата за довербата ќе влезат во игра, можноста да воспоставите здрави комуникациски вештини со вашиот партнер е еден начин на кој можете да работите на градење доверба. Ако вашиот партнер знае и разбира кои се вашите граници, тој може да ги почитува. Ова може да ви помогне да научите да верувате повеќе. Се што треба е адекватно да се изразувате.

Знајте кога ви треба помош

Понекогаш и покрај нашите најдобри напори, нашата работа за подобрување на прашањата за доверба во врската може да дојде до застој. Ако наидовте на препрека и ви треба помош, не плашете се да ја добиете. Ако сте во можност да најдете и да работите со квалификуван, добар терапевт или професионалец за ментално здравје, можете да започнете да правите чекори кон подобрување на проблемите со довербата.

Извори:
1. Americans’ trust in other Americans. Pew Research Center – U.S. Politics & Policy. https://www.pewresearch.org/politics/2019/07/22/the-state-of-personal-trust/. Published 2019. Accessed December 9, 2021.