fbpx

Самодоверба: витален фактор за успех во секојдневниот живот и работа

Самодовербата е витална состојка за успех во животот и работат. Тоа е камен-темелник на личниот и професионалниот раст и развој. Луѓето кои имаат доверба во себе и во своите способности имаат поголема веројатност да преземаат ризици, да ги искористат можностите и да ги постигнат своите цели. Од друга страна, оние на кои им недостига самодоверба честопати ги задржува страв, вознемиреност и сомнеж во себе.

Во оваа статија ќе го истражиме концептот на самодоверба, неговото влијание врз секојдневниот живот и работа и како да се дијагностицираат и третираат ниските нивоа на доверба.

Фактори кои влијаат на самодоверба

Самодовербата е сложена особина на која може да влијаат различни фактори, вклучувајќи ги генетиката, околината и животните искуства. Според студијата објавена во списанието „Nature Genetics“ (Turley & Jaffee, 2018), генетиката може да претставува до 50% од варијациите во нивоата на самодоверба. Дополнително, факторите на околината и животните искуства исто така играат значајна улога.

Во прегледот на литературата за самодоверба, истражувачите од Универзитетот во Хертфордшир (Davies & Furnham, 2000) открија дека поединците со високо ниво на доверба во себе имаат тенденција да имаат подобри резултати во академските и професионалните услови. Исто така, овие поединци имаат подобри социјални односи и имаат поголема веројатност да преземат нови предизвици. Овие наоди сугерираат дека самодовербата е критичен фактор во обликувањето на нашите животи и влијанието на нашиот успех.

Револуција на самодоверба: бидите лидери 

Довербата може да се дефинира како верување во нечии способности, квалитети и расудување. Самодоверба пак, е здраво и позитивно чувство за себе кое им овозможува на поединците да се соочат со животните предизвици со храброст, издржливост и одлучност. Секако, самодовербата не е исто што и ароганција или нарцизам. Овие поими вклучуваат прекумерно самољубие и недостаток на емпатија кон другите.

Самодовербата е заразна, а кога ние манифестираме самодоверба, ги инспирираме другите да го сторат истото. Па, зошто да не го водите патот и да не разбудите револуција на самодоверба во вашиот живот, вашата работа и вашата заедница? Стоејќи исправено и гордо покажувајќи ја моќта на самодовербата, можете да имате вистинско влијание во светот.

Идентификување на симптомите: Проверка на самодоверба

Проблемите со самодовербата може да се манифестираат на многу начини. Некои вообичаени симптоми на ниска самодоверба вклучуваат:

 • Страв од неуспех
 • Вознемиреност за перформансите
 • Несигурност за сопствените способности
 • Сомнеж во себе и негативен самоговор
 • Избегнување на нови предизвици или можности
 • Тешкотии во донесувањето одлуки
 • Чувство на несоодветност или инфериорност

Ако искусите некој од овие симптоми, важно е да побарате помош од стручно лице. Лиценциран психолог може да ви помогне да ги дијагностицирате основните причини за проблемите со самодовербата и да ви обезбеди ефективни опции за третман.


Анонимно побарајте совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.


Влијание на самодовербата врз секојдневниот живот и работата

Самодовербата игра голема улога во обликувањето на нашите животи и влијанието на нашиот успех. Во секојдневниот живот, таа влијае на нашите односи, чувство за самопочит и на нашата способност да се справиме со стресот. На пример, луѓето со висока самодоверба обично се поотпорни и пооптимисти и имаат тенденција да имаат подобри меѓучовечки односи. Од друга страна, ниското ниво на самодоверба може да доведе до социјална изолација, анксиозност и депресија.

На работното место, самодовербата е подеднакво важна. Таа влијае на нашите перформанси, на нашата способност да преземаме ризици и на нашата способност да бидеме лидери кои ефикасно работат со другите. Самоуверените поединци имаат поголема веројатност да бидат успешни во нивните кариери, бидејќи тие се способни ефективно да комуницираат, да преземаат иницијатива и да донесуваат одлуки со убедување. Спротивно на тоа, ниската самодоверба може да резултираат со слаби перформанси или тешкотии во обезбедувањето унапредувања. Дополнително, ниската самодоверба може да предизвика и недостаток на можности за лично напредување.

Зголемување на самодовербата: Алатки за успех

Постојат неколку ефективни третмани за ниски нивоа на самодоверба, вклучувајќи:

 1. Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ). КБТ е вид на терапија која им помага на поединците да ги променат шемите и однесувањето на негативните мисли. Со работа со психолог, поединците можат да научат да ги идентификуваат и предизвикуваат своите негативни мисли и да развијат нови, попозитивни верувања за себе.
 2. Намалување на стресот засновано на свесност (MBSR). MBSR е вид на терапија заснована на свесност која им помага на поединците да управуваат со стресот и анксиозноста. Преку редовно практикување на техники на внимателност, поединците можат да развијат поголемо чувство на самосвест и самодоверба.
 3. Книги и работилници за самопомош. Достапни се многу книги и работилници за самопомош кои можат да им помогнат на поединците да го зголемат нивото на самодоверба. Овие ресурси честопати обезбедуваат практични алатки и техники за надминување на негативните мисли, управување со стресот и развивање позитивен самоговор.
 4. Вежбање. Редовното вежбање има позитивно влијание врз нивото на самодоверба. Вежбањето помага да се намали стресот и анксиозноста и може да им помогне на поединците да развијат посилно чувство за самопочит.
 5. Мрежа за поддршка. Опкружете се себе си со вашите блиски и луѓе кои шират самодоверба.

Прегрнете го вашиот внатрешен шампион

Како заклучок, самодовербата е критичен фактор во обликувањето на нашите животи и на нашиот успех. Без разлика дали во секојдневниот живот или на работното место, самодовербата може да направи разлика во тоа како се перципираме себеси, како комуницираме со другите и им пристапуваме на предизвиците и можностите. Со дијагностицирање на симптомите на ниска самодоверба, барање помош од професионалец и користење на ефективни третмани како што се КБТ, MBSR, ресурси за самопомош, вежбање и градење на мрежа за поддршка, поединците можат да ги подобрат своите нивоа на доверба и да го постигнат својот целосен потенцијал.

Самодовербата не е само особина на личноста, таа е вештина која може да се развива и зајакнува со текот на времето. Со прифаќање на вашиот внатрешен шампион, можете да го надминете сомнежот во себе, да развиете позитивен став и да се соочите со животните предизвици со храброст и издржливост. Затоа, направете го првиот чекор, верувајте во себе и ослободете ја моќта на довербата во вашиот живот и работа.