fbpx

Како да кажам “НЕ”?

Учењето да кажете „не“ може да биде предизвикувачка задача, особено ако сте навикнати да ги ставате туѓите потреби пред вашите. Кажувањето „да“ на сè може да доведе до исцрпеност, фрустрација и чувство на незадоволство кон другите. Во оваа статија, ќе ги истражиме причините, симптомите и третманите за тешкотијата да кажете „не“, како и неколку совети кои ќе ви помогнат да одговорите на прашањето “Како да кажам НЕ”.

Причини за тешкотија да се каже „не“

Може да има неколку причини зошто на некој може да му биде тешко да каже „не“. Една од најчестите причини е стравот од отфрлање или стравот од вознемирување на другите. Овој страв може да произлезе од искуства од детството или од културни или општествени очекувања кои диктираат дека секогаш мора да се согласуваме со работите.

Друга причина може да биде недостатокот на вештини за самоувереност. Наметливоста е способност ефективно да се комуницира и да се залага за себе без да се нарушуваат правата на другите. На луѓето на кои им недостасуваат вештини за наметливост може да им биде предизвик да кажат „не“ затоа што се плашат од конфликт или се чувствуваат виновни што ги разочаруваат другите.

Симптоми на тешкотија да се каже „не“

Симптомите на тешкотија да се каже „не“ може да вклучуваат чувство на преоптоварување, стрес и изгорување. Може да се чувствувате огорчени кон другите затоа што го искористиле вашето време и енергија. Физичките симптоми може да вклучуваат замор, главоболки и мускулна напнатост, што може да доведе до намалување на целокупната благосостојба.

Препознавањето на овие симптоми е од клучно значење за да се разбере кога е време да почнеме почесто да кажуваме „не“.

Третмани за тешкотија да се каже „не“

Еден ефикасен третман за тешкотијата да се каже „не“ е когнитивно-бихејвиоралната терапија (КБТ). КБТ е вид на психотерапија која се фокусира на промена на негативните мисли и однесувања. КБТ може да ви помогне да ги идентификувате мислите и верувањата кои се во основата на вашата тешкотија да кажете „не“ и да работите на нивно менување.

Друг третман е обуката за самоувереност. Обуката за самоувереност ги учи поединците како ефективно да комуницираат и да се залагаат за себе на незаканувачки начин. Оваа обука може да им помогне на поединците да научат како да кажат „не“ без да се чувствуваат виновни или да предизвикаат конфликт.

Како да кажам НЕ? – Совети

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да научите да кажувате „не“ кога навистина го мислите и сакате:

Совет #1: Бидете јасни и директни

Кога велите „не“, бидете јасни и директни. Не барајте оправдувања и не се извинувајте претерано. Едноставно наведете ја вашата одлука и понудете објаснување доколку е потребно. На пример, ако некој ве замоли да преземете дополнителен проект на работа, можете да кажете: “Ја ценам понудата, но веќе имам многу работи во моментов и не би можел да му го посветам вниманието што го заслужува”.

Совет #2: Поставете граници

Запомнете дека да се каже „не“ не е исто што и да се биде груб или злобен. Имате право да поставувате граници и да давате приоритет на вашите сопствени потреби. Ако некој бара од вас да направите нешто што не се усогласува со вашите вредности или цели, во ред е да кажете „не“. Поставувањето граници е важен дел од грижата за себе и одржувањето здрави односи.

Совет #3: Одвојте време да размислите

Во ред е да одвоите време за да го разгледате барањето пред да дадете одговор. Не чувствувајте притисок да кажете „да“ на лице место. Можете да кажете нешто како „Дозволете ми да размислам за тоа и да ви кажам“. Ова ви дава време да ги разгледате вашите опции и да донесете одлука која е најдобра за вас.

Совет #4: Практикувајте грижа за себе

Практикувајте грижа за себе и давајте приоритет на вашите сопствени потреби. Ова ќе ви помогне да се чувствувате посигурни да кажете „не“ кога е потребно. Погрижете се да правите паузи, да спиете доволно и да се вклучите во активности кои ви носат радост и исполнетост. Кога давате приоритет на вашите сопствени потреби, станува полесно да кажете „не“ на работи што не ви служат.

Совет #5 Вежбајте да кажувате „не“ во ситуации со низок влог

Ако сте некој на кого му е тешко да каже „не“ во ситуации со високи влогови, можеби е корисно прво да вежбате во ситуации со ниски влогови. На пример, обидете се да кажете „не“ на барање од пријател или член на семејството со кое вообичаено би се согласиле, но всушност не сакате да го направите побараното. Со вежбање во овие ситуации со помал притисок, ќе почнете да се чувствувате поудобно кога ќе се наметнете и ќе кажете „не“ кога ќе ви треба.

Совет #6 Бидете подготвени за отпор

Кога ќе почнете да кажувате „не“ почесто, подгответе се за некои притисоци од другите. Луѓето можеби не се навикнати да слушаат „не“ од вас и може да се обидат да ве убедат или да ве обвинат да го промените мислењето. Важно е да останете цврсти и да се држите до своите граници, дури и ако е непријатно или тешко.

Учењето да се каже „не“ е важен дел од поставувањето на границите и приоритизирањето на вашите сопствени потреби. Не е секогаш лесно, но со вежбање и самосвест, може да ви биде поудобно да кажете „не“ кога навистина го мислите и сакате тоа. Запомнете дека да се каже „не“ не е исто што и да се биде груб или злобен, и дека имате право да и дадете приоритет на сопствената благосостојба.

Побарај совет или насока од Анѓела Богдановска

Како да кажам НЕ - Aнѓела Богдановска

Јас сум тука за да ви дадам поддршка и насоки што ви се потребни за да се движите низ проблемите опишани во оваа статија.

Доколку имате прашања или грижи за надминување на стравот од неуспех, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.