fbpx

Author: Георги Михаилов

Твоето катче за ментално здравје

Плачам во секоја конфликтна ситуацијa! Како да си помогнам?

За многумина, конфликтите се исклучително тешки доживувања. Многу често, нашите клиенти знаат да кажат срамежливо: „Навистина не...

Continue reading

Што се паничните напади?

Паничните напади се повторени напади на интензивен страв, кои се појавуваат ненадејно, без очигледна причина или се...

Continue reading

Burnout синдром и совети за надминување

Сведоци сме дека луѓето секојдневно, во рамки на своето работно место се изложени на динамични промени, мноштво работни задолженија, временски рокови, оценки за перформансите, барања за стекнување на нови знаења, способности и вештини и слично. Сето ова условува личноста да биде постојано изложен на стрес на работното место. Ваквата ситуација директно се одразува врз мотивацијата за работа, што во најголем број на случаи влијае негативно. Burnout синдром или Синдром на прегорување претставува состојбана психичка и емоционална исцрпеност која доведува до намалување на продуктивноста и ефикасноста на работното место, а се јавува како последица на долготрајна, прекумерна и хронична изложеност на стрес на работното место. Најчесто, станува збор за личности кои се високо мотивирани, со високи стандарди, идеалистичка посветеност на својата работа, мислат дека можат да направат сè, да завршат пред предвидениот рок и да заборават на својот приватен живот доколку тоа го бара работата. Често забораваат дека работат повеќе од потребното, преземаат претерано тешки обрвски и чувствуваат огромен притисок врз себе. И покрај почетната и огромна мотивација за себеактуелизирање, појавата на burnout започнува откако ќе се согледа дискрепанцата помеѓу посакуваното и реализираното, замислата и ограничувачките фактори, непризнавање и неразбирањеод околината. Состојба на разочараност води во апатичност, циниза, иритираност, каприциозност и изолација, губење на граница помеѓу субјективното и објективното, балансот помеѓу работата и приватниот живот и избегнување на социјални контакти. Оваа состојба не се случува одненадеж. Телото и умот ни праќаат сигнали и пред главното согорување, а кои е потребно да се обидете да ги препознаете за да може да си помогнете. Во играта наречена живот, има неколку правила кои мора да ги почитувате: Организирајте се и направете листа со приоритети! Поделете дел од обврските на вашите колеги или на други членови од семејството!  Најдете време за себе! Одберете термини во текот на денот и во текот на неделата за вашето хоби и јасно информирајте ги за своетоотсуство вашето семејство, пријатели, колеги. Најдете време за физичка активност! Одберете термин за одговарање на пораки! Вие контролирајте говремето а не тоа вас! За време на ручек, веселба или средба со роднини или пријатели задолжително исклучете го вашиот мобилен телефон! Почитувајте ги блиските и себе си! • Релаксирајте го вашиот мозок и тело пред спиење. Прочитајте дел од омилената книга, направете за себе топла купка. Спијте повеќе; Пијте течности и хранете се здраво; Кога сте вознемирени, не посегнувајте по кафе, напијте се чај....

Continue reading