fbpx

Претерана заштитничка настроеност кон децата

Родителството е навистина огромна одговорност. Улогата вклучува доста сложена задача – да негува, обликува и всадува дисциплина во минијатурно човечко суштество. Не постои универзално правилен пристап за родителство. Сосема е природно и неопходно да се грижите за благосостојбата на вашето дете – здравје, безбедност и успех. Родителите со претерана заштитничка настроеност му мислат добро на детето, но често прават повеќе штета отколку добро со таа потрага по совршенство.

Па, како можете да препознаете дали сте премногу заштитнички родител? Кои се потенцијалните последици? И, што е најважно, како можете да го спречите ненамерното гушење сега наместо подоцна?

Како изгледа претерана заштитничка настроеност на родителите?

Пример: Во домаќинството Николови, г-дин и г-ѓа Николови се посветени родители на кои пред сè им е приоритет среќата на своето дете. Меѓутоа, нивната тенденција постојано да го штитат од разочарување ненамерно води до лажен механизам за справување кај детето. Чувствувајќи притисок да ги исполни нереалните очекувања, детето прибегнува кон криење на вистината за своите борби или неуспеси, плашејќи се од потенцијалното разочарување или неодобрување од родителите. Овој циклус на измама, роден од прекумерна заштита, создава бариера за отворена комуникација и вистинско самоизразување.

Потекло на претерано заштитничко родителство

Искуствата од детството на родителот често го обликуваат неговиот личен стил на родителство. Разбирањето на корените на претерана заштитничка настроеност кон децата бара поглед во минатото на родителот. Оние кои сами се соочиле со тежок период или траума може инстинктивно да се наклонат кон заштита на своите деца од слична болка. Иако намерата е добронамерна, несаканата последица може да биде препотентна заштитност што ја задушува способноста на детето самостојно да се движи пред предизвиците и животот.

Премногу заштитничките родители се обидуваат да ги заштитат своите деца од физичка или емоционална болка. Проблемот е што тие често имаат тунелска визија во нивната потрага да му помогнат на детето да ги постигне целите и строго сакаат да доминираат во донесувањето одлуки во име на своето дете, верувајќи дека знаат што е најдобро.

Не е недостатокот на емпатија што ја поттикнува оваа единственост. Всушност, е сосема спротивно. Важно е да се запамети дека презаштитничките родители – како и сите родители – имаат добри намери. Тие го сакаат она што е најдобро за нивното дете – дури и ако тоа значи дека треба по секоја цена да го заштитат од потенцијално навредливите реалности на надворешниот свет.

Социјални споредби и родителска анксиозност

Притисокот да се усогласат со општествените стандарди на родителство може да ги влоши прекумерните заштитнички тенденции. Социјалните медиуми, особено, ја засилуваат културата на споредба, поттикнувајќи родителска анксиозност. Препознавањето на овие надворешни притисоци е од суштинско значење за родителите подобро да го прифатат нивното родителско патување, приспособено на потребите на нивното дете.

Како претерана заштитничка настроеност влијае на децата?

Прекумерната заштита може ненамерно да придонесе за развој на емоционална кршливост кај децата. Заштитувајќи ги од секое разочарување, неуспех или конфликт го спречува негувањето на издржливост – клучна вештина за навигација на неизбежните подеми и падови во животот. 

Во потрагата да создадат идеална средина за своите деца, премногу заштитничките родители може ненамерно да ја пренесат пораката дека грешките се неподносливи и неприфатливи. Ова перфекционистичко очекување може да доведе до анксиозност и страв од неуспех кај децата, попречувајќи ја нивната способност да ја прифатат несовршеноста како вроден дел од човечкото искуство.

Недоволно подготвени деца

Постојано навикнати на родителска интервенција во планирањето и решавањето на проблемите, децата може да се најдат беспомошни и пред малите непријатности и пречки. 

Децата кои очекуваат постојана родителска интервенција може да се борат да развијат самодоверба неопходна за да се застапуваат себе. Ако родителите се справуваат со сè, од основните задолженија до завршувањето на училишните проекти, децата може да продолжат секогаш да очекуваат надворешна помош за нивните задачи кои треба да ги извршуваат самостојно. Наместо да прифаќаат нови предизвици, тие можеби претпочитаат да чекаат другите да им ги решат проблемите.

Побарај совет или насока од Анѓела Богдановска

заштитничка настроеност - Aнѓела Богдановска

Мрежа за поддршка е од клучно значење за родителите кои имаат за цел да постигнат правилен баланс помеѓу заштитата и независноста. Довербата во колективната мудрост на заедницата за поддршка им обезбедува на родителите различни перспективи и споделени искуства. Ова може да го ублажи стравот од осуда и да поттикне порелаксиран пристап кон родителството. Барањето совет и помош од професионалец е исто толку значајно. Како психолог, мојата експертиза лежи во разбирањето и справувањето со сложената динамика вклучена во родителството, особено предизвиците поврзани со прекумерната заштита. Работам со клиентите за да ги истражам корените на овие однесувања, нудејќи увид во основните психолошки фактори кои придонесуваат за прекумерно заштитнички тенденции. Доколку имате прашања или грижи, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.

Што можат да направат родителите за да ја намалат таа претерана заштитничка настроеност кон децата?

Независност

Здравиот развој бара деликатна рамнотежа помеѓу заштитата и независноста. Наместо да ги штитат децата од предизвици, родителите можат да усвојат стратегија на водена независност. Овој пристап вклучува обезбедување поддршка и насоки додека им се дозволува на децата да прават свои избори и одлуки и да се соочат со последиците од нивните постапки. Ова негува чувство на одговорност и самоефикасност.

Поттикнување на начин на размислување за раст

Нагласувањето на вредноста на трудот, истрајноста и учењето од грешките им влева на децата верба во нивната способност да растат и да се прилагодуваат. Овој начин на размислување ги поттикнува да се соочат со предизвиците со издржливост и чувство на љубопитност.

Изградбата на мрежа за поддршка е од клучно значење за родителите кои имаат за цел да постигнат правилен баланс помеѓу заштитата и независноста. Довербата во колективната мудрост на заедницата за поддршка им обезбедува на родителите различни перспективи и споделени искуства. Ова може да го ублажи стравот од судење и да поттикне порелаксиран пристап кон родителството. Барањето совет и помош од професионалец е исто толку значајно. 

Дозволете му на вашето дете да прави грешки

Кога децата се соочуваат со конфликти, со проблеми на училиште или им е тешко на првата работа, родителите може да се чувствуваат искушение да скокнат и да помогнат. Ова е особено точно кога се чини дека она што се случува е поврзано со проблемите со однесувањето на вашето дете.

Но, освен ако вашето дете не е во опасност или не прави грешка што ќе донесе катастрофални резултати, размислете за тоа да се тргнете настрана. Да им дозволите на децата простор да прават грешки не значи дека ги изложувате кон неуспех. Тоа значи дека им дозволувате да решаваат проблеми со што ќе ја научат вештината на самосвест и резилиентност.

Побарај совет или насока од Анѓела Богдановска

заштитничка настроеност - Aнѓела Богдановска

Мрежа за поддршка е од клучно значење за родителите кои имаат за цел да постигнат правилен баланс помеѓу заштитата и независноста. Довербата во колективната мудрост на заедницата за поддршка им обезбедува на родителите различни перспективи и споделени искуства. Ова може да го ублажи стравот од осуда и да поттикне порелаксиран пристап кон родителството. Барањето совет и помош од професионалец е исто толку значајно. Како психолог, мојата експертиза лежи во разбирањето и справувањето со сложената динамика вклучена во родителството, особено предизвиците поврзани со прекумерната заштита. Работам со клиентите за да ги истражам корените на овие однесувања, нудејќи увид во основните психолошки фактори кои придонесуваат за прекумерно заштитнички тенденции. Доколку имате прашања или грижи, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.