fbpx

Сексуални трауми: може ли молкот да ги излекува?

Сексуални трауми се длабоко влијателни искуства кои можат да остават трајни лузни на менталната и емоционалната благосостојба на жртвата. Едно од најинтригантните прашања во областа на заздравувањето од таквите трауми е дали тишината, која често се гледа како механизам за справување, всушност може да придонесе за процесот на лекување.

Кои се влијанијата на сексуална траума?

Без разлика дали инцидентот се случил неодамна или се случил пред 20 години, жртвите на ваков тип злоупотреба може да се соочат со психолошки последици во текот на целиот нивен живот. Многу поединци кои поминале низ трауматски сексуален настан може да доживеат вознемирувачки симптоми и состојби, како што е следново:

  • Анксиозност
  • Депресија
  • Проблеми со довербата во други
  • Ниска самодоверба
  • Чувства на срам и вина
  • Посттрауматско стресно растројство (ПТСН)
  • Флуктуации во расположението
  • Периоди на интензивен гнев
  • Дисоцијација од емоции
  • Автодесктруктивни однесувања

Ако симптомите не се третираат, ефектот останува присутен со месеци или години. 

Моќта на тишината како механизам за справување

Тишината може да биде меч со две острици кога станува збор за справување со сексуални трауми. Од една страна, може да послужи како заштитен штит, дозволувајќи им на жртвите да се дистанцираат од болката и непријатноста поврзани со нивните искуства. Оваа тишина може да обезбеди привремено бегство и да се продолжи со секојдневниот живот.

Но, овој механизам за справување може ненамерно да стане вистинска пречка. Со закопување на болката во тишина, жртвите може да се почувствуваат неспособни да се справат со длабоко вкоренетите прашања што се кријат под површината. Иако тишината може да понуди моментално олеснување – никогаш не е одржливо долгорочно решение за закрепнување.

Измамливата удобност на тишината

Молкот создава лажно чувство на удобност, обезбедувајќи привремена илузија на контрола врз трауматичното искуство. Преживеаните се убедуваат себеси дека со тоа што не ја признаваат или не разговараат за траумата, тие одржуваат привид на нормалност во нивните животи. Сепак, неискажаната болка продолжува да постои, влијаејќи на нивната ментална и емоционална благосостојба на суптилни и подмолни начини.

Важно е да се препознае дека вистинското закрепнување вклучува директно соочување со непријатноста, наместо да се маскира со тишина. Терапевтските интервенции и отворената комуникација играат клучна улога во прекинувањето на овој циклус и поттикнување на безбеден простор за жртвите да се соочат и да ги обработат нивните искуства.

Побарај совет или насока од Билјана Стојановска

Билјана Стојановска - Сексуални трауми

Ако се чувствувате заробени во вашата болка, не треба сами да се справувате со тоа. Доколку имате прашања или ви треба насока, слободно контактирајте ме со пополнување на формуларот подолу.

Раскинување на синџирите на изолација

Тишината често го придружува чувството на изолација, бидејќи жртвите може да чувствуваат дека нивните искуства се премногу срамни или болни за да ги споделат со другите.

Создавањето простор за преживеаните жртви од сексуална траума да ги споделат своите приказни, без разлика дали преку терапија, групи за поддршка или доверливи лица, може да биде моќен катализатор за подобрување. Со зборување и кршење на молкот, се рушат ѕидовите што ги гради изолацијата, отворајќи го патот за подлабоко и поодржливо закрепнување.

Како жртвите да си го вратат гласот?

Поттикнувањето на жртвите отворено да зборуваат за нивните искуства, без разлика дали преку вербално изразување, уметност или пишување, може да биде трансформативен дел од патувањето кон закрепнување. Како што го враќаат својот глас, тие не само што се соочуваат со траумата, туку и ги редефинираат своите наративи, преминувајќи од жртва во преживеана.

Терапевтските пристапи кои се фокусираат на зајакнување и самоизразување може да одиграат клучна улога во помагањето на преживеаните да го вратат чувството за контрола над нивните животи.

Како изгледа една сесија кога сте жртва на сексуално злоставување?

Кога присуствувате на сесии за терапија или разговарате со лиценциран професионалец за ментално здравје, можете да започнете со разговори за вашите причини зошто сте тука. Не мора да навлегувате во детали за трауматичното сексуално искуство доколку тоа ви прави непријатност. Вашиот терапевт може да праша за вашите симптоми и за што се надевате да разговарате. Тие може да го опишат методот на терапија што често го користат и како тој може да помогне. Притоа, ќе создадат план за третман соодветен за вашите терапевтски цели.

Во претстојните сесии, ќе научите и развиете различни стратегии и тактики за грижа за себе кои ќе ви помагаат во текот на вашиот секојдневен живот. Овие стратегии можат да понудат поддршка ако се чувствувате преоптоварени со мисли за вашите искуства. На крајот, ваше е да се согласите на каков било третман и не морате да правите ништо со што не се чувствувате удобно при терапија.

Искуството со сексуална злоупотреба често ја остава личноста со несакани мисли, емоции и погрешно верување за себе. Терапевтот работи со вас за да отклучи нови мисли кои можат да ја намалат вашата вознемиреност. Известете го ако чувствувате дека тераписките сесии се движат премногу брзо или сакате терапевтот да преземе нов пристап. Услугите за терапија се за вас, така што да го побарате што ви треба е нормално и во ред. Кога се работи за чувствителна тема како напад и злоупотреба, е клучно да се чувствувате безбедно, почитувано и да не се осудувате или срамите во процесот на терапијата.

Ослободување од болни емоции

Некои личности кои преживеале сексуална злоупотреба ги потиснуваат своите емоции за да функционираат во секојдневниот живот. Терапевтите се тука да им помогнат да научат да ги обработуваат и изразуваат своите емоции на начин што не предизвикува повторна трауматизација или екстремна вознемиреност. Внимателни техники за време на терапијата помагаат во процесот на закрепнување. Тоа може да биде медитација, пишување во дневник, создавање уметност или пишување нова приказна за вашиот живот. Некои терапевти користат специфични модалитети кои може да го намалат влијанието на траумата за обработка, како што е ЕМДР терапијата.

Жртва на сексуална злоупотреба може да се бори и со чувство на вкочанетост, страв од интимност со сегашниот партнер, срам или ниска самодоверба.

Запомнете: “Траумата не е она што ви се случува, туку она што се случува во вас како резултат на она што ви се случило“ (Габор Мате)!

Побарај совет или насока од Билјана Стојановска

Билјана Стојановска - Сексуални трауми

Ако имате потешкотии да ги изразите и прифатите вашите мисли и чувства, советувањето околу доживеана сексуална траума може да ви го отвори патот. Јас сум тука да ви помогнам да ги прифатите вашите емоции и да ја зголемите вашата самодоверба со суштинско познавање на вашите чувства и вашата реалност. Ако се чувствувате заробени во вашата болка, не треба сами да се справувате со тоа. Доколку имате прашања или ви треба насока, слободно контактирајте ме со пополнување на формуларот подолу.