fbpx

Што кога имам страв од неуспех?

Дали некогаш сте се плашеле толку многу дека нема да успеете во нешто што сте решиле воопшто да не се ни обидете?

Стравот од неуспех често произлегува од длабоко вкоренетата потреба за валидација и страв од судење. Се манифестира како парализирачка сила која ги спречува лицата да преземаат ризици, да испробуваат нови работи и да ги следат своите страсти. Стравот од неуспех не е ограничен само на конкретни ситуации, туку продира во различни аспекти од животот, вклучувајќи кариера, врски и лични потфати.

Овој страв може да потекнува од повеќе извори. Понекогаш може да се појави како одговор на одредена ситуација. Во други случаи, тоа може да биде поврзано со друга состојба на ментално здравје како анксиозност или депресија. 

Стравот од неуспех не е само минлива грижа – може да фрли долга сенка на самоперцепцијата и мотивацијата на една личност – како реакција на разочарување, отфрлање или неисполнување на општествените очекувања. 

Истражување на нијансите на страв од неуспех

Неподготвеноста да се соочиме со неуспехот не е само апстрактен концепт – тоа често се манифестира во емоционални и бихејвиорални симптоми кои суптилно можат да влијаат на нашите животи. Еве неколку нежни индикатори кои може да сигнализираат страв од неуспех:

Емоционални и бихејвиорални симптоми

  • Анксиозност: Чувство на нелагодност или грижа.
  • Избегнување: избегнување на ситуации кои можат да доведат до неуспех.
  • Чувство на губење на контрола: перцепција на беспомошност и немоќ.

Физички симптоми

Покрај емоционалните превирања, физичките манифестации може да вклучуваат забрзан пулс, стегање во градите, треперење, вртоглавица, зашеметеност, потење и дигестивни проблеми.

Како се доживува страв од неуспех

Идентификувањето на овој страв може да биде суптилно, бидејќи има различни форми кај различни поединци. Некои начини на кои луѓето би можеле да го искусат стравот од неуспех вклучуваат:

  • Неподготвеност да пробате нови работи или да се вклучите во предизвикувачки проекти.
  • Самосаботажа – на пример, одолговлекување, прекумерна вознемиреност или неуспех да се следат целите.
  • Ниска самодоверба – вообичаено се користат негативни изјави како „Никогаш нема да бидам доволно добар за да ја добијам таа промоција“ или „Не сум доволно паметен за да влезам во тој тим“.
  • Перфекционизам – подготвеност да ги пробате само оние работи за кои знаете дека ќе ги завршите совршено и успешно.
  • Чувство на срам – Вкоренет во страв од доживување срам или срам, стравот од неуспех може да предизвика чувство на безвредност, поттикнувајќи ги поединците да избегнуваат целосно обид.

Во некои случаи, овој страв станува толку поразителен што лицата избираат целосно да се воздржат од обид, плашејќи се од потенцијалната болка, срам или разочарување поврзани со неуспехот.

Побарај совет или насока од Анѓела Богдановска

Како да кажам НЕ - Aнѓела Богдановска

Јас сум тука за да ви дадам поддршка и насоки што ви се потребни за да се движите низ проблемите опишани во оваа статија. Со терапевтски дијалог, соработувам со клиентите за да ги истражиме корените на нивните стравови и негативни мисли. Ве водам во развивањето практични стратегии за справување, создавајќи отпорен начин на размислување кој ви овозможува да се соочите со предизвиците со доверба. Со поттикнување на безбеден и неосудувачки простор, имам за цел да ве поттикнам да негувате начин на размислување за раст, со поставување реални цели и учење од неуспесите. Доколку имате прашања или грижи за надминување на стравот од неуспех, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.

Корените на стравот

Стравот од неуспех, како сложена емоција, може да произлезе од различни извори:

Критичко воспитување

Суровата или неподдржливата средина од детството може да придонесе за стравот, при што лицата веќе го интернализираат верувањето дека никогаш не можат да ги исполнат очекувањата.

Различни дефиниции за неуспех

Различните толкувања на неуспехот можат да постават нереални очекувања, создавајќи предизвикувачки стандард за исполнување.

Генетски влијанија

Анксиозноста, значаен играч во стравот од неуспех, може да биде под влијание на генетски фактори, особено ако во семејството постојат анксиозни услови.

Перфекционизам и споредба со други

Високите стандарди поставени од перфекционистите може да создадат постојан страв од неисполнување на очекувањата.

Трауматски искуства

Неуспесите од минатото, особено оние придружени со траума или негативни последици, може да го засилат стравот од повторување на таквите искуства.

Како да не се плашиш од неуспех

Оцени ги сите потенцијални исходи

Стравот од неуспех често произлегува од непознатото. Елиминирај го овој страв со прецизно испитување на сите потенцијални исходи од твојот процес на донесување одлуки.

Негувај начин на размислување за раст

Прифати го концептот на начин на размислување за раст или Growth Mindset, признавајќи дека неуспехот не е одраз на твоите способности, туку можност да учиш и растеш. Гледањето на предизвиците како отскочна штица кон успехот може да ја смени твојата перспектива и да го намали стравот од неуспех.

Размисли за најлошото сценарио

Додека некои најлоши сценарија може да бидат навистина катастрофални, во други случаи, перцепираниот негативен исход не може да биде толку страшен како што мислиш. Препознавањето на ова може да го намали интензитетот на стравот од неуспех.

Развиј план Б

Создавањето резервен план или „План Б“ може да влее доверба кога се соочуваш со страв од неуспех. Имањето безбедносна мрежа овозможува посигурен пристап кон движењето напред.

Совладување на стравот и поставување и постигнување цели

Иако поставувањето цели може да биде застрашувачко за оние кои имаат страв од неуспех, тоа е клучно за дефинирање на насоката и целта на животот.

Започни со воспоставување мали, малку предизвикувачки цели кои би служеле како „рани победи“ за да ја зголемиш самодовербата. Наместо да се фиксираш на големата слика, концентрирај се на постепени, помали чекори кон позначајни цели. На пример, ако стравот од комуникација со новиот шеф на твојот оддел го попречува напредокот, постави си почетна цел да се претставиш ти лично во текот на неделата.

Слично на тоа, ако запишувањето мастер студии изгледа застрашувачко поради сомнеж во себе, постави си цел да се консултираш со училишен советник или службеник за прием за да ги разбереш барањата за прием. Подели ги поголемите аспирации на податливи чекори, осигурувајќи се дека фокусот останува на непосредната задача.

Преземањето одмерени, поединечни чекори не само што налева самодоверба, туку и го спречува преоптоварувањето, овозможувајќи стабилен напредок кон позначајни достигнувања.

Побарај совет или насока од Анѓела Богдановска

страв од неуспех - Aнѓела Богдановска

Јас сум тука за да ви дадам поддршка и насоки што ви се потребни за да се движите низ проблемите опишани во оваа статија. Со терапевтски дијалог, соработувам со клиентите за да ги истражиме корените на нивните стравови и негативни мисли. Ве водам во развивањето практични стратегии за справување, создавајќи отпорен начин на размислување кој ви овозможува да се соочите со предизвиците со доверба. Со поттикнување на безбеден и неосудувачки простор, имам за цел да ве поттикнам да негувате начин на размислување за раст, со поставување реални цели и учење од неуспесите. Доколку имате прашања или грижи за надминување на стравот од неуспех, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.