fbpx

Како да практикуваме благодарност

Придобивките од практикување благодарност се речиси бескрајни. Но, дали го разбираме концептот? Што точно значи благодарност?

Во психологијата, благодарноста често се опишува како позитивна емоција или став кон признавање и ценење на добрите работи во животот. Вклучува препознавање и благодарност за позитивните аспекти на нечии искуства, врски и околности. Но, во пракса, тоа е многу повеќе од тоа.

Тоа е продуктивна алатка за емоционално тренирање. Кога сте благодарни за вашиот живот, можете да доживеете позитивни и пријатни чувства поврзани со среќа, мир, страст, возбуда и љубов. Луѓето кои редовно практикуваат благодарност со тоа што одвојуваат време да ги забележат и размислуваат за работите за кои се благодарни, искусуваат повеќе позитивни емоции, се чувствуваат поживи, спијат подобро, изразуваат повеќе сочувство и љубезност, па дури и имаат посилен имунолошки систем. 

Благодарност и невробиологија

Истражувањата сугерираат дека изразувањето благодарност може да доведе до невролошки промени во мозокот. Кога свесно се фокусираме на позитивните аспекти од нашите животи, мозокот ослободува допамин и серотонин – невротрансмитери поврзани со среќата и благосостојбата. Овие хемикалии за „доброто чувство“ не само што го подобрува нашето расположение, туку придонесуваат и за попозитивен поглед на животот.

Префрлајќи го нашиот фокус од она што недостасува на она што го цениме, го активираме парасимпатичниот нервен систем, промовирајќи релаксација и намалувајќи ги штетните ефекти на хроничен стрес.

Како изгледа практикување благодарност во секојдневнието?

За вистински да разбереме како изгледа и се чувствува благодарноста во пракса, еве едно разгледаме вообичаено сценарио: бурно утринско патување. Наместо да подлегне на стресот од сообраќајот или преполниот јавен превоз, личноста која практикува благодарност може да му одземе момент за да ја цени можноста за размислување или можноста да ужива во омилениот подкаст за време на патувањето. Со свесно префрлање на нашиот фокус од фрустрација кон благодарност, го трансформираме потенцијално негативното искуство во позитивно.

Во овој пример, практикувањето благодарност вклучува суптилна, но моќна промена во личната перспектива. Не станува збор за негирање на предизвици или преправање дека сè е совршено. Станува збор за наоѓање моменти на благодарност и мир во рамките на сложеноста на секојдневниот живот. Чинот на намерно препознавање и уживање во овие моменти додава слој на позитивност во инаку обичниот дел од денот.

Едноставни начини да ја интегрирате благодарноста во вашата дневна рутина

Водете дневник за благодарност

Еден ефикасен начин да се практикува благодарност е со пишување дневник за благодарност. Одвојте неколку минути секој ден за да размислите за три работи за кои сте благодарни. Овие можат да бидат големи или мали – од пријател со поддршка до прекрасно зајдисонце. Чинот на нивното запишување ги зајакнува позитивните емоции поврзани со благодарноста. 

Изразете ја вашата благодарност

Не ја потценувајте моќта на изразување благодарност на другите. Одвојте време да им се заблагодарите на луѓето кои позитивно влијаеле на вашиот живот. Без разлика дали станува збор за колега, член на семејството, партнер или странец кој пружил рака за помош, изразувањето благодарност поттикнува посилни социјални врски и создава брановиден ефект на позитивност. 

Негувајте свесност и присутност

Внимателноста, практиката да се биде присутен во моментот без осудување, непречено се усогласува со благодарноста. Вклучете ја внимателноста во вашата рутина со уживање во позитивни искуства, без разлика дали тоа е уживање во шолја кафе или уживање во прошетка во природа. Колку почесто ја вклучувате вашата свесност, толку се поголеми шансите да го забележите сето добро што е околу вас за да чувствувате благодарност, што потоа може да донесе задоволство и среќа. Нашата способност да ја согледаме убавината на природата, љубезноста еден од друг, шансата да заработиме за живот преку работа, сето тоа бара способност да бидеме свесни за себе и за нашата околина.

Вежбајте благодарност за малите нешта

Честопати се сеќаваме да бидеме благодарни за големите настани, како што се дипломирањето на универзитет или стапување во брак, но може да биде потешко да се чувствуваме благодарни за малите работи што ги правиме секој ден. Земете го, на пример, чинот на пиење топла шолја чај. Свесно уживајќи во богатиот спој на вкусови и утешната топлина, го трансформирате рутинскиот момент во извор на благодарност. Друга илустрација е едноставниот чин на будење наутро и чувство на благодарност за мирниот сон. Прифаќањето на овие навидум обични појави со внимателност и благодарност не само што ги подобрува нашите секојдневни искуства, туку и поттикнува чувство на задоволство и мир преку редовно признавање на малите радости во животот.

Претворете ги предизвиците во можности

Благодарноста не подразбира негирање на животните предизвици – туку нè поттикнува да најдеме сребрени облоги дури и во тешки ситуации. Кога поминувате низ тежок период, обидете се да го преформулирате искуството со идентификување на научените лекции. Оваа промена на перспективата може да ги претвори предизвиците во можности за благодарност и издржливост.

Охрабрете ја благодарноста на работното место

Вградувањето на благодарноста на работното место може значително да ја подобри динамиката на тимот и целокупното задоволство од работата. Лидерите можат да изразат благодарност за напорите на нивниот тим, а вработените, пак, можат да го признаат придонесот на своите колеги. Работното место потопено во благодарност поттикнува соработка и позитивно опкружување.

Побарај совет или насока од Анѓела Богдановска

благодарност - Aнѓела Богдановска

Мојата работа е да ве спроведам кон попозитивен и поотпорен начин на размислување преку психолошки техники засновани на докази. Тргнувајќи од принципите дискутирани во статијата, соработувам со клиентите за да идентификувам персонализирани стратегии за интегрирање на благодарноста во нивните животи. Преку приспособени интервенции, како што се когнитивно-бихејвиорална терапија и вежби за внимателност, ви помагам да ги преформулирате  моделите на негативни мисли, да управувате со стресот и да го поттикнете вистинското чувство на благодарност. Ако се соочувате со предизвици и тешкотии, ве повикувам да го пополните формуларот подолу. Тука сум да дадам поддршка и насоки кон вашето патување кон поисполнет и задоволен живот.