fbpx

Како да бидеме поприсутни сега и овде?

Многумина од нас се соочуваат со необично мал проблем: се бориме да се вклучиме целосно во сегашниот момент. Можеби сме физички присутни на убава плажа, но нашите мисли талкаат на друго место, преокупирани со работа, имагинарни дебати или идни планови. Дури и за време на важни настани, нашите мисли се оддалечуваат. Нашите тела можеби се вкоренети во сегашноста, но нашите мисли скокаат помеѓу минатото и иднината. Зошто е толку голем предизвик целосно да се живее во сегашноста? Како да бидеме поприсути сега и овде?

Една генерализарана причина е затоа што често ни е полесно да уживаме и да ги цениме настаните штом ќе завршат. Дури и најдобрите деновите од нашиот живот содржат низа непријатности. Но, кога се сеќаваме на нив, ги паметиме само најзначајните и убави моменти. Минатото станува збиена и уредена верзија на сегашноста, каде што селективно се сеќаваме само на пријатни моменти. Затоа постои носталгија.

Сепак, кога се сеќаваме на минати настани, често забораваме дека тоа го правиме во сегашноста и со тоа ја занемаруваме. Честопати занемаруваме колку време и енергија сме потрошиле анализирајќи ја иднината што всушност, никогаш не се остварува. И како ќе се создаде иднината ако не сме присутни и свесни за сегашноста? Минатите искуства ве направиле тоа што сте денес, а идните искуства допрва треба да се направат во сегашноста.

Во нашиот брз и дигитално поврзан свет, лесно е да се најдеме постојано расеани и исклучени од сегашниот момент. Нашите умови анксиозно талкаат во минатото или скокаат напред кон иднината. Негувајќи ја практиката на присуство, можеме повторно да ја откриеме радоста што произлегува од уживањето во сегашниот момент.

Важноста да се биде присутен

Во модерен свет исполнет со безброј дистракции, да се биде присутен е повредно од кога било. Потопувајќи се целосно во сегашниот момент, стануваме посвесни за нашите мисли, емоции и сензации. Оваа зголемена свест ни овозможува да го доживееме животот целосно и длабоко да се вклучиме во нашата околина, односи и активности. Се запознаваме себеси многу подобро. Ги запознаваме нашите најблиски, разговарајќи и слушајќи ги со активна внимателност и присутност. Со ова, негуваме здрави односи. најпрво со себеси а потоа и со останатите. Практикуваме да го живееме животот со подобри насоки и емоционален баланс, кој нас ни одговара.

Вклучете ги вашите чувства и сетила

Одвојте момент да застанете и да ја набљудувате вашата околина. Забележете ги боите, формите и текстурите околу вас. Вклучете ги вашите сетила и емоции целосно, чувствувајќи ја топлината на сончевата светлина на вашата кожа или слушајќи ја природата.

Исклучете се од дигиталниот свет

Во свет во кој доминираат екрани и нотификации, од суштинско значење е некогаш да се исклучите од технологијата за да се поврзете со сегашниот момент. Поставете граници околу времето поминато на екранот и создадете зони без технологија во вашиот дом. Вклучете се во активности кои не вклучуваат екрани, како што се прошетка, вежбање, изразување на креативен начин или поминување квалитетно време со саканите. Со свесно оддалечување од дигиталните гаџети, создавате простор да бидете целосно присутни.

Практикувајте бавен живот кога е потребно

Во нашето брзо општество и начин на живот, забавувањето може да се чувствува контраинтуитивно, но всушност е од витално значење за негување на сегашноста. Прифатете го концептот на “поспоро” живеење со намерно поедноставување на вашиот живот. Создадете простор за активности кои ја хранат вашата душа, како што се читање, пишување дневник, цртање, вајање или поминување време во природа. Забавете ја вашата дневна рутина со уживање во секој момент, без разлика дали тоа е уживање во шолја чај или лежерна прошетка.

Ослободете ја потребата за контрола

Една од најголемите бариери за да бидеме присутни во сегашноста е нашата желба да ја контролираме иднината или да се задржиме на минатото. Прифатете дека постојат аспекти од животот надвор од ваша контрола, и наместо тоа, фокусирајте се на изборите и активностите што ви се возможни во сегашниот момент.

Бидете благодарни

Одвојте време да размислувате за работите за кои сте благодарни. Тоа може да биде едноставно како прекрасно зајдисонце, љубезен гест од саканата личност или момент на смеа. Со свесно признавање на малите убавини, ја подобрувате вашата способност да бидете присутни и негувате позитивен начин на размислување.

Да се практикува “живеење во моментот” е патување кое бара свесен труд и вежбање. Бидете трпеливи и сочувствителни со себе. Со вклучување на овие стратегии во вашиот секојдневен живот, негувате длабоко чувство на присуство и си дозволувате да уживате во сите моменти, мали или големи, негувајќи здрави релации и поисполнет живот.

Побарај совет или насока од Цветанка Бурзевска

Цветанка Бурзевска како да бидеме попристуни

Како квалификуван и искусен психолог, посветена сум да помогнам со предизвиците поврзани со негување присуство. Во нашите сесии, ќе работиме заеднички за да ги идентификуваме основните фактори кои придонесуваат во тешкотиите да бидеме поприсутни. Ќе ве водам во истражувањето на минатите искуства, верувања и обрасци на размислување кои влијаат на вашата способност целосно да се вклучите во сегашниот момент. Со подигање на свеста за овие основни фактори, можеме да развиеме механизми за справување и практики за внимателност кои се усогласуваат со вашите уникатни потреби и околности.

Ако сметате дека може да имате корист од професионалното водство во негување на вашата сегашност, ве повикувам да го пополните формуларот подолу со какви било прашања или грижи што можеби ги имате. Направете го првиот чекор кон поприсутен и позначаен живот уште денес.