fbpx

Како да се справиме со негативни емоции?

Негативните емоции, и покрај нивната предизвикувачка природа, имаат непроценлива мудрост. Со прифаќање на нивното присуство без осудување, можеме да стекнеме подлабоко разбирање за себе и за светот околу нас. Тие сигнализираат незадоволени потреби, нерешени конфликти и можности за личен раст. Затоа, справувањето со негативни емоции бара сочувствителен и проактивен пристап.

Справување со негативни емоции

Секоја негативна емоција разкажува своја приказна. Понекогаш нè зафаќа расположение на тага што се чини дека нема причина. Се будиме обесхрабрени и безволни. Ни недостасува енергија и насока. Сè го губи вкусот и најмалите предизвици се чувствуваат неизводливо тешки. Се бориме да ја видиме поентата на речиси сè. Тагата може да укаже на потреба од грижа и љубов за себе, додека гневот може да биде знак на прекршени граници или неправда. Навлегувајќи под површината, можеме да ги откриеме основните причини и ефикасно да ги решиме. Од клучно значење е да им пристапите на негативните емоции со љубопитност и сочувство, дозволувајќи им да ги откријат своите скриени пораки.

Признајте ги и прифатете ги вашите негативни емоции

Кога се соочувате со негативни емоции, првиот чекор е да ги прифатите. На пример, замислете да чувствувате длабоко чувство на тага откако ќе доживеете раскинување на врска. Наместо да се обидувате да ја отфрлите или негирате оваа тага, дозволете си да ја процесирате. Признајте дека тоа е природен одговор на загубата и дека е во ред да се чувствувате вака.

Вклучете се во активности за себегрижа

Грижата за себе е од витално значење за емоционалното здравје. Размислете за вклучување во активности кои ја надополнуваат вашата енергија и ви носат радост. На пример, ако се чувствувате под стрес и преокупирани од работа, направете пауза и одете на прошетка во природа. Дозволете си повторно да се поврзете со убавината околу вас, да вдишете свеж воздух и привремено да се ослободите од грижите. Со грижа за себе, се храните себеси и градите отпорност за подобро справување со негативните емоции.

Анализирајте ги вашите мисли кога е потребно

Негативните емоции често произлегуваат од искривени шеми на размислување. Одвојте момент да ги испитате вашите мисли и да ја оспорите нивната валидност. На пример, ако се чувствувате недостојно и засрамено откако ќе направите грешка на работа, преформулирајте ги вашите мисли. Потсетете се дека правењето грешки е природен дел од растот и учењето. Заменете ја самокритиката со самосочувство и верба во вашата способност.

Вежбајте емоционално изразување

Општ принцип на менталното здравје е дека колку помалку можеме да се изразиме, толку повеќе не се чувствуваме добро. Токму кога се обидуваме да го задушиме бесот, тагата или стравот, почнуваме да развиваме секундарни посилни симптоми како несоница, параноја, агонија. Потиснувањето на емоциите може да ги интензивира негативните чувства. Најдете здрави начини да ги изразите своите емоции. На пример, ако се чувствувате обземени од тага, обидете се да пишувате за вашите чувства. Дозволете зборовите да течат слободно без осудување или цензура. Алтернативно, вклучете се во физички активности за да ја ослободите енергијата поврзана со негативните емоции. Со изразување на вашите емоции, вие создавате канал за ослободување и подобрена емоционална свест.

Самосочувство

Кога се соочувате со негативни емоции, бидете љубезни и сочувствителни кон себе. Однесувајте се кон себе како што би се однесувале кон драг пријател кој минува низ тежок период. На пример, ако се чувствувате обземени од самосомневање и критика, понудете си зборови на охрабрување и разбирање. Потсетете се дека е во ред да се борите и дека грешките се дел од процесот на учење. Прифатете го самосочувството како витална компонента на вашето патување за емоционална благосостојба.

Вежбајте внимателност и внатрешен мир

Преку десет или дваесет минути лабаво и истражувачко талкање низ себе, ја намалуваме грижата и тагата од негативните емоции чувства. Стануваме тажни таму каде што претходно бевме меланхолични, лути каде што бевме раздразливи и сочувствителни таму каде што бевме вознемирени – а резултатот е секогаш – новооткриен мир и леснотија на душата.

Изразете ги на креативен начин

Пишувањето, цртањето, сликањето, вајањето и многу повеќе може да ви помогнат да ги извадите тие преголеми чувства од вашата глава на хартија. Арт терапијата помага да се соочите со минатите проблеми без да влијае на вас во сегашноста и обезбедува увид во она што придононело за влошување на емоционалната состојба а воедно доведува до ослободување на тие чувства и емоции.

Една перспектива што може да се земе во предвид за оние кои страдаат од комплицирани психолошки симптоми – ниска самодоверба, напади на паника, депресија – е дека ние сме, на одреден начин, жртви на непостоечка емоционална свест. Нашите животи отстапуваат од нашите преференции, создавајќи исклучување помеѓу сензациите и разбирањето. Ги потиснуваме емоциите за да избегнеме болка и да се заштитиме од трагедијата на постоењето. Во љубовта доживуваме постојано разочарување и ги идеализираме другите. Занемарувањето во врските предизвикува емоционални рани. Остануваме рамнодушни, верувајќи дека гневот е непристоен. Го игнорираме влијанието на длабоките загуби. Негираме застрашувачки искуства и страв, мислејќи дека силните луѓе не треба да го чувствуваат тоа. Но, длабоко во себе, сме многу поранливи и емотивни. Психолошката вознемиреност произлегува од акумулацијата на неискажани емоции.

Сепак, на крајот не постојат негативни или позитивни емоции, сите емоции имаат еднаква вредност, но перцепцијата е онаа која ни диктира како ќе ја доживееме таа емоција. Пример стравот е карактеризиран како негативна емоција а среќата како позитивна, но дали навистина секогаш едниот е позитивен а другиот е негативен?

Барајќи поддршка, добивате увид, ги валидирате вашите емоции и наоѓате утеха во сознанието дека не сте сами.

Побарај совет или насока од Цветанка Бурзевска

Цветанка Бурзевска негативни емоции

Обезбедувам безбеден и неосудувачки простор за да ги истражите своите негативни емоции и да развиете ефективни стратегии за справување. Со техники базирани на докази, ги анализираме основните причини за вашите негативни емоции за да ги преформулирате своите мисли и верувања. Со психолошка поддршка, практикуваме поголема грижа за себе, градење резилиентност и поттикнување емоционален мир. Ако имате какви било прашања или сакате да разговарате за вашите конкретни проблеми, овде сум да понудам бесплатен писмен одговор и да дадам специјален попуст за вашата прва сесија за консултации ако мислите дека моите услуги можат да бидат корисни во вашето патување кон емоционална благосостојба.