fbpx

Несвесни одбранбени механизми

Во сложениот пејзаж на човечката психологија, нашите умови развиваат фасцинантни, но сложени начини да се заштитиме од емоционална непријатност и вознемиреност. Одбранбените механизми се несвесни психолошки одговори кои ги штитат луѓето од чувствата на вознемиреност, закани и нешта за кои не сакаме да размислуваме. Несвесните одбранбени механизми се клучен дел од тоа како се справуваме со предизвиците, стресните фактори и конфликтите. Меѓутоа, кога овие механизми ќе станат вкоренети и нездрави, тие можат да го попречат личниот раст, да ги заострат односите и да попречат ефективно решавање на проблемите. Во оваа статија, ги истражуваме штетните одбранбени механизми, разбирајќи го нивното влијание врз проблемите во однесувањето кај децата и невротичните состојби кај возрасните и истражувајќи начини за поттикнување поздрави стратегии за решавање проблеми.

Одбранбените механизми би можеле да се појават посериозно и постојано кај некои луѓе поради несигурности од детството. Децата можеби не знаат како да се справат со или да надминат одредени предизвици, што ги наведува да се преиспитуваат себеси и да преземат одбрана од тие предизвици. Возрасните имаат способност да се справат со тие предизвици, но повремено може повторно да се појават застарени одбранбени механизми за да го ублажат стресот.

Одбранбени механизмиКои повреди од минатото би можеле да ја поттикнат потребата од одбранбен механизам?
Романтични чувства кон емоционално недостапни лицаПостојано отсутен родител
Несвесна саботажа на секоја љубовна врскаНепредвидливо и неодговорно однесување кај родителите
Слабо постигнување и потфрлање на работаЗавист и малтретирање од постар брат или сестра
Прекумерна независност и емоционално дистанцирањеРазвод на родители
Зависност од алкохол, наркотици, порнографија, вежбање, работа…Малтретирање и злоупотреба во детството
Емоционална рамнодушност и незаинтересираностПонижување
Хипер-претпазливост и континуирана анксиозностРодител-алкохоличар и деструктивно однесување
Постојана тага и склоност кон депресијаБолест и загуба на родител

Побарај совет или насока од Розалија Секулоска

Несвесни одбранбени механизми розалија секулоска

Како терапевт со експертиза за развојна психологија, когнитивно-бихејвиорална психотерапија, трансакциска анализа и разни други терапевтски модалитети, јас сум тука да им помогнам на клиентите кои се справуваат со прашањата објаснети во статијата. Без разлика дали се работи за деца кои покажуваат проблеми во однесувањето, возрасни кои се борат со анксиозност и невротични состојби или личности кои се борат со меѓучовечки конфликти, мојот сеопфатен пристап ги интегрира интервенциите засновани на докази со холистички практики. Навлегувајќи во корените на несвесните одбранбени механизми, ги водам клиентите кон адаптивни емоционални одговори. Ако имате прашања или барате насока, не двоумете се да ме контактирате. Пополнете го формуларот подолу за бесплатен писмен одговор. Доколку сметате дека моите сознанија се корисни, со задоволство ќе ви понудам почетна сесија за консултации.

Кои несвесни одбранбени механизми можат да им наштетат на односите?

Негирање: Илузијата на неповредливост

Негирањето е одбранбен механизам кој нè  штити од потешките вистини. Тоа вклучува негирање на постоењето на проблем или потиснување на вознемирувачките емоции поврзани со него. Иако негирањето може да понуди привремено олеснување, нè спречува да се соочиме со реалноста и да се справиме со основните прашања.

Проекција: Преглед на нашиот внатрешен свет

Проекцијата вклучува припишување на нашите сопствени непожелни чувства, мисли или особини на другите. Дали некогаш сте обвиниле некого за нешто што сте го направиле? Тоа е проекција. Овој механизам значително може да доведе до недоразбирања и конфликти во односите. Со препознавање на проекцијата, поединците можат да добијат увид во сопствените нерешени емоции и да работат на поздрава комуникација.

Репресија: Закопување на несаканите емоции

Репресијата вклучува потиснување вознемирувачки спомени, мисли или емоции во подсвеста. Иако ова може да изгледа како заштитна мерка, потиснатите чувства може повторно да се појават на неочекуван начин. Ова придонесува до поголема анксиозност, напади на паника и фобии. Терапијата е начинот со кој се обработат потиснатите емоции и штетни образци.

Рационализација: Оправдување на нашите постапки

Рационализацијата повлекува создавање логични објаснувања за нашето однесување, често за да се прикријат основните мотиви. Иако дава чувство на оправдување, може да го попречи личниот раст со избегнување на подлабоко размислување за себе. Размислете за рационализацијата како раскажувач – таа создава приказни за да нè натера да се чувствуваме подобро за нашите постапки. Тоа е како да кажете: „И онака не ја сакав таа играчка“, кога сте вознемирени не сте ја добиле. Иако овие приказни може да изгледаат утешно, тие можат да не спречат да растеме емотивно. Препознавањето на ваквата рационализација може да доведе до поавтентична самосвест и одговорно одлучување.

Регресија: Барање утеха

Кога се соочуваме со стресни фактори, некогаш може да се случи да се повратиме на однесувања или емоции од нашата порана развојна фаза. Замислете да направите чекор назад во времето кога работите стануваат тешки.

Овој одбранбен механизам, познат како регресија, нуди привремено бегство од одговорностите на возрасните. Значително може да го попречи решавањето на постоечките проблеми и адаптивното справување.

Прекумерно размислување

Прекумерното размислување некогаш може се искористи за да нè оддалечи од нешто тешко или да нè заштити од поболни мисли.

Прокрастинација

Што ве спречува да постигнете напредок  и да ги следите вашите цели? Прокрастинацијата служи како метод за заштита на вашиот основен идентитет од длабоко чувство на индивидуална несоодветност.

Нездрави одбранбени механизми кај децата и проблеми во однесувањето

На децата често им недостасува емоционален речник за да ги изразат своите чувства, што доведува до манифестација на одбранбени механизми како одговор на стресните фактори. На пример, дете кое се бори со лутина или анксиозност може да прибегне кон негирање, одбивајќи да ги признае своите стравови.

Препознавањето на овие механизми е од клучно значење за родителите, воспитувачите и терапевтите. Овозможува рана интервенција и одгледување поздрави стратегии за справување. Понекогаш може да биде корисно да се истражат мотивациите на детето за да се види дали нарушувачкото или лошото однесување може да се нездрави одбранбени механизми што ги маскираат тешките емоции. На пример, 5-годишно дете може да почне да глуми откако ќе се роди ново бебе. Гневот може да ја прикрие неговата тага поради тоа што се чувствува раселено од новото бебе во семејството. Потоа, родителите би можеле да им пристапат на гневните испади со тоа што ќе му зборуваат на детето за промената и ќе го балансираат нивното внимание помеѓу двете деца кога е можно, наместо да го дисциплинираат детето. Способноста на детето да ги прифати и совлада болните чувства ќе му помогне да созрее во резилиентен возрасен.

Возрасни и невротични состојби

Лицата кои се соочуваат со анксиозност, напади на паника и фобии можеби несвесно се потпираат на механизми како репресија и проекција за да управуваат со нивната состојба. Меѓутоа, овие механизми не само што ја овековечуваат емоционалната вознемиреност, туку и го попречуваат развојот на адаптивните вештини за решавање проблеми.

Навигација кон поздраво решавање проблеми

Самосвест: Првиот чекор

Патувањето кон поздраво решавање на проблеми започнува со самосвест. Започнете со признавање на вашите одбранбени механизми. Оваа свест ви овозможува да одлучите кога да ги користите и кога да ги прифатите вашите вистински емоции.

Третирање одбранбени механизми со помош на терапија

Кога личност во терапија применува психолошка одбрана, тоа може да биде можност за терапевтот да ги истражи овие модели со пациентот. На пример, терапевтот може да работи со пациент кој негира дека има проблем со зависност или се чини дека ја проектира својата несигурност на својот партнер. Овие случаи на самозалажување може да бидат покана да се разговара за основните предизвици кои можат да и помогнат на личноста да продолжи напред.

Терапевтските методи како когнитивно-бихејвиоралната терапија и психодинамичките пристапи ни помагаат да ги откриеме корените на овие механизми.

Интегрирање на холистички пристапи

Холистичките пристапи, како што се ЕМДР терапијата и јогата, можат да ги надополнат традиционалните методи на терапија преку промовирање на емоционална рамнотежа и самосвест. Овие практики обезбедуваат алатки за управување со стресот и подобрување на вештините за решавање проблеми.

Внимателни меѓучовечки односи и врски

Подобрувањето на нашите релации бара препознавање и решавање на несвесните одбранбени механизми кои ја попречуваат ефективната комуникација. Визуелизирајте ги односите како мостови што ја опфаќаат емоционалната пространост што не поврзува со другите. Овие емоционални мостови, витални канали за автентична врска, можат да се зајакнат преку објективот на одбранбените механизми. Препознавајќи кога овие механизми предизвикуваат конфузија или недоразбирање, поттикнете отворена комуникација со искреност и емпатија. На овој начин, овие односи еволуираат во меѓусебно разбирање и непоколеблива поддршка.

Побарај совет или насока од Розалија Секулоска

Несвесни одбранбени механизми розалија секулоска

Како терапевт со експертиза за развојна психологија, когнитивно-бихејвиорална психотерапија, трансакциска анализа и разни други терапевтски модалитети, јас сум тука да им помогнам на клиентите кои се справуваат со прашањата објаснети во статијата. Без разлика дали се работи за деца кои покажуваат проблеми во однесувањето, возрасни кои се борат со анксиозност и невротични состојби или личности кои се борат со меѓучовечки конфликти, мојот сеопфатен пристап ги интегрира интервенциите засновани на докази со холистички практики. Навлегувајќи во корените на несвесните одбранбени механизми, ги водам клиентите кон адаптивни емоционални одговори. Ако имате прашања или барате насока, не двоумете се да ме контактирате. Пополнете го формуларот подолу за бесплатен писмен одговор. Доколку сметате дека моите сознанија се корисни, со задоволство ќе ви понудам почетна сесија за консултации.