fbpx

Психотерапија и депресија: откривање на длабочините на очајот

Разбирање на депресија наспроти тага

Речиси половина од нас ќе доживеат депресија во одреден момент од нашиот живот, но оваа состојба останува широко погрешно разбрана и, следствено, често несоодветно третирана. Коренот на нашата колективна борба со депресијата лежи во фундаменталното погрешно сфаќање за тоа што навистина се подразбира под депресија. Поточно, постои и конфузија околу тоа како тоа се разликува од чувството со кое сите сме запознаени – тагата. Како процесот на психотерапија помага во справување со состојба на депресија?

Површни сличности: тага и депресија

На површината, постојат забележливи сличности меѓу лицата кои се тажни и оние кои се депресивни. Двете групи можат да плачат, да се повлечат од социјалните интеракции и да изразат чувства на безволност и отуѓеност од нивниот нормален живот. Но, постои една категорична разлика помеѓу депресијата и тагата. Тажниот знае за што е тажен – депресивната личност не.

Тажната личност може точно да ја одреди причината за својата тага, како што е загуба на сакана личност или кариера.

Спротивно на тоа, депресивната личност не може целосно да идентификува што му ја одзело смислата на животот. Тие едноставно тврдат дека нивниот живот нема никакво значење. Нивната депресија не е за специфичен настан (како да се тажни поради нешто), туку една продорна, генерализирана состојба.

Идентификување на причините

Оваа неспособност на депресивната личност да ги артикулира причините зад нивното расположение често води до неоправдани обвинувања за злоупотреба или претерување. Добронамерните пријатели може да бидат фрустрирани кога не можат да идентификуваат конкретен проблем што треба да се реши. Притисната за објаснување, депресивната личност може да се закачи за чудни или навидум тривијални прашања дека животот е бесмислен за да ја рационализира својата состојба.  

Во оваа фаза, може да се тврди дека ако депресијата нема никакви разумни психолошки причини, проблемот мора да биде поврзан со некаков вид на нерамнотежа во хемијата на мозокот, што би било пољубезно и поефикасно да се третира со апчиња.

Но, постои еден навистина соодветен пристап кон депресијата кој, иако е побавен и понапорен, е многу поефикасен на долг рок. Ова произлегува од сознанијата извлечени од психотерапијата, дисциплина која – веројатно – може да ја разбере депресијата подобро од која било друга.

Перспектива на психотерапија

Основната премиса на психотерапијата е дека депресивното лице не е депресивно – како што се сугерира – без причина. Има причина. Тие се многу вознемирени поради нешто, но тоа нешто е толку емоционално тешко што останува закопано во потсвеста, предизвикувајќи чувство на интензивна тага и изолација. За депресивните, сфаќањето за што е тоа за кое се конкретно вознемирени би било премногу поразително, па тие несвесно избираат да останат мртви за сè, наспроти да се соочат со тешката причина. Депресијата е тага која ги заборавила своите вистински причини – заборавена затоа што сеќавањето може да генерира огромни, неиздржливи чувства на болка и загуба.

Објаснување на потеклото на самоомразата во депресија

Има уште една клучна разлика што треба да се забележи помеѓу тагата и депресијата. Тажните луѓе се тажни за некое надворешно иксуство. Нивната самодоверба не е засегната од нивната тага, додека депресивните луѓе карактеристично имаат чувства на вина, срам, параноја и самоодвратност кои е можно, во трагични крајности, да кулминираат со самоубиствени мисли.

Во контекст на психотерапијата, корените на интензивнaтa самоомраза доживеана во состојба на депресија може да се проследат наназад до потиснат гнев кој бил наменет за некој друг. Овој потиснат гнев на крајот се врти навнатре, предизвикувајќи огромна штета на лицето што го доживува. Наместо надворешно изразување на овие чуства кон, на пример, партнерот кој постојано се брани или негира интимност, или кон родител кој ја подложил личноста на понижување во детството, овие емоции се пренасочуваат назад кон страдалникот, формирајќи депресија.

Во многу случаи, депресијата е поврзана со навидум контрадикторно расположение: манија, што доведува до терминот „манично-депресивно“. Манијата може оддалеку да личи на среќа, исто како што депресијата може да личи на тага. Сепак, заедничката нишка е избегнувањето на самоспознавање – откривање и соочување со вистинските причини.

Улогата на терапијата

На депресивните лица првенствено им е потребна можност да стекнат свесност, со помош и поддршка од трпелив и стручен слушател. Психотерапијата е реално и високо ефективен пристап за лекување на депресија. Антидепресивите понекогаш може да бидат корисни за привремено да го подигнат нивното расположение, што ги прави малку поотворени за разговор. Сепак, фокусот никогаш не треба да биде само на хемијата на мозокот.

Основната причина за очајот лежи во нерешена траума, а не само во дисбалансот на невротрансмитери. На депресивните лица мора да им се дозволи да ја почувствуваат и да се сеќаваат на нивната специфична болка и гнев, и им треба искрена валидација на нивните навистина тешки емоции. Пред сѐ, треба да им се дозволи да го изразат гневот, насочен кон вистинските причини.

Целта во третирањето на депресија со помош на психотерапија е да им се помогне на поединците да преминат од безграничен очај во жалење за конкретни загуби, без разлика дали се работи за последните две децении, неуспешен брак, неисполнета родителска љубов или кариера. И покрај болката од увид и жалост, овој процес се претпочита отколку да се дозволи да се наруши целата перспектива. Животот неизбежно содржи тага и тешки моменти, поради тоа периодичната тага е нормална. Сепак, тој има и доволно убавина и надеж се додека успееме да ја разбереме, да се соочиме и соодветно да жалиме за нашите несреќни и болни моменти.

Побарај совет или насока од Виолета Илиоска

психотерапија виолета илиоска

Имајќи ги во предвид длабоките и често сложени емоционални прашања дискутирани во оваа статија за депресијата, сакам да нагласам дека сум тука да понудам не само експертиза, туку и пристап со сочувство и разбирање за да ви помогнам доколку се соочувате со овие предизвици.

Во написот истраживме како депресијата често може да биде погрешно разбрана, што доведува до реално страдање. Без разлика дали се борите да разликувате тага и депресија, со неостварливите причини за вашите емоционални превирања или имате тешкотии со самодовербата, сакам да ве уверам дека не сте сами на ова патување. Депресијата е длабоко и повеќеслојно искуство, и сосема е нормално да се бара водство и поддршка кога се соочуваме со нејзиното застрашувачко присуство.

Ако имате прашања, грижи или едноставно ви треба некој со кого да поразговарате за депресија или какви било проблеми поврзани со менталното здравје, ве охрабрувам да го направите следниот чекор со пополнување на формуларот подолу.