fbpx

Што се фобии?

Во одреден момент од животот, можеби сте доживеале страв од физички, емоционални, реални или замислени стимули. Чувството на страв некогаш може да биде здрав одговор кон несигурностите и опасностите со кои може да се соочите, а можеби и методот на телото да ве спречи од штета. Меѓутоа, кога стравот од некој предмет, ситуација, место или други стимули негативно го нарушува вашиот живот или функционирање, тоа може да значи дека се соочувате со фобија. Ако се сомневате во интензитетот и зачестеноста на вашите стравови, потребно и корисно е подетално да научите за целата дефиниција за фобии за да биде полесно во идентификувањето на она што го доживувате.

Што е фобија?

Фобиите често го опфаќаат чувството на страв. Оваа емоција е често сложено поврзана со реакцијата борба или бегање (flight or fight), физиолошки механизам активиран како одговор на согледаната опасност. Кога оваа реакција е предизвикана од вистинска закана, таа служи како адаптивен механизам, кој ве поттикнува да се соочите или да ја избегнете опасноста. Вашето тело се подготвува или директно да се бори со опасноста или брзо да избега.

Одговорот „бори се или бегај“ е алтернативно познат како одговор на акутен стрес, што означува состојба на зголемено возбудување што настанува кога некој е зафатен од страв, било да е тоа од ментална или физичка природа. Овој одговор ја модулира активноста на вашиот нервен систем, ги прилагодува нивоата на хормони и го ескалира пулсот, мускулната тензија и острината на вашите сетилни способности.

Анксиозноста, од друга страна, отстапува од стравот и може да се манифестира како чувство на вознемиреност, страв или нервоза, особено во врска со претстојните настани или неизвесни исходи. Доколку анксиозноста опстојува и го попречува вашето секојдневно функционирање во еден или повеќе аспекти, тоа може да значи присуство на анксиозно растројство. 

Симптоми

Симптомите што едно лице може да ги доживее кога ќе се соочи со предметот на неговата фобија може да го вклучуваат следново, што ќе го натера да избегнува ситуации кои вклучуваат предизвикувач:

  • Забрзано чукање на срцето
  • Гадење
  • Чувство на несвестица или всушност несвестица
  • Потење или треска
  • Треперење
  • Проблеми со дишењето
  • Вртоглавица
  • Вкочанетост или пецкање
  • Сува уста

Разбирање на потеклото на фобиите

Фобиите, особено специфичните фобии, може да се манифестираат во различни фази од животот, почнувајќи од раното детство до зрелоста. Кога станува збор за условени одговори, процесот обично ја вклучува следната низа:

Траума: фобијата често започнува со вознемирувачко искуство или настан што предизвикува интензивен страв.

Длабока реакција: Ова првично искуство предизвикува толку длабок емоционален и физиолошки одговор што влева длабоко вкоренет страв дека некогаш повторно ќе се соочиме со слична ситуација.

Активирање борба или бегство: Последователно, дури и самата помисла да се сретне со фобичното активирање го испраќа телото во зголемена состојба на подготвеност, активирајќи го одговорот за борба или лет. Оваа зголемена возбуда ги мотивира поединците по секоја цена да ја избегнат предизвикувачката ситуација.

Покрај тоа, специфичните фобии можат да се развијат и преку индиректни средства. На пример, набљудувањето на некој друг кој доживува симптоми на паника како одговор на фобичен предизвикувач може да доведе до стекнување на специфична фобија. Дополнително, некои специфични фобии може да имаат генетска предиспозиција, при што генетиката, хемијата на мозокот и животните искуства колективно или делумно придонесуваат за нивниот развој.

Побарај совет или насока од Цветанка Бурзевска

Ако сметате дека резонирате со увидите споделени во оваа статија или барате совет во врска со личните граници, пополнете го формуларот подолу.

Ефективни третмани за фобии

Кога станува збор за справување со фобиите, постојат неколку терапевтски пристапи. Додека лековите можат да понудат привремено олеснување, терапијата има тенденција да биде далеку покорисна. Еве неколку значајни начини на лекување:

Систематска десензибилизација: Оваа терапија со изложеност вклучува постепен процес каде што клиентите се изложени на благи стимули кои предизвикуваат страв додека учат техники за релаксација. Како што стануваат поудобни со помалку застрашувачки сценарија, тие постепено се соочуваат со позастрашувачки. Нивото на страв често се следи на скала од еден до 100 под водство на терапевтот.

Терапија со виртуелна реалност: Слично на систематската десензибилизација, терапијата со виртуелна реалност ги изложува поединците на нивните фобични предизвикувачи преку компјутерски екрани, VR или специјално дизајнирани средини. Клиентите можат да го контролираат степенот на изложеност, дозволувајќи им на терапевтите да го прилагодат третманот на нивното темпо. Сфаќајќи дека нема штета од овие изложувања, одговорот на стравот може да се намали со текот на времето.

Контраусловување: Контраусловувањето вклучува замена на одговорот на стравот со неутрална или позитивна реакција. На пример, вежбите за длабоко дишење може да се користат додека се гледа фобичното активирање, со цел одговорот на страв да се замени со одговор на релаксација. Контракондиционирањето често е составен дел на систематската десензибилизација.

Гешталт Арт терапија (ГАТ): ГАТ се врти околу идентификување на основните мисли кои придонесуваат за однесувањето на страв и избегнување поврзани со фобијата. Откако ќе се препознаат овие мисли, поединците соработуваат со терапевт за да ги изменат. ГАТ може да резултира со трансформации и во чувствата и во однесувањата.

Кои се најчести невообичаени фобии?

Арахнофобија: интензивен страв од пајаци, често предизвикувајќи емоционална и физичка вознемиреност, што доведува до екстремни мерки за избегнување.

Офидиофобија: длабок страв од змии, што може да резултира со избегнување активности на отворено, па дури и слушање или гледање предмети што личат на змии.

Акрофобија: Преголем страв од височина, кој влијае на поединци дури и на мала надморска височина, како што се качување по скали или користење скалило.

Агорафобија: Не е класифицирана како специфична фобија, но се однесува на ситуации на страв каде што бегството или помошта може да бидат предизвикувачки, честопати поврзани со панично растројство.

Кинофобија: Интензивен страв од кучиња, кој се протега на ситуации каде што се присутни кучињата, без оглед на нивната големина или однесување.

Астрафобија: интензивен страв од грмотевици и молњи, понекогаш доведува до опсесија со временските извештаи и избегнување на бури.

Клаустрофобија: Силен страв од затворени простори, како лифтови или тунели, што често предизвикува однесување на избегнување.

Мизофобија: Страв од бактерии, што ги наведува поединците да преземаат екстремни хигиенски мерки и да избегнуваат јавни места.

Аерофобија (авиофобија): интензивен страв од летање, често поради загриженост за несреќи или клаустрофобија во авиони.Трипофобија: интензивен страв од групирани дупки, потенцијално поврзан со еволутивните реакции или аверзија кон кожни болести со слични обрасци.

Побарај совет или насока од Цветанка Бурзевска

Цветанка Бурзеска - фобии

Ако се соочувате со симптоми на фобија, разговорот со професионалец за ментално здравје обично е препорачан следен чекор.  Јас сум овде да ја понудам мојата експертиза и поддршка на оние кои се соочуваат со предизвици поврзани со нивната фобија. Разбирам дека oвие прашања можат да бидат сложени, но бидете сигурни дека не сте сами. Преку гешталт-арт терапија (ГАТ), терапија со изложеност и персонализирани планови за третман, можам да ги водам клиентите да ги разберат основните причини за нивните фобии и да им помогнам да развијат стратегии за справување за постепено намалување на нивните одговори на анксиозност и страв.

Ако сметате дека резонирате со увидите споделени во оваа статија или барате совет во врска со личните граници, пополнете го формуларот подолу.