fbpx

Што кога не знам која е мојата цел во животот?

Кога ќе достигнеме адолесценција, многумина од нас почнуваат да размислуваат – Која е смислата на мојот живот, што треба да правам, која е мојата цел во животот, мојата животна мисија? Првично очекуваме да најдеме некаква глобална или заедничка тема што ни носи чувство на цел, но зборувајќи со другите за тоа, брзо сфаќаме дека тоа не е така. Животот е она што сами си го создаваме. Затоа, предизвикот во наоѓањето на цел на вашиот живот лежи во фактот дека таа е единствена. Ретко се наоѓаат двајца луѓе кои црпат значење од истите работи.

Постојат неколку причини зошто може да се борите да ја идентификувате вашата животна цел. Понекогаш, проблемите во светот изгледаат огромни или се чувствуваме безначајни пред нив. Друго, едноставно сме исцрпени од животните барања и обврски, и не знаеме каде да најдеме енергија за да го следиме она што навистина ни е важно.

Зошто е толку тешко да се избере вашата животна цел

Процесот на дефинирање на целта или смислата на нечиј живот може да биде напорен поради инхерентниот предизвик да се прифати дека смислата на животот е самоодредена наместо предодредена. Некои луѓе се борат со оваа идеја, чувствувајќи дека целите што ги смислуваат не се толку важни како поголемите, космички значења во кои можеби веруваат.

Оваа борба често води до чувство на егзистенцијална празнина и разочарување, при што некои поединци прибегнуваат кон ризично однесување или тенденции кон зависности во обид да ја пополнат празнината. Понатаму, верувањето дека самосоздадените цели се произволни или лажни може да ја еродира мотивацијата и да го попречи извршувањето на личните амбиции и соништа.

Но, има уште еден начин да се погледне на тоа: фокусирање на она што е важно за вас и живеење според сопствените вредности и принципи. На крајот, се работи за прифаќањето дека имате моќ да одлучите што ви е важно и да најдете начин да се справите со сомнежите што може да се појават на патот. Станува збор за живеење живот во кој се чувствувате верни на она што ВИЕ сте, дури и ако се чини дека на универзумот не му е грижа.

Што ја сочинува „целта и смислата“ нa животот? 

Постојат четири главни искуства кои поттикнуваат смисла и цел во животот:

  • Физичка и ментална благосостојба
  • Припадност и препознавање
  • Лично вредни активности
  • Духовна блискост и поврзаност

Физичката и менталната благосостојба не значи само добра грижа за вашето тело – туку и грижа за твојот ум. Ова може да се постигне, делумно, преку техники за намалување на стресот и позитивно размислување и очекувања.

Припадноста и признавањето се однесуваат на чувството дека сме ценети и прифатени, и чувството на блискост со другите.

Личните активности се работи во кои уживате – дали е тоа некое хоби, поминување време со семејството или пријателите… Ова се генерално работи што ги правите каде што целосно сте присутни во моментот и се чувствувате како времето брзо да ви минува.

Духовната блискост и поврзаност постои и ако немате религиозна практика. Додека религијата може да биде дел од духовноста, духовноста оди многу подалеку од религијата. Духовната блискост и поврзаност е чувство дека сите живи суштества во светот се меѓусебно поврзани.

Можеби се прашувате што навистина му дава смисла на вашиот живот. Вистината е дека она што им дава цел и значење на нашите животи се менува со текот на времето. Особено се менува по голем животен настан или загуба. Некое размислување за себе е добар начин да започнете да откривате што навистина ви е важно.

Како да ја откријам мојата цел и смисла во животот?

Ако навистина барате цел во животот, еве неколку предлози кои ќе ви дадат насоки да ја пронајдете.

Чекор 1: Што ве мотивира?

Значи, еден начин да ја пронајдете вашата цел е да се запрашате: на каква болка, неправда или несреќа сте биле сведоци со кои едноставно не можете да живеете? Дали има нешто што те допира толку длабоко? Честопати, моќна цел може да дојде од силна болка.

Чекор 2: Откријте што ви дава енергија. Во кои активности уживате?

Можеш да ја изгориш својата животна цел ако ја следиш на погрешни начини – начини кои повеќе не’ осиромашуваат, отколку што ни даваат енергија. Не е доволно да го знаете проблемот што сакате да го решите – треба внимателно да размислите за начинот на кој сакате да го решите. Разбирањето на она што ве енергизира е од клучно значење за наоѓање на вашата животна цел бидејќи ве насочува кон активности и потфати кои ви носат исполнување и мотивација. Кога се занимавате со задачи што ве енергизираат, чувствувате чувство на ентузијазам, страст и виталност, што може да ве поттикне да се движите напред. Затоа, за да ја пронајдете вашата животна цел, запрашајте се: Што ве енергизира? Прашањето охрабрува саморефлексија за прецизно да одреди кои активности или потфати ве поттикнуваат и придонесуваат позитивно за вашето чувство за цел.

Чекор 4: Кому сакате да му помогнете?

За да ја пронајдете сопствената животна цел, запрашајте се: На кого навистина сакате да му помогнете? Може да биде секој – ученици, студенти, претприемачи, заедници на кои им е потребна помош – зависи од вас да одлучите. Со тоа што ќе откриете кого сте страстни да поддржувате, ќе бидете чекор поблиску до наоѓање на вашата цел и правење вистинска разлика во светот. Со идентификување кому сакате да помогнете, можете да ги приспособите вашите постапки на начин што ќе резонира со вашата цел. Ова не само што ја зголемува вашата ефикасност во создавањето позитивни промени, туку и поттикнува подлабоко чувство на исполнетост и задоволствo од себе. На крајот на краиштата, знаењето на кого сакате да му помогнете ви дава моќ да имате значајно влијание во областите што ви се најважни.

Чекор 5: За што сте спремни да се жртвувате?

Со тоа што се прашувате за што сте подготвени да се жртвувате, вие сте принудени да се соочите со нивото на посветеност и упорност што сте подготвени да ги вложите во вашите напори. Се работи за идентификување на она што навистина ви е важно и спремност да се жртвувате во остварување на тие цели. Оваa саморефлексија може да помогне да се разјаснат вашите приоритети и да се усогласат вашите постапки со вашите вредности, што на крајот ќе ве води кон исполнет живот.

Побарај совет или насока од Нина Тасевска

цел во животот нина тасевска

Преку комбинација на терапевтски техники засновани на докази, емпатично слушање и заедничко поставување цели, тука сум за вас за да ги истражиме вашите вредности, страсти и аспирации. Со разбирање на уникатните околности и личните борби на секој поединец, помагам да ги идентификуваат пречките, да развијат стратегии за справување и да создадат чекори кон  поисполнет и наменски живот. Ако имате какви било прашања или барате насоки за овие прашања, слободно пополнете го формуларот подолу.