fbpx

Развивање самопочит и самодоверба кај децата

Што се подразбира по самодоверба кај децата? Корените на самодовербата се раѓаат или кршат во детството. Раните искуства го обликуваат нашето чувство за себе… Самодовербата се менува како што се менуваат нашите перцепции, но многу е полесно и важно да се развие здрава самодоверба уште во детството отколку да се работи на истата во зрелоста. Иако има многу влијанија во животот на вашето дете – наставници, роднини, пријатели – вие како родител сте најзначајните и сте клучот за да му помогнете на вашето дете да формира здрава и позитивна перцепција за себе.

Важно е родителите да сакаат нивните деца да се чувствуваат добро за себе. Но, понекогаш, постојат две големи погрешни сфаќања кои можат да ги попречат.

Првото погрешно сфаќање е дека луѓето се раѓаат или самоуверени или не.

Всушност, повеќето луѓе се чувствуваат добро за некои работи, а не толку добро за други. На пример, едно дете може да се чувствува одлично во стекнувањето пријатели, но не е толку сигурно за своите спортски вештини.

Не секој е одличен во сè истовремено. Понекогаш, на децата им треба само повеќе вежбање или помош. Ако на детето му недостасува самодоверба, тоа може да значи дека му треба помош да дознае што сака да прави или како да продолжи да се обидува и кога работите стануваат тешки.

Второто погрешно сфаќање е дека самодовербата произлегува првенствено од тоа да се биде исклучителен, умен, талентиран, убав и заслужен…

Повеќето родители сакаат нивните деца да бидат доволно самоуверени и храбри за да се соочат со светот. Тие се обидуваат да ги охрабрат постојано потсетувајќи ги на нивните добри особини – дека се паметни, посебни и убави. Точно е дека со овие позитивни мисли, децата ќе се чувствуваат способни и достојни.

Сепак, овој пристап може да има и контраефект. Со премногу фокусирање на тоа да бидат неверојатни, децата може да се чувствуваат под притисок да ги исполнат високите и нереални стандарди. Можеби мислат дека ќе треба да бидат совршени за да успеат, што може да биде огромен товар. 

Наместо тоа, подобро е да им дадете на децата реален поглед кон светот. Тие треба да знаат дека и возрасните не знаат сè, и дека секој прави грешки. Во реалноста, луѓето се суштества со недостатоци склони кон грешки и сомнежи.

Децата треба да научат дека секој, вклучително и самите тие, имаат „глупави“ (несовршени) моменти. Со признавање и прифаќање на нивните несовршености, тие ќе се чувствуваат полесно да преземаат ризици и да ги следат своите цели. Довербата не е да се биде беспрекорен – туку е прифаќање на несовршеностите и сфаќањето дека и сите други се несовршени.

Како родителите можат да му помогнат на своето дете да изгради самодоверба

Да се биде свесен за тоа колку се моќни нашите зборови кога разговараме со децата е навистина важно за да им помогнеме да се чувствуваат самоуверено. Честопати и мали зборови ги рануваат децата или обратно, ги зајакнуваат нивните соништа.

Еве неколку начини како да им помогнете на децата да се чувствуваат посигурни:
 • Слушајте ги и признајте ги мислите и чувствата на вашето дете
 • Обезбедете им простор да се обидуваат, да преземаат ризици, да прават избори и да решаваат проблеми.
 • Охрабрете ги да прават работи во кои уживаат и помогнете им да најдат начини да учат и да растат во тие области. Одразете ги нивните силни страни и таленти. Кога ќе забележите нешто во што се добри, кажете им.
 • Дајте им охрабрување. Кога децата пробуваат нови работи, им треба некој да ги бодри.
 • Верувајте им. Покажете му на вашето дете дека верувате во неговите способности. На пример, дозволете му да ви помага во кујната кога спремате ручек или вечера, На овој начин ќе се почувствуваат сигурни и способни.
 • Дајте им шанса на децата да ги покажат своите вештини, без разлика дали тоа е пеење или решавање загатки. Ова им помага да се почувствуваат горди на она што можат да го прават.
 • Научете ги да ги гледаат неуспесите како шанси за учење и раст, а не како работи што ги спречуваат. На овој начин, ќе се чувствуваат добро за себе без разлика на исходот.
 • Пофалете ги за тоа што се, не само за она што го прават. Наместо да се фокусирате само на нивните достигнувања, нека знаат дека ги цените и затоа што се љубезни, паметни и способни.
 • Бидете сигурни во себе. Децата учат од возрасните околу нив, па покажете им ја и вашата самодоверба.
Не е секогаш лесно да им се пресенат на децата сите правилни работи. Потребен е труд и внимателност. Но, некои едноставни работи ја поткопуваат самодовербата на детето. Избегнувајте го следново:
 • Остра критика и деградирање
 • Постојано испрашување
 • Пофалби исклучиво за дејствиа (а не за нив)
 • Обесхрабрувачко истражување
 • Споредување со други деца

Побарај совет или насока од Марија Трајковски

самодоверба кај децата марија трајковски

Јас сум тука да ви помогнам да се чувствувате подобро за себе и да се справите со проблемите со самодовербата. Создавам безбеден простор за клиентите да зборуваат за своите мисли и чувства. Заедно, откриваме што ве кочи и изнаоѓаме начини да се надминат предизвиците. 

Мојата цел е да им дадам на клиентите алатки кои им се потребни за да се чувствуваат посилни и посигурни во нивните животи. Ако имате какви било прашања, дилеми или сакате да разговарате повеќе, само пополнете го формуларот подолу.