fbpx

Адолесцентна криза – зошто на психолог?

Адолесценцијата е период на транзиција помеѓу детството и зрелоста. Вклучува некои големи промени – во телото и начинот на кој една млада личност се однесува кон другите. Поради тоа, лесно може да се појави она што го нарекуваме – адолесцентна криза.

Многуте физички, сексуални, когнитивни, социјални и емоционални промени што се случуваат во ова време може да донесат конфликтни ситуации и анксиозност и за децата и за нивните семејства. Разбирањето што може да се очекува во различни фази од адолесценцијата може да промовира здрав развој во текот на адолесценцијата и во раната зрелост.

Тинејџерите можат да доживеат кризи. Адолесценцијата е трауматично време. Родителите може да се чувствуваат збунети и фрустрирани во комуникацијата со тинејџерот. Родителите може да не се согласат и да се расправаат за тоа што треба да се направи, со што ќе им се изгуби кредибилитетот. Сепак, понекогаш родителите може да почувствуваат потреба да побараат помош од професионалци за ментално здравје. Училиштата може да се обидат да помогнат, но може да го обвинат ученикот, кој на крајот ќе се откаже ако смета дека училиштето е здодевно, без надзор или без разбирање за него. Не ретко адолесцентот може да избере погрешен начин на бегство од семејството кое “не го разбира“ наоѓајќи друштво на пријатели кои имаат пристап до дрога, цигари и така натаму.

Криза на идентитетот: најзначајна карактеристика за адолесценција

Може да биде потребно многу време за професионалец за ментално здравје да ја добие довербата на еден тинејџер. По неколку сесии, многу тинејџери не сакаат да се вратат на „терапијата“ бидејќи „не помага“. Или, тие едноставно можат да одбијат да престанат да го прават она што го прават во моментот. Понекогаш симптомите што ги покажува тинејџерот може да исчезнат кога првпат ќе почне да посетува советник, но на крајот може да се појават повторно, како што се намалување на училишниот успех, останување доцна, спиење цел ден, проблеми со законот…

Потребна е упорност и родителите сами да се потсетуваат дека и тие некогаш поминале низ истата развојна фаза. Професионалната поддршка, следење и навремена интервенција се потребни, затоа што постојат техники и инструменти кои можат да го откријат и она што адолесцентот не сака да го каже, а е значајно навреме да се открие. Грижете се за иднината на вашиот адолесцент.

__________________

Оваа статија  е објавена како блог и на нејзината веб-страна.

Побарај совет или насока од Билјана Стојановска

Адолесцентна криза Билјана Стојановска

Јас сум тука да ви помогнам да ги прифатите вашите чувства и да ја зголемите вашата самодоверба со суштинско познавање на внатрешното себе и вашата реалност. Ако се чувствувате заробени во вашата болка, не треба сами да се справувате со тоа. Доколку имате прашања или ви треба насока, слободно контактирајте ме со пополнување на формуларот подолу.