fbpx

Навигација во светот на хипохондрија: симптоми, причини и третман

Хипохондрија, исто така позната како здравствена анксиозност, е состојба на ментално здравје што се карактеризира со прекумерен и постојан страв и загриженост за сериозна здравствена состојба и покрај тоа што личноста  добила лекарско уверување дека ја нема оваа состојба. Луѓето со хипохондрија се преокупирани со верувањето дека имаат или ќе развијат сериозна болест. Ваквиот страв од сериозна здравствена состојба го троши нивниот секојдневен живот.

Разбирање на хипохондријата

Механизмот зад хипохондријата не е целосно разбран, но неколку теории се предложени за да се објасни нејзиниот развој.

Една теорија сугерира дека хипохондријата може да биде поврзана со нерамнотежа во мозочните невротрансмитери. Нерамнотежата на овие невротрансмитери може да предизвика лицето да стане премногу чувствително на физички сензации и погрешно да ги протолкува нормалните телесни сензации како знаци на сериозна болест.

Друга теорија е дека хипохондријата може да биде поврзана со минатите искуства на една личност со болест. Оние кои имале сериозна здравствена состојба или имале близок член на семејството кој страдал од сериозна болест може да имаат поголема веројатност да развијат хипохондрија.

Понатаму, некои студии сугерираат дека хипохондријата може да биде поврзана со особини на личноста како што се перфекционизмот и потребата за контрола. Луѓето кои ги имаат овие особини може да се фокусираат на своето здравје и претерано да се грижат за развој на сериозна болест.

Препознавање на симптомите на хипохондрија

Симптомите на хипохондрија може да бидат сериозни и да го нарушат секојдневниот живот на една личност. Некои вообичаени симптоми вклучуваат:

  • Постојана и прекумерна грижа за сериозна болест
  • Прекумерна и повторлива проверка на телото за знаци на болест
  • Барање честа медицинска помош и уверување од здравствените работници
  • Избегнување на луѓе и активности поради страв од разболување
  • Тешкотии со концентрирање и спиење поради грижа за здравјето

Дијагнозата на хипохондрија може да биде предизвикувачка, бидејќи симптомите се слични на оние на многу физички медицински состојби. Психолог ќе изврши темелна евалуација, вклучувајќи детална медицинска историја и физички преглед, за да отфрли какви било основни медицински состојби. Професионалецот исто така ќе го праша лицето за неговите симптоми, вклучувајќи го времетраењето и зачестеноста на грижата за болеста.

Како да се лекува?

Третманот за хипохондрија е типично комбинација од терапија и лекови. Когнитивно-бихејвиоралната терапија (КБТ) е ефикасна терапија за хипохондрија. КБТ им помага на поединците да ги идентификуваат и оспорат негативните мисловни обрасци и однесувања поврзани со нивното здравје. Антидепресивните лекови, како што се селективните инхибитори за повторно земање на серотонин (SSRIs), исто така може да бидат ефикасни во намалувањето на анксиозноста и грижата за болеста.

Покрај терапијата и лековите, одредени вежби исто така може да помогнат да се минимизираат симптомите на хипохондрија. Овие вежби вклучуваат медитација, прогресивна мускулна релаксација, јога, редовни физички вежби и длабоко дишење. Важно е да се користат овие вежби како комплементарни техники и да се продолжи со барање професионална медицинска нега за управување со хипохондријата.

Како заклучок, хипохондријата е сериозна состојба на ментално здравје која влијае на секојдневниот живот и благосостојбата на една личност. Иако точниот механизам зад хипохондријата не е целосно разбран, комбинацијата на терапија и лекови може да биде ефикасна. Ако искусувате симптоми на хипохондрија, важно е да побарате помош од професионалец за ментално здравје.

Анонимно побарај совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење или совет со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.