fbpx

Разбирање на предменструалниот синдром (ПМС) и предменструалното дисфорично нарушување (ПМДД): Интегративен пристап кон исцелување

Предменструалниот синдром (ПМС) и предменструалното дисфорично нарушување (ПМДД) се две состојби кои влијаат на многу жени во репродуктивна возраст. Иако и двете состојби се поврзани со менструалниот циклус, тие се разликуваат по нивната тежина и симптоми. Разбирањето на уникатните искуства на секоја жена и нивниот индивидуален контекст е важно за решавање на ПМС и ПМДД. Оваа статија ќе ги истражи симптомите, причините и третманите за ПМС и ПМДД од интегративен пристап.

Разбирање на ПМС

ПМС е состојба кај жените во текот на нивните репродуктивни години. Тоа се однесува на низа физички и емоционални симптоми кои се јавуваат пред менструацијата и обично исчезнуваат откако ќе започне менструацијата. Симптомите може да вклучуваат надуеност, осетливост на градите, замор, главоболки, промени во расположението и раздразливост. Иако точната причина за ПМС е непозната, се смета дека хормоналните промени за време на менструалниот циклус играат улога.

Важно е да се признае дека ПМС може многу да се разликува во своето влијание врз животот на жената. На пример, една жена може да доживее благи физички симптоми. Друга може да доживее тешки емоционални симптоми кои го попречуваат нејзиното секојдневно функционирање. Интегративниот пристап за лекување на ПМС би вклучувал разбирање на уникатните искуства и потреби на секоја жена и соодветно приспособување на третманот.

Разбирање на ПМДД

ПМДД е потешка форма на ПМС што влијае на приближно 5% од жените. Симптомите на ПМДД се слични на оние на ПМС, но се потешки. Тие можат значително да влијаат на квалитетот на животот на жената. Покрај физичките симптоми, ПМДД може да предизвика значителни емоционални и психолошки симптоми, како што се депресија, анксиозност и раздразливост. Овие симптоми може да ја попречат способноста на жената да функционира на работа или дома.

Важно е да се признае емоционалното и психолошкото влијание на ПМДД. Жените со ПМДД може да се чувствуваат како да не се разбрани кога нивните симптоми се отфрлени или минимизирани. Интегративен пристап за лекување на ПМДД би вклучувал потврдување и решавање на емоционалните, психолошките симптоми, како и на физичките симптоми.

Опции за третман

И ПМС и ПМДД може да се управуваат со промени во животниот стил. Овие промени можат да бидат редовно вежбање, техники за намалување на стресот и здрава исхрана. 

Интегративниот пристап кон третманот би вклучувал разгледување на целото лице и неговиот индивидуален контекст. На пример, жена која се бори со депресија како симптом на ПМДД може да има корист од лекови и од психотерапија. Дополнително, решавањето на основните медицински состојби, како што се дисфункција на тироидната жлезда или недостаток на хранливи материи, исто така може да ги подобри симптомите на ПМС и ПМДД.

Алтернативните терапии, како што се акупунктурата, хербалните додатоци и терапијата со масажа може да бидат корисни за управување со симптомите. Сепак, важно е да се напомене дека алтернативните терапии треба да се користат заедно со конвенционалните третмани и под водство на квалификуван здравствен работник.

Методите на психолошко исцелување можат да играат важна улога во третманот на ПМС и ПМДД. Терапијата може да им помогне на жените да ги истражат и разберат основните емоционални и психолошки фактори кои можат да придонесат за нивните симптоми, како што се стресот, анксиозноста или траумата од минатото.

Видови на терапија кои може да бидат корисни за управување со ПМС и ПМДД

  • Гешталт психотерапијата користи повеќе техники за телесна свесност. Овие техники во комбинација со техники за свесно дишење, помагаат во ослободување на блокираната енергија од телото, често манифестирана како болка или симптоми на депресија и анксиозност кои се чести во ПМС и ПМДД. Гешталт психотерапијата секогаш го зема во предвид и контекстот, пошироката слика. Се фокусира на полето во кое се наоѓа личноста, што посредно може да помогне во освестување, промена и развивање на самоподдршката, преку освестување на потребите во сегашноста, свесност за доживувањата  и свесност на личноста за нејзиниот начин на функционирање во секој нов момент. 
  • Соматските или терапии базирани на телото, исто така, може да бидат корисни за управување со симптомите на ПМС и ПМДД. Овие терапии се фокусираат на врската ум-тело и можат да им помогнат на поединците да развијат поголема свесност и контрола врз нивните физички и емоционални одговори.
  • Интерперсонална терапија (ИПТ). ИПТ се фокусира на подобрување на комуникацијата и меѓучовечките односи. Ова може да биде корисно за жените кои имаат проблеми во врската или конфликт како резултат на нивните симптоми.
Интегративен пристап

Интегративниот пристап вклучува фокус на телото, мислите и емоциите. Па така, потребна е исхрана богата со: магнезиум, Б6, Цинк, Витамин Е, масло од кантарион. Доколку е потребно може да се вклучат и суплементи. Дополнително, масажа и ароматерапија и се она што може да доведе до мускулна релаксација и емотивен мир може да биде корисно во менаџирање на промените кои се резултат на одговор на промената на хормоните. Кофеинот, тутунот, стресот и лоша хигиена на сонот, како и кај многу други состојби, можат само да ја влошат ситуацијата. Некогаш е потребно и вклучување на медикаментозна терапија, најчесто антидепресиви. Сепак, оваа терапија се користи доколку се утврди дека депресивното расположение не е директно и единствено поврзано со ПМС и ПМДД.

Со решавање на физичките, емоционалните и психолошките аспекти на овие состојби, жените можат да развијат посеопфатен пристап кон лекувањето и да го подобрат квалитетот на нивниот живот.

Решавање на стигмата и зајакнување на жените

Стигмата околу ПМС и ПМДД може да им отежне на жените да бараат помош или да се чувствуваат разбрано. Ова може да доведе до чувство на срам, вина или несоодветност. Интегративниот пристап кон третманот треба да вклучува признавање и справување со стигмата околу овие состојби.

Зајакнувањето на жените со знаење и алатки за управување со нивните симптоми е исто така важен дел од интегративниот пристап. Жените можат да имаат корист од разбирањето на нивниот менструален циклус и следењето на нивните симптоми за да ги идентификуваат моделите и предизвикувачите. Ова може да им помогне на жените да ги предвидат и поефикасно да управуваат со симптомите.

Заклучок

ПМС и ПМДД се сложени состојби кои бараат сеопфатен, индивидуализиран пристап кон лекувањето. Интегративен пристап кој ги зема предвид физичките, емоционалните и психолошките аспекти на искуството на секоја жена може да помогне ефикасно да се управуваат симптомите и да се подобри квалитетот на животот. Со решавање на стигмата и зајакнување на жените со знаење и алатки, можеме да работиме кон похолистички и сочувствителен пристап кон лекувањето.