fbpx

Како да се справите со неверство

Во секоја врска постојат правила кои (намерно или не) често се прекршуваат, посебно во долготрајните врски. Но, додека некои престапи може да се тривијални и лесно да се простат и забораваат, оние кои вклучуваат предавство може да имаат значителни ефекти врз врската. Неверството вообичаено се смета за една од најлошите работи што може да се случат во врската, што често доведува до раскинување на парот. Може да ве натера да го преиспитате вашето минато, иднина, па дури и сопствениот идентитет. 

Кога партнерот ве изневерува со некој друг, тешко е да се помирите со она што се случило и имате безброј прашања.

Сепак, важно е да се признае дека не сите прашања што ви се вртат во главата ќе имаат одговор. Откривањето на вистината за состојбата на вашата врска веројатно ќе бара значително време и неизбежно ќе влијае на вашите емоции. 

Како да се разбере неверство во врска

Кога ќе се открие неверството се чини дека веднаш е јасно зошто тоа се случило: неверниот партнер се смета за злобен, намерно суров, претерано воден од сексуалните желби, целосно негрижлив и генерално лоша личност. Тешко е да се оспорат овие моќни и општествено прифатени претпоставки за време на еден од емотивно најсуровите моменти во љубовта.

Штетата која неверството ја предизвикува кај изневерениот партнер е само еден дел од приказната. Ако навистина сакаме да го разбереме овој чин кој постои од кога постои бракот, треба да го разгледаме од сите страни. Наместо да обрнеме внимание само на траумата која се доживува, треба да се свртиме и кон значењето и мотивите за влегување во афера. Колку и да звучи чудно, неверството може многу да не научи за врската или бракот – за нашите очекувања, за личните и културолошките ставови за љубовта, за страста и посветеноста.

Причини за неверство

Неверството се случува и во добрите и во лошите бракови или врски. Се случува дури и во отворените врски кога ќе се прекршат одредените правила.

Неверството не секогаш е во корелација со брачната дисфункција. Да, во поголем дел од случаите аферата е компензација за некој недостаток во врската кој произлегува од неразрешени конфликти, недостаток на секс, осаменост, прекин во комуникацијата, копнеж за новина и возбуда или повторувачки расправии на иста тема.

Но исто така причина може да биде и лична несигурност или едноставно партнерот да е нарцистична личност која изневерува само затоа што може.

Разбирањето на основните причини обезбедува подлабока свест за сложеноста на неверството. Многу партнери после неверството имаат длабок и искрен разговор каков што немале со години. Многу е важно за време на овој разговор наместо да се поставуваат прашања кои само ќе ја зголемат болката, како на пример: „Каде се гледавте?”, „Колку често?”, „Дали тој/таа е подобар/подобра во кревет од мене?”, да се постават прашања чии одговори би можеле да ја подобрат врската или да помогнат да се разбере партнерот. На пример: „Кои потреби си ги задоволуваше со изневерувањето?“ „Какво значење имаше оваа афера за тебе?“, „Кои искуства не можеше да ги стекнеш со мене а ги стекна за време на аферата?“, „Како се чувствуваше кога се врати дома?“, „Што е она што го цениш во нашата врска?“ „Дали ти е мило што ја заврши аферата?“.

Секое неверство ја редефинира врската и секој пар одлучува на кој начин ќе дозволи да се редефинира.

Побарај дополнителен совет или насока од Верица Бакулеска

Пополнете го формуларот подолу за да се поврзете со мене. Јас сум тука да ве поддржувам на секој чекор од патот.

Емоционални ефекти од неверство во врска

Неверството може да предизвика несигурност и проблеми со менталното здравје кај двајцата партнери. Кај изневерениот партнер може да се појави: вознемиреност, анксиозност, депресија, намалена самодоверба, проблеми со спиење, ПТСН, слаби работни перформанси и ризично однесување.

Кај партнерот кој го извршил неверството, исто така може да се појави анксиозност и депресија, но и силно чувство на вина.

Во овој дел, сакам да ги разгледаме најчестите ефекти.

Чувство на предавство и недоверба.

Неверството нанесува длабока рана, потресувајќи ја самата основа на довербата во врската. Изневерениот партнер често доживува бурен опсег на емоции, вклучувајќи гнев, повреденост, предавство и сомнеж во себе. Обновувањето на довербата е тежок процес, кој бара трпение, разбирање и постојан напор од двајцата партнери.

Намалена самодоверба и срам

При вакви ситуации, самодовербата се намалува а се зголемува чувството на срам. Изневерениот партнер знае да се запраша : „Што има другата личност а јас не?“, „Зошто партнерот ме замени со друг/а?“. Колку подолго партнерот си ги поставува ваквите прашања, толку повеќе ќе се чувствува недоволно и несакано, што секако ја намалува самодовербата.

Од друга страна, кај партнерот кој изневерувал на самодовербата влијаат чувствата на длабок срам но и страв од осудување од страна на семејството и пријателите. 

Се прашува што му се зборува „зад грб“ и како ќе се соочи со неговите блиски ако вистината биде откриена.

Вината се појавува и кај партнерот кој го извршил неверството но и кај оној кој е изневерен. Изневерените партнери често знаат да се запрашаат: „Дали мојот партнер ќе ме изневереше ако некои работи ги направев поинаку”? 

Чувство на загуба и потреба за тагување

Изневерениот партнер се соочува со повеќекратни загуби:

  • Губење на идејата за нивниот брак/партнерство
  • Можно губење на личноста со која биле во врска
  • Губење на нивните соништа за иднината
  • Губење на емоционална безбедност
  • Губење на доверба и самодоверба
  • Губење на надежта за нивниот брак/партнерство и/или заедничка иднина

Тагата е нормална реакција на загуба, а тагувањето е исцелително за оној кој ја доживеал загубата. За жал, тагувањето не е линеарен процес. Некогаш може да изгледа дека личноста дошла до последната фаза на тагување – фазата на прифаќање, па некој тригер повторно да и ги предизвика чувствата на гнев и лутина. За вистински да се истагуваат погореспоменатите загуби е потребно доста време.

Обновување на довербата и односите

Отворена комуникација

Ефективната и сочувствителна комуникација е основата на закрепнување после неверство. Создавањето безбеден простор каде и двајцата партнери ќе можат отворено да ги изразат своите чувства, грижи и потреби е најважно. Активното слушање, емпатијата и неосудувачкиот дијалог го отвораат патот за обнова на емоционалната врска.

Личен раст

Неверството може да послужи како катализатор за личен раст и саморефлексија. И двајцата партнери имаат можност да ги истражат нивните индивидуални потреби, ранливости и модели на однесување кои можеби придонеле за распаѓање на врската.

Ова интроспективно патување овозможува личен развој, создавајќи цврста основа за поздраво идно партнерство.

Психолошка помош при неверство

Во ваква ситуација, психологот може да помогне при:

Подобрување на комуникацијата:

Кога партнерите се обидуваат да останат во врска по афера, постои зголемен ризик од расправии и напнатост кои можат да произлезат од нови несигурности. 

Разговор со психолог или психотерапевт може да помогне да се развијат нови методи за справување и поефективен начин за комуникација.

Истражување на причината за неверство

Психологот може да ви помогне да истражите што довело до аферата и да ги разберете причините за тоа.

Прифаќање на реалноста

Ова може да биде многу тешко, особено за клиентите кои никогаш не се сомневале во верноста на партнерот. Задачата на психологот е да му помогне на клиентот да ја прифати реалноста и да продолжи со својот живот со или без партнерот.

Градење на поцврст систем на поддршка

Психологот може да му помогне на клиентот да изгради здрав систем на поддршка, составен од блиски луѓе кои го прифаќаат и не го осудуваат.

Интегрирање на гешталт пристапи

Зголемување на свест

Гешталт пристапите нудат моќна рамка за исцелување по неверство. Со негување зголемена свесност за сегашниот момент, клиентите можат да ги истражат емоциите и сензациите што се појавуваат кај нив и кај нивните партнери. Оваа продлабочена свесност им овозможува на партнерите да стекнат длабоки увиди во нивните внатрешни искуства и влијанието на нивните постапки врз нивните сакани.

Прифаќање на автентичноста

Гешталт советувањето ги охрабрува поединците да го прифатат своето вистинско јас, преземајќи одговорност за своите постапки и емоции додека негуваат отворени и искрени врски со нивните партнери.

Експериментирање и интеграција

Во контекст на неверството, гешталт терапијата обезбедува безбеден простор за клиентите да експериментираат со различни решенија за предизвиците во врската. 

Со истражување на нивните граници, стилови на контакт и телесни процеси, клиентите можат да развијат нови начини на поврзување со нивните партнери и со самите себе, поттикнувајќи раст и трансформација.

Нормално е да се чувствувате преоптоварени, несигурни и исплашени за иднината на вашата врска кога сте искусиле неверство. Сепак, важно е да се запамети дека заздравувањето и обновата на довербата е процес кој бара време, напор и посветеност од двајцата партнери. Ова патувањето може да има свои подеми и падови, но со посветеност, можете да се движите низ предизвиците и да излезете посилни од порано.

Побарај дополнителен совет или насока од Верица Бакулеска

Како да се справите со неверство верица бакулеска

Како гешталт психотерапевт под супервизија, нудам искуство и експертиза за да им помогнам на клиентите кои се справуваат со неверството во односите. 

Разбирам дека соочувањето со неверството може да биде огромно и емоционално вознемирувачко искуство, и тука сум да понудам поддршка во безбеден простор.

За мене е важно да се чувствувате слушнато, разбрано и поддржано во текот на целиот процес. Преку отворена комуникација, ќе го истражиме влијанието на неверството врз вас и врз вашиот партнер, нудејќи алатки и стратегии за поттикнување и зајакнување на  емоционална врска.

Мојата цел е да ве поттикнам да донесувате одлуки и избори кои се усогласени со вашите вредности и аспирации. Заедно, ќе истражуваме можни решенија, ќе експериментираме со нови начини на поврзување. Ќе работиме на создавање поздрава и поисполнета иднина за вашата врска.

Пополнете го формуларот подолу за да се поврзете со мене. Јас сум тука да ве поддржувам на секој чекор од патот.