fbpx

Што кога вашиот партнер има избегнувачки стил на поврзување?

Многумина од нас луѓето кои „избегнуваат“ ги сметаме за привлечни. Тие имаат одредена привлечност бидејќи се мистериозни, тивки и секогаш изгледаат малку далечни. Ни даваат впечаток дека нудат интимност и поврзаност, но од друга страна се постојано дистанцирани, без разлика колку долго сме со нив. Ако сте во врска со ваков парнер ќе се соочите со одредени предизвици. Личностите со избегнувачки стил во врската се експерти за избегнување на непожелните емоции и очекувања на другите. Често знаат да потенцираат дека не се далечни или ладни, туку се зафатени и помалку склони кон сентименталности. Некогаш знаат и да ја префрлаат вината на партнерот, означувајќи го како слаб или наметлив.

Како што поминува времето, може да почнете да се чувствувате несигурни и да ги преиспитувате неговите/нејзините чувства кон вас. Можеби ќе се прашувате дали навистина се грижи за вас, и зошто никогаш не презема иницијатива да подаде рака. Овие прашања можат да ви предизвикаат лутина која ќе води до обвинување на партнерот за немарност, себичност, па дури и предавство. Обидите за соочување со него обично не успеваат. 

Какви се личностите кои имаат избегнувачки стил на поврзување?

Доколку сте во врска со ваква личност треба да бидете свесни дека под нивната навидум силна надворешност се крие стравот. Нивното емоционално одвојување произлегува од длабокиот страв од ранливост, предавство и напуштање. 

Стравот и емоционалната одбрана веројатно имаат корени од комплексното искуство на минатото. Можеби биле длабоко повредени од некој од кој зависеле кога биле беспомошни и како резултат на тоа развиле емоционална бариера. Значи, нивната оддалеченост генерално не е затоа што не им е грижа, туку затоа што љубезноста и вистинската грижа им се непознати. Вешто ја саботираат блискоста бидејќи им недостига искуство со сигурна љубов и се обидуваат да си докажат дека вистинска љубов не постои и дека не пропуштиле многу.

Тенденциите за избегнувачки стил (avoidant attachment) може да се развијат поради фактори како што се: раните лоши искуства со поврзување, трауматични настани, запоставеност или страв да се покаже ранливост. Лицата со избегнувачки стил на поврзување научиле да ја минимизираат емоционалната зависност и да се дистанцираат од другите како заштитна мерка. Ова не е свесен избор, туку механизам за справување што се развил со текот на времето.

При стресни ситуации, или доколку партнерот се потруди да им го посочи проблемот кој го имаат, неретко стануваат дефанзивни, одбегнуваат да разговараат на таа тема, одбегнуваат физички контакт а често се склони и на црно бело размислување ( пр. Значи ако се однесувам вака јас сум лошиот?… ) 

Ова ја попречува нивната способност да создаваат и одржуваат интимни врски.

Побарај дополнителен совет или насока од Верица Бакулеска

Што кога сте во врска со личност која има избегнувачки стил?

Нашите романтични врски бараат од нас да бидеме емотивно присутни и да можеме да ја балансираме меѓузависноста со автономијата. Ако сме посигурно поврзани, имаме тенденција да покажуваме здрава рамнотежа помеѓу времето поминато со себе и времето поминато со нашиот партнер.

Меѓутоа, за партнер кој повеќе избегнува, постои нерамнотежа што повеќе се навалува кон екстремна независност. Многумина кои имаат партнер со избегнувачки стил на приврзаност често посочуваат дека се чувствуваат како нивниот партнер да е настрана, далечен или бесчувствителен.

Проблемите со поврзувањето кои ги имаат овие лица влијаат и врз партнерот и врз динамиката на врската. Разбирањето на проблемот на вашиот партнер може да ви помогне полесно да се движите низ предизвиците.

Емоционално дистанцирање и повлекување

Личностите кои избегнуваат ја ценат независноста, што може да резултира со емоционална дистанца и повлекување во врската. Тие може да имаат тешкотии да ги изразат своите емоции или да се чувствуваат непријатно од емоционална интимност. Како резултат на тоа, може да почувствувате недостатокот на поврзаност и да ви биде предизвик да воспоставите длабока емотивна врска со вашиот партнер.

Страв од интимност и ранливост

Лицата кои избегнуваат често имаат страв од интимност и ранливост поради повреди од минатото или желба да ја задржат својата независност. Можеби имаат развиено одбранбени механизми што им отежнуваат да се отворат и да ги споделат своите најдлабоки мисли и чувства. Ова може да доведе до фрустрација и чувство на отфрлање за нивниот партнер. 

Измешани сигнали и амбивалентност

Партнерите кои избегнуваат можат да покажат мешани сигнали и амбивалентно однесување. Ова значи дека имаат тенденција наизменично да покажуваат блискост и емоционална дистанца, оставајќи го нивниот партнер збунет и несигурен за стабилноста на врската. Оваа недоследност може да создаде вознемиреност и несигурност.

Недоверба

Поради стравот од интимност, на лицата кои избегнуваат може да им биде предизвик целосно да им веруваат на своите партнери. Тешко им е да побараат поддршка или да им веруваат на другите. Како резултат на тоа, може да чувствувате постојана потреба да ја докажете својата посветеност, што ќе доведе до несигурност и нестабилност во врската.

Тешкотии во комуникацијата и решавање на конфликти

Партнерите кои избегнуваат имаат тешкотии да ги изразат нивните потреби и да се справат со конфликтите во врската. Тие избегнуваат конфронтација и емоционално се дистанцираат за време на несогласувања, што создава предизвик да се решат проблемите и да се најдат заеднички решенија. Ова може да доведе до прекин на комуникацијата и до повторливи, нерешени конфликти.

Емоционална фрустрација: Ако сте во врска со овој тип на луѓе, можно е да почнете да се чувствувате несигурно, осамено и фрустрирано поради недостатокот на емоционална достапност и реакција. Партнерите на лицата кои имаат избегнувачки стил копнеат за поголема поврзаност.

Како да се справите со избегнувачкиот стил на поврзување?

Врската со партнер кој избегнува бара трпение, разбирање и отворена комуникација.

Поттикнете отворена и неосудувачка комуникација: Создадете безбеден простор каде и двајцата партнери ќе можат да ги изразат своите мисли и чувства без страв од осудување или критика. Охрабрете го вашиот партнер да ги сподели своите грижи и емоции.

Почитувајте ја потребата за простор и автономија: Партнерите кои избегнуваат некогаш ја ценат својата независност, па затоа е од клучно значење да ги почитувате нивните граници и да им дозволите време за себе кога е потребно. Ваквата рамнотежа помеѓу блискоста и просторот за себе може да им помогне да ги ублажат нивните стравови.

Градете доверба постепено: Довербата е од суштинско значење во секоја врска. Работете заедно за да воспоставите доверба. Бидете трпеливи додека вашиот партнер учи да верува и да се отвора.

Побарајте професионална поддршка: Размислете за индивидуална терапија и за себе и за вашиот партнер за да ги решите основните проблеми со приврзаноста, да развиете самосвест и да научите поздрави модели на поврзување. Терапијата во пар, исто така, може да биде корисна за подобрување на комуникацијата, решавање на конфликтите и градење на сигурен стил на поврзување.

За да се ослободите од циклусот на обвинување и контра-обвинување, од суштинско значење е да се решат основните стравови во врската. Наместо да реагирате со паника или негирање, важно е да се создаде чувство на сигурност за двајцата партнери, особено за оној кој смета дека емоционалноста е застрашувачка. Наместо да го казнувате повлекувањето на партнерот, потребно е да ги препознаете вашите сличности со него и да ги испитате сопствените стравови од интимност. Дали и вие можеби се плашите од блискост? Со истражување на вашите причини за избор на далечна фигура наместо потопол и подостапен партнер, ќе почнете да ги разбирате вашите сопствени мотиви и желби. Оваа интроспекција помага да се сфати дека стравот од блискост некогаш постои кај двете страни. Признавањето и разговорот за взаемните стравови ќе ви помогне  да се поддржите еден со друг и заедно да се соочите со ризиците од љубовта. 

Сепак, земете во предвид дека и покрај сите тешкотии што можеби ги доживува, личниот раст и развој на партнерот се негова одговорност. Ако партнерот не покажува желба за промена и врската станува се повознемирувачка или нездрава, можеби ќе биде неопходно повторно да се процени дали е вистинската за вас на подолг рок. Запомнете, секогаш е важно да се даде приоритет на сопствената благосостојба и емоционалните потреби.

Побарај дополнителен совет или насока од Верица Бакулеска

Верица Бакулевска избегнувачки стил

Преку индивидуални тераписки сесии, обезбедувам професионална и поддржувачка средина каде што клиентите можат да ја истражат сложеноста на нивната ситуација. Помагам да ја развијат самосвеста и да добијат увид во влијанието на стилот на приврзаност на нивниот партнер врз нивната врска. Заедно, работиме на подобрување на комуникациските вештини, поставување и одржување на здрави граници и поттикнување доверба и интимност. Признавам дека ова патување може да биде предизвик, но ве уверувам дека моите насоки можат да ви помогнат да се движите низ овие потешкотии. Ако имате прашања одвојте малку време за да го пополните формуларот подолу. Јас сум тука да ви помогнам да создадете поздрава и поисполнета врска.