fbpx

Емоционална болка при процесот на психотерапија

Психотерапијата е терапевтски процес дизајниран да ги истражи емоциите и комплексноста на човековиот ум. Впуштајќи се во овој процес, клиентите ги отвараат нивните најдлабоки мисли и чувства а тоа речиси секогаш носи и одредена емоционална болка. Причини за оваа болка може да бидат: оживување на трауми од минатото, нерешени конфликти или “откопување” на длабоко закопаните емоции. Во оваа статија ќе се насочам на тема за која ретко се зборува, а тоа е сложеноста на емоционалната болка за време на процесот на психотерапија, нејзиното значење и можностите за раст и развој кои истата ги нуди.

Разбирање на емоционалната болка

Емоционалната болка во психотерапијата може да служи како водич, посочувајќи на области од животот на клиентот каде што може да се кријат „закопани рани“, нерешени конфликти или неистражени емоции. 

Болните чувства кои се појавуваат за време на психотерапевтскиот процес, ги поттикнуваат клиентите да се вклучат во длабока саморефлексија. 

Ова интроспективно патување им овозможува на клиентите да ги откријат слоевите на нивните емоции, стекнувајќи увид во нивните верувања, стравови и модели на однесување.

Корените на болните чувства често се наоѓаат во минатите искуства, трауми или врски.

Во процесот на психотерапијата, на клиентите им се обезбедува безбеден и поддржувачки простор за повторно да ги истражат овие спомени, со цел да ја разберат и обработат болката, а на крај и да се ослободат од неа. 

Преку соочување со минатото, клиентите можат да се ослободат од емоционалните товари што долго ги носат.

Трансформативната моќ на емоционалната болка

Спротивно на негативните конотации, емоционалната болка во психотерапијата не е пречка, туку катализатор за промена. Таа служи како основа за самосвест и раст. Со соочување и обработка на болните емоции, клиентите можат да се ослободат од притисокот на нерешените прашања, отворајќи го патот кон заздравување и трансформација.

Откривање на самоподдршка

Емоционалната болка може да се гледа и како можност да се развие самоподдршка.

Во рамките на терапевтскиот однос, клиентите се охрабруваат да ги истражат нивните внатрешни снаги и механизми за справување.

Со навигација на емоционалната болка, постепено учиме како да се потпираме на сопствените ресурси и силни страни. Оваа новооткриена самоподдршка не само што помага во управувањето со емоционалната болка, туку исто така значи и подобрена емоционална благосостојба надвор од канцеларијата на психотерапевтот.

За крај, замислете дека веќе некое време имате длабока рана на ногата, која никако целосно да исчезне. На површинско ниво кожата е зарасната, но под површината раната е сеуште присутна. Иако успевате со куцање да ги завршите вашите редовни активности, не можете слободно да функционирате со таа нога. И секогаш кога шетате наоколу, внимавате да не ја удрите од страв да не почувствувате болка.

Кога конечно ќе одлучите да одите кај вашиот лекар за тоа, лекарот ќе испита, можеби ќе допре околу локацијата на вашата рана и може да предложи подлабока истрага со отварање на истата.

Само кога ќе се отвори, лекарот ќе може да види дали раната е инфицирана или треба чистење и дезинфекција итн. Ќе ви даде локален анестетик, ќе ја отвори раната, ќе ја исчисти и ќе си одите дома.

Дома, кога ефектот на анестетикот ќе престане ќе имате многу повеќе болки од она на што сте биле навикнати. Пред да започне заздравувањето, болката може да се влоши, за потоа да почне да се намалува и да започне процесот на заздравување.

Емоционалните рани се со слична природа. При психотерапија може да се отворат стари рани и да се чувствувате полошо во споредба со како сте се чувствувале пред тоа. Можеби ќе треба да работите на емоционалната рана, да зборувате за неа, повторно да ја доживеете, да ја обработите повеќе пати пред да започне процесот на заздравување. Терапевтот ви нуди безбеден простор без осудување, и ви помага да се изразите. Прифаќањето на трансформативната моќ на емоционалната болка при психотерапијата е од суштинско значење за личниот раст и развој.

Побарај дополнителен совет или насока од Верица Бакулеска

Верица Бакулевска процесот на психотерапија

Разбирам дека вашето патување е уникатно и јас сум тука да ви обезбедам простор за поддршка во кој ќе можете да ги истражите вашите чувства. Користејќи комбинација од различни техники и  стратегии за справување, имам за цел да ве поттикнам на вашиот пат кон исцелување. Во овој простор ќе можете да ја истражите вашата емоционална болка без страв од осудување.

Ако сте подготвени да го направите следниот чекор, ве поканувам да ме контактирате со пополнување на формуларот подолу.