fbpx

Како погрешната слика за љубов може да ни го уништи животот?

Кога размислуваме да се заљубиме, лесно е да веруваме дека тоа е само лично патување, недопрено од надворешни влијанија. Но, ако погледнеме во пошироката слика, ќе видиме дека нашите односи се длабоко испреплетени со општествените норми и културните наративи, како и личната семејна динамика. Од бајките до холивудските романси, овие наративи ги обликуваат нашите очекувања и однесувања и честопати знаат да нè доведуваат во заблуда. Следствено, кога ќе се соочиме со неизбежни конфликти и тешкотии во односите, се чувствуваме разочарани, влегуваме во штетни релации или ја доведуваме во прашање автентичноста на нашата љубов.

Нереални очекувања за љубов

Романтичниот идеал на љубовта ја поставува границата неверојатно високо, оставајќи многумина од нас со нереално високи очекувања. Научени сме да очекуваме нашите партнери да ни бидат сè. Но, во реалноста, никој не може да ги исполни сите наши потреби. Ниту една врска не е без свои предизвици. Со тоа што даваме приоритет на инстинктивната привлечност пред практичните размислувања, ја занемаруваме компатибилноста и комуникацијата – темелите на здравата врска.

Во светот на романтизмот, практичноста е на последното место, зад страста и емоциите. Дискусиите за финансии и идни планови се отфрлаат како неромантични, па дури и непотребни. Но, занемарувањето на овие суштински аспекти на партнерството може да доведе до незадоволство. Мора да признаеме дека љубовта не е само за големи гестови и големи емоции – туку и за секојдневните “задачи” кои ја одржуваат врската силна.

Токсични модели на врски

Заблудите околу “безусловна” љубов честопати доведуваат до токсични врски. Посесивноста погрешно се гледа како знак на посветеност, но често укажува на несигурност и недостаток на доверба. Лошите постапки и емоционалното малтретирање погрешно се сметаат за страст. Оваа динамика заробува во циклуси на емоционални превирања, нагризувајќи ја самодовербата и благосостојбата на личноста во целост. Кога не се препознаваат овие обрасци или се сметаат како “вистинска љубов”, поединците остануваат заглавени во многу штетни врски, уништувајќи си го животот на долг рок.

Понатаму, погрешните сфаќања за љубовта често се испреплетуваат со прашања за самопочит и личен идентитет. Многу поединци веруваат дека љубовната врска ќе го потврди нивниот идентитет или ќе им ја пополни внатрешната празнина. Меѓутоа, она што сите треба да го знаеме е дека вистинската љубов не може да напредува во отсуство на самољубов и себеприфаќање. Потпирањето на надворешни извори за валидација само ги продолжува чувствата на несигурност и несоодветност.

Побарај совет или насока од Драгица Стаменковиќ

Наместо да имаме недостижни визии за совршенство, треба да научиме да се смееме на хаосот на љубовта и да си нудиме топла поддршка еден на друг. Како психолог, обезбедувам простор за разговор за вашите чувства и грижи и заедно можеме да работиме на подобро разбирање на вашиот став кон љубовта. Преку нашите сесии, ќе се фокусираме на подобрување на комуникацијата, поставување здрави граници и изнаоѓање начини за градење посреќни односи. Ако имате какви било прашања или ви треба совет, слободно контактирајте со пополнување на формуларот подолу.

Пост-романтична перспектива

За да се ослободиме од оковите на романтизмот, мораме да усвоиме психолошки зрела визија за љубовта и врските:

  • нормално е љубовта и сексот да не припаѓаат секогаш заедно.
  • ако на сериозен начин  се разговара за пари не е предавство на љубовта.
  • прифаќањето дека не сме совршени ниту ние, ниту нашиот партнер, е од огромна корист за парот да ја зголеми толеранцијата и меѓусебното разбирање.
  • никогаш нема да најдеме сè во друга личност, ниту тие во нас, не поради некој специфичен недостаток, туку поради начинот на кој функционира човечката природа.
  • потребно е да направиме огромни и прилично тешки напори за да се разбереме еден со друг. Потпирањето на интуицијата не е доволно.
  • потрошени два часа во дискусија дали крпите за бања треба да се закачат или да се остават на подот не е тривијално или несериозно во сите случаи. Понекогаш, посветувањето внимание на овие задачи одразува чувство на одговорност и обѕир кон себе и кон другите.
  • идивидуалните интереси и време за себе е сосема нормален и неопходен аспект на секоја врска.

Ова значи да се препознае дека љубовта не е секогаш лесна – бара посветеност, компромиси, а понекогаш и непријатни разговори. Со отворена комуникација, прифаќање на несовршеноста и решавање на практичните грижи, можеме да изградиме поздрави, поисполнети односи.

Заклучок

И покрај нашите најдобри напори, со текот на времето доаѓа горчливо сознание: никогаш нема да постигнеме совршенство во љубовта. Без разлика на тоа колку интелигенција и посветеност ќе вложиме, љубовта останува сложена работа. Иако може да се истакнуваме во други области од животот, како што се науката, уметноста или бизнисот, љубовта претставува единствен предизвик.

Она што е малку повеќе важно е да најдеме партнер кој сака да се движи со нас низ сложеноста на животот, не само за минлив момент, туку со години и децении. Потребно е да се усогласиме на многу нивоа со оваа личност – физички, емоционално, интелектуално и рационално да ги пребродиме бурите на родителството, кариерата и личниот развој.

Побарај совет или насока од Драгица Стаменковиќ

љубов Драгица Стаменковиќ

Наместо да имаме недостижни визии за совршенство, треба да научиме да се смееме на хаосот на љубовта и да си нудиме топла поддршка еден на друг. Како психолог, обезбедувам простор за разговор за вашите чувства и грижи и заедно можеме да работиме на подобро разбирање на вашиот став кон љубовта. Преку нашите сесии, ќе се фокусираме на подобрување на комуникацијата, поставување здрави граници и изнаоѓање начини за градење посреќни односи. Ако имате какви било прашања или ви треба совет, слободно контактирајте со пополнување на формуларот подолу.