fbpx

Резилиентност во соочување со животни промени

Живототот е исполнет со неочекувани пресврти и предизвици. Еден од знаците за емоционално здравје е способноста да ги пребродиме тешките животни периоди – она што се нарекува „резилиентност“ или отпорност.

Отпорноста (резилиентност) не значи избегнување на тешкотиите – се работи за тоа да се соочиме со нив со сила и одлучност. Една заблуда за резилиентноста е дека е вродена особина. Сепак, истражувањата покажуваат дека може да се зајакнува со текот на времето. 

Кога поминуваме низ тешки времиња, може да бидеме лути, вознемирени, тажни или преоптоварени. Но, ако научиме да управуваме и да ги регулираме овие емоции, тие нема да имаат толку негативно влијание. Затоа развивањето на вештини за регулирање на емоциите познато како когнитивно реструктуирање, е навистина корисно. Когнитивното реструктуирање вклучува идентификување и предизвикување на негативните мисловни модели кои придонесуваат за стрес и анксиозност. Со замена на ирационалните и искривени мисли со порационални и избалансирани, можете да го намалите емоционалниот стрес и да градите издржливост.

Како да се справиме со животни промени?

Дали некогаш сте помислиле: „Треба да бидам среќен и возбуден! Правам добра промена во мојот живот – па зошто сум толку под стрес?

Веројатно сте под стрес затоа што речиси секоја промена, без разлика дали е позитивна или негативна, без разлика дали сте ја сакале или била изненадување, може да создаде стрес. Терапевтите знаат дека и несреќните и среќните животни транзиции може да доведат дури и до емоционална и физичка вознемиреност.

Највисоко на листата на стресори се болните животни промени, вклучувајќи смрт на брачен другар или близок член на семејството, развод, брачна разделба, затворање и лична повреда или болест. Но, позитивните промени се блиску зад нив. Бракот, брачното помирување, бременоста, породувањето, промената на работното место, пензионирањето и преселувањето на домовите, често позитивни искуства, исто така се високо на листата на животни стресови. Иако некои луѓе прифаќаат, па дури и бараат промена, повеќето од нас се спротивставуваат на тоа, дури и кога се работи за нешто што навистина го сакаме. Учењето да управувате со транзициите може да биде една од најважните лекции во вашиот живот. Излегувањето од комфорната зона е квалитетен начин на живот.

Кога работите остануваат исти, чувствуваме дека знаеме што можеме да очекуваме. Кога нешто се менува, дури и нашето чувство за тоа кои сме може да помине низ некои чудни и потенцијално непријатни промени. 

Ова е тоа што го мислиме кога зборуваме за криза на идентитетот. На пример, иако сакате да бидете во трајна врска, свесни сте кои сте кога сте сингл. Кога ќе стапите во брак, нешто се менува во вас, како и во вашиот статус во светот. Може да се чувствувате незгодно и несигурно во себе, па дури и ако не го кажете тоа гласно.

Еве четири начини на кои можете да управувате со стресот од промените и да станете поотпорни во процесот:

1. Потсетете се зошто ја правите промената. 

На пример, можеби отсекогаш сте сакале да се преселите во поголем град – но сега кога го правите тоа, сте малку исплашени. Потсетете се зошто сакавте да се преселите. Кои се вашите цели? Што се надевавте да постигнете? И што треба да направите за да ги следите тие цели? Промените во рутината може да послужат како стимулација на вашите стагнантни нервни системи и да ви овозможат да развиете нови нервни патишта.

2. Поврзете се со другите

Човечките суштества се социјални суштества. Изолацијата го зголемува стресот. Не мора да бидете најдобри пријатели со некого за да се поврзете со него. Разговарајте со семејството, пријателите или стручна личност. Ќе откриете дека не сте сами и може да се чувствувате смирено, дури и ако сте сè уште под стрес!

Градењето силна мрежа за поддршка е уште еден клучен аспект на издржливоста. Опкружувањето со поединци кои даваат поддршка и нудат охрабрување, водство и разбирање е тампон против животните тешкотии. Овие односи поттикнуваат чувство на припадност и поврзаност, потсетувајќи не дека не сме сами во нашите борби.

3. Грижете се за себе.

Грижата за себе е една од најважните алатки за управување со промените и развивање на издржливост. Уверувањето дека спиеме доволно, се храниме здраво и вежбаме умерено, гарантира дека нашите тела можат подобро да се справуваат со стресните фактори и негативноста.

Ако заглавите во некои од вашите смирувачки активности – или правите нешто што очигледно не е здраво, како што е прејадување, премногу спиење или несоодветно користење на дрога, алкохол или некоја друга активност – обидете се да го промените моделот. Ако не можете сами, нема ништо срамно во тоа да побарате помош. Всушност, ако добиете помош за оваа транзиција, ќе бидете посилни за следната..

4. Не осудувајте се себеси. 

Во ред е – и нормално – да се биде нервозен за каква било промена, дури и за добра.

Запомнете дека промената е дел од животот, без разлика дали вие ќе ја изберете или е наметната врз вас. Прифатете го искуството и сметајте ја оваа транзиција како можност да изградите внатрешни психолошки, емоционални и интелектуални „мускули“ кои ќе ви помогнат со следната промена.

Дополнително, грижата за себе игра витална улога во отпорноста. Грижата за физичката, емоционалната и менталната благосостојба е од суштинско значење за одржување на внатрешната сила и издржливост. Ова може да вклучува практикување на внимателност, вклучување во активности кои ви носат радост и редовен одмор и релаксација.

Побарај совет или насока од Марија Трајковски

резилиентност марија трајковски

Промената често може да предизвика огромен број емоции, кои се движат од возбуда и исчекување до страв и неизвесност. Мојата улога е да обезбедам сочувствителна и персонализирана поддршка за да им помогнам на клиентите да се движат низ овие транзиции со поголема леснотија и еластичност.

Без разлика дали се работи за прилагодување на нова работа, справување со крај на врска или борба со загубата на сакана личност, јас сум тука да понудам водство и поддршка на секој чекор од патот. Заедно, можеме да истражиме практични техники за грижа за себе, да развиеме стратегии за градење издржливост и да негуваме чувство на зајакнување во навигацијата низ животните транзиции.

Доколку ви е потребна насока или совет, слободно контактирајте ме со пополнување на формуларот подолу. Вашата храброст во барањето поддршка е првиот чекор кон позитивна промена.